5 tips voor PR: maak jezelf en jouw wijnbedrijf zichtbaar

Blog PR Toost aan Tafel

Jij wilt dat mensen jouw naam leren kennen. Dat ze weten wat je doet en jouw naamsbekendheid groeit. Maar hoe pak je dat aan? Hoe word je zichtbaar zonder dat je over een enorm marketingbudget beschikt? In deze blog deel ik vijf tips om aan jouw gratis PR te werken.

Met regelmaat spreek ik ondernemers die niets liever willen dan in de media komen en zo naamsbekendheid opbouwen. Als ik vraag naar hun verhaal, lopen ze vast. “Uhm, ja… Mijn verhaal is niet zo spannend toch?” Eerlijk is eerlijk: zo dacht ik ook jarenlang over mijn verhaal. Want ja, wie ben ik? Toch zijn er veel manieren om jezelf zichtbaar te maken via de media, oftewel PR. Gratis publiciteit.

Wanneer is het relevant?

Deze maand is op het YouTube-kanaal van reisorganisatie Sunweb onderstaande video gepubliceerd. Daarin vertel ik over mijn favoriete vakantiesouvenir: wijn. Hoe zijn ze bij mij terecht gekomen en waarom is het voor mij relevant om dit verhaal bij Sunweb te vertellen?

Via een besloten Facebookgroep las ik het oproepje van Sophie. Ze zocht mensen met mooie herinneringen aan een souvenir. Niet vanwege de vakantie, maar vanwege het verhaal achter dat souvenir. Dat concept sluit naadloos aan op mijn filosofie voor Toost aan Tafel. Wijn staat symbool voor verhalen. Voor het verhaal van de wijnmaker, van het moment waarop je het drinkt en natuurlijk van de herinnering die je eraan hebt. Zodra je de wijn proeft, komt die herinnering weer tot leven.

Dus ik reageerde op Sophies oproep en een paar weken later zat ze bij mij in de huiskamer. En hoewel ik Toost aan Tafel niet noem in de video, komen wel mijn kernwaarden naar voren. Dat waar ik voor sta met mijn bedrijf. En zo is een simpele video voor een commerciële reisorganisatie ineens ook PR voor mij. En jij kunt daar ook mee aan de slag met de volgende vijf tips.

Tip 1. RUM (Roept U Maar) en rubrieken

Hoe kom je bij zo’n oproepje als die van Sunweb terecht? Via kranten, tijdschriften en Facebook. Bedenk welke media jouw doelgroep leest en blader tijdschriften en kranten door op zoek naar oproepjes. Ook heeft elk tijdschrift vaste rubrieken. Zie je een rubriek die jou op het lijf is geschreven of waar jij een waardevolle invulling voor bent? Benader de redactie en verwijs specifiek naar die ene rubriek.

De oproep van Sophie kwam ik trouwens tegen via een handige, besloten Facebookgroep waar journalisten en contentmakers oproepjes delen: RUM (Roept U Maar). Via die groep heb ik ook al eens met een klein artikel in de Telegraaf gestaan.

Tip 2. Zorg voor een goede perslijst

Weet wie je moet benaderen. Welke media zijn voor jou relevant en wie is hun doelgroep? Het is natuurlijk heel tof om in de LINDA te staan, maar is dat wel het blad dat jouw doelgroep leest? Focus je liever op niche-media. In de wijnwereld zijn Perswijn en Winelife natuurlijk gevestigde namen. Maar wat dacht je van wijnbloggers en horeca-gerelateerde media? Zet ze allemaal op jouw unieke perslijst. Verzamel de mediatitels die schrijven voor of over jouw doelgroep en aanbod, noteer bij elk medium een naam van een redacteur of journalist en zijn contactgegevens en zoek ook op hoeveel mensen ze bereiken. Ga je iemand benaderen? Schrijf dan een persoonlijk bericht dat je vooral niet naar de algemene mailbox van de redactie stuurt.

Tip 3: (Geen) persbericht

Wees voorzichtig met het sturen van persberichten. Ik heb zelf ruim vijf jaar bij kranten als het Brabants Dagblad en Algemeen Dagblad gewerkt en ontving dagelijks tientallen persberichten. De meeste belandden linea recta in de digitale prullenbak. Ze waren niet relevant. Als ondernemer ben je vaak laaiend enthousiast over je nieuwe kantoorpand of een nieuwe samenwerking, maar voor de meeste media ben je een van de velen met een persbericht als promo-praatje. Dus: Doe. Het. Niet.

Wanneer wel een persbericht? Als je nieuws hebt dat over meer dan alleen jouw bedrijf gaat. Als je een uniek, nieuw evenement organiseert. Of nog beter: wanneer je een revolutionair nieuw product op de markt brengt. Cijfers werken ook altijd goed. Duik bijvoorbeeld in jouw verkoopcijfers en kijk of je een patroon of trend kunt ontdekken.

Tip 4. Haak in op de actualiteiten

Elke dag zijn er nieuwsberichten die aansluiten bij actuele thema’s of inhakers. Let er maar eens op als je een nieuwssite bezoekt. De bekendste is natuurlijk 1 april. En ook dit jaar waren er weer merken die positief (of negatief) in het nieuws wisten te komen met een goede grap.

Zo’n dag is perfect om reuring rondom je bedrijf te creëren. Maar er zijn nog veel meer inhakers. Van speciale dagen voor chardonnay, malbec en sauvignon blanc tot National Wine Day in mei en Champagne Day in oktober. Wil je alle relevante wijndagen op een rij hebben? Download de inhaakkalender voor wijnprofessionals. Je ontvangt dan ook een contentkalender om gelijk de vertaalslag te maken naar jouw socialmedia-kanalen.

Tip 5. (Gast)bloggen

Tot slot, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga bloggen! Natuurlijk kun je blogs schrijven voor je eigen website, maar heb je al gedacht aan gastbloggen? Daarmee positioneer jij je als expert rondom een bepaald onderwerp en creëer je naamsbekendheid. Onderzoek op welke website jouw ideale doelgroep zit en vraag of de redactie ervoor openstaat als je zo af en toe een gastblog voor ze schrijft. Houd de mail kort en bondig en ben concreet in je voorstel.

Heb je een nieuw event of product waarmee je de lokale of landelijke media wilt bereiken? Ik help je bij de PR en met het marketingplan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.