6x toffe concepten gespot op Horecava 2020 | Toost aan Tafel
fade
9232
post-template-default,single,single-post,postid-9232,single-format-standard,eltd-core-1.3.1,eltd-core-1.2.1,eltd-overlapping-content-enabled,search and go child theme (tilburg toost)-child-ver-1.0.0,search and go-ver-2.4,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-ajax,eltd-blog-installed,eltd-top-bar-enabled,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-slide-from-left,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
Achtergrondafbeelding

6x toffe concepten gespot op Horecava 2020

HOR-Horecava 2020 zorgt voor vernieuwing ©Horecava
Leestijd: 4 minuten

De Horecava 2020 zit er weer op! Vorige week kon je mij twee dagen in Amsterdam vinden, waar ik zowel een bezoek bracht aan de Horecava als Wine Professional. Op beide beurzen ben ik allerlei mooie producten en concepten tegengekomen en woonde ik zelfs een paar masterclasses bij. In deze blog deel ik 6x producten die mij opvielen bij de Horecava 2020. Wat opviel was dat de Horecava 2020 – nog meer dan andere – leek te draaien om gezond en bewust eten en drinken. Van alcoholvrije drankjes tot veganistische alternatieven.

1. Suikervrije wijn

Hoe kan het ook anders: ook op de Horecava bezoek ik stands gerelateerd aan wijn. In een van de hallen was een plein gereserveerd voor allerlei start-ups, met uiteenlopende concepten. Een daarvan is The Pure Winery: een concept dat vier suikervrije wijnen op de markt brengt. Hoe de wijnen worden gemaakt? “We oogsten de druiven net wat vroeger zodat ze nog niet zoveel suikers hebben”, legt directeur Martin Jansen uit.

Natuurlijk komt er wel meer bij kijken en wordt er bijvoorbeeld gekozen voor druiven die van zichzelf al meer smaak hebben, zoals barbera en chardonnay. Als echte journalist ben ik nieuwsgierig of een wijn überhaupt helemaal suikervrij kan zijn, dus daar duik ik nog eens in. Maar ik kan je zeggen: in smaak vallen de wijnen van The Pure Winery zeker niet tegen.

Het concept heeft vier soorten wijnen in het assortiment: een witte bubbel, een rosé bubbel, een stille witte wijn en een stille rode wijn. Ze bevatten alle vier bevatten maar 10,5% alcohol en zijn vrij licht qua body. In smaak zijn ze beide vooral fruitig. De witte wijn van chardonnay en sauvignon blanc is wat voller van smaak en de rode is vrij zacht en kersenachtig. Vooralsnog zijn de wijnen alleen te koop in het buitenland (o.a. Spanje en Duitsland).

2. Wijn voor het goede doel

Even verderop bij de start-ups staat ook een erg kleurrijke regenboogstand van True Colours Cava. Een Zweeds/Fins concept, met Spaanse wijn, dat typisch Nederlands is. Waarom? Van elke verkochte regenboogfles gaat €0,50 naar het COC, om initiatieven binnen de LHBTI-gemeenschap te ondersteunen.

De cava, een traditionele blend van macabeo, xarel-lo, parellada en chardonnay, is fris en een klein beetje fruitig. Gezien de fles is dit met name een leuk concept voor horecalocaties die een maatschappelijke bijdrage willen doen of voor feesten en verjaardagen. “We hebben zowel grote flessen, als kleine halve flesjes die ideaal zijn om cadeau te geven”, vult Wendy van Spaandonk, eigenaresse en importeur van True Colours Cava, aan. De wijn kost €16,50 en is onder andere te koop via haar website en bij verschillende vestigingen van de Bijenkorf.

3. Rosé uit de Ardèche

Jean Luc - Horecava 2020 @Toost aan Tafel

Het derde (en laatste) wijnconcept dat ik met je wil delen is de LUC Rosé. Een wijn afkomstig uit de Ardèche en in de markt gezet door drie jonge wijnliefhebbers. Daan van der Velden, Jim van den Brink en Aran Derks. Het drietal wilde een betaalbaar rosé in de markt zetten die iedereen aanspreekt, qua smaak en looks. Het resultaat is LUC Rosé. Een fruitige blend van Grenache, Syrah en Merlot, gemaakt in Ruoms.

“Het klimaat daar is nagenoeg hetzelfde als in de Rhône”, glimlacht Daan van der Velden. Omdat de Ardèche als wijnstreek nog niet zo bekend is, kunnen ze de prijs lager houden. “Consumenten betalen €6,50 euro voor een fles.”

4. Plant-based mayonaise

Geen veganistisch, maar plant-based mayonaise. In de praktijk is het hetzelfde, maar de dames van The Mayo Sisters richten zich niet alleen op de veganisten, maar op iedereen. “Eigenlijk is het eindproduct heel snel ontstaan”, vertelt mede-bedenkster Heleen Hissink. “We wilden een mayonaise maken zonder ei. Die hebben we vervangen door onder andere een beetje maïszetmeel. Het was even proberen – dan weer iets meer, dan weer wat minder – maar al vrij snel hadden we de perfecte verhoudingen te pakken.”

Als je de mayonaise proeft, zou je hem niet kunnen onderscheiden van een klassieke, Franse mayonaise. Ondanks het gebrek aan ei is de mayo vol en vettig én heeft hij een lekker zuurtje en een beetje pit. Heleen en haar zus Martine zijn nog op zoek naar mensen die hun crowdfundingsactie willen lopen. Ben je fan en wil je ze steunen? Kijk dan eens op hun crowdfundingspagina.

5. Eetbare rozen

Rozen - Horecava 2020 @Toost aan Tafel

Misschien wist je het al langer, maar er zijn dus volop bloemen die je kunt eten! Of het nog gaat om viooltjes, artisjokken of bloemknoppen zoals kappertjes, ze zijn er volop. Ik wist dat er allerlei producten zijn waar rozen in verwerkt zitten (denk aan rozensiroop en rozenjam), maar dat je rozen ook puur kon eten, dat was nieuw voor mij.

In de foodhal van Horecava 2020 kwam ik de stand van Incredible Roses tegen. Een Nederlandse producent van eetbare rozen! Hun assortiment is gevuld met verschillende soorten verse rozen in allerlei kleuren. Van lila en wit tot roze en oranje. Daarnaast hebben ze ook een productlijn waar de rozen in verwerkt zijn, onder andere een rozenchutney.

Bij de stand proefde ik een paar blaadjes van de rozen: een pittige, florale, maar ook groene smaak tegelijk. Erg tof als smaakmaker (of finishing touch) bij je gerecht. De chutney is overigens een echte aanrader, zeker in combinatie met een stukje kaas is dit erg lekker!

6. IJs in allerlei smaken

Oké, ik weet het, er staat hieronder een foto van de nieuwe Magnum met ruby-chocolade, maar dat was zeker niet het lekkerste ijs dat ik proefde op de Horecava. Het concept is overigens wel top. Ruby-chocolade is helemaal hot en iedereen wil het proeven. Combineer dat met een van de meest favoriete ijsjes en je hebt een hit te pakken. Ik proefde hem alvast voor je, maar ben er zelf niet helemaal van overtuigd. De ruby-chocolade is gecombineerd met witte chocolade en het geheel is zo ontzettend machtig dat ik maar de helft op kon.

Het lekkerste ijs van de beurs heb ik geproefd bij Gebo Gelato: ijs van TONY’s Melk Caramel Zeezout. Geef mij zo’n reep en ik eet hem in een keer op. Hetzelfde geldt voor dit ijs. Om je vingers bij af te likken!

Manon de Boer
Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.