8x wijnvragen aan Manon van Toost aan Tafel

Manon tijdens een wijnproeverij

Aangezien we de komende weken nog wel even thuis zitten, leek het mij leuk om eens een Q&A te doen! Jullie stellen de wijnvragen, ik beantwoord ze. En ik heb een aantal hele toffe vragen binnen gekregen. Benieuwd? Lees snel verder.

Foto: Mo Barends

Waarom heb je zo’n reuze enthousiaste interesse in wijn? – @barterazzi_2.0

Misschien wel de belangrijkste van alle wijnvragen! Ik ben aangestoken door mijn vriend, Fabian Inderfurth. We hebben elkaar heel toepasselijk leren kennen tijdens ons werk in een restaurant (Cordial in Oss). Hij was daar de sommelier, dus tja… 😉 Tijdens onze eerste vakantie in Frankrijk reden we met de Wijnatlas op schoot rond op zoek naar de mooiste wijnhuizen in Bandol. Zo belandden we bij Château de Pibarnon, Domaine Tempier en Clos Sainte-Magdeleine.

Het mooie aan wijn is dat het proces van A tot Z in handen van de wijnboer ligt. Van het verzorgen en onderhouden van de wijnranken tot aan het maken, blenden en rijpen van de wijn. Bovendien is wijn in mijn ogen een natuurlijker product dan bijvoorbeeld bier: je hoeft in principe geen toevoegingen te doen om het te maken. Door de combinatie van suikers in de druif en natuurlijke gisten op de schil krijg je vanzelf alcohol. Toch lief van moeder natuur!

Bezoek aan Château Pibarnon in zomer 2012.

Champagne in een flûte of wijnglas? – @bigbrightbeautifulworld

Als je er echt van wilt genieten: in een wijnglas. Daarin komen de smaken en geuren van de mousserende wijn veel beter tot hun recht. Bubbels drink ik alleen uit een flûte op feestelijke momenten, zoals de jaarwisseling. Toch een beetje traditie 😉 Wist je trouwens dat champagne van oorsprong uit een champagnecoupe werd gedronken? Dik vet nadeel is dat de bubbels daar zo weg zijn én de smaak sneller verloren gaat. Streep die dus in ieder geval maar door.

Uit welk land of welke streek wil je ooit nog wijn drinken? – @jaspersmit

Engeland! Ik heb al uit best veel landen wijn geproefd. Van India tot Nieuw-Zeeland en Slovenië tot Uruguay. Maar uit Engeland nog niet. Ik spreek dus niet uit eigen ervaring als ik zeg dat er behoorlijk goede mousserende wijnen gemaakt worden in het zuidoosten van het land. Daar ben ik zeker benieuwd naar.

Hoe heb jij wijn leren drinken? Hield je meteen van rode wijn of begon je ook met Canei en ijs? – @thebakingbucketlist

Ik ben denk ik een van de weinigen die nog nóóit (echt waar!) Canei heeft gedronken… Dus ook niet met ijs haha. Wel ben ik schuldig aan het veelvuldig drinken van witte Lambrusco. Het gekke is alleen dat ik daar niet mee ben begonnen (zie deze blog). Mijn moeder dronk namelijk alleen rode wijn – en in de zomer af en toe rosé dus tijdens een van de vele barbecue-avonden in de zomer heb ik ooit een slokje rode wijn geproefd. Het begon met nipjes, en toen ik een jaar of 15 was mocht ik af en toe een half glaasje meedrinken. Pas toen ik Fabian leerde kennen (bijna tien jaar geleden) dronk ik voor het eerst witte wijn.

Wat is een goede ‘slobber’ witte wijn? Voor een borrel onder de 5 euro. – @bosschesnert

Ik heb het geluk dat mijn vriend bij een wijnimporteur werkt, dus als wij wijn in huis halen voor feestjes gebeurt dat meestal daar en niet bij de supermarkt. De meeste supermarktwijnen zijn pas écht kwaliteit vanaf 7 à 8 euro. Ga maar eens na wat een wijnmaker van die 5 euro (of minder) nog overhoudt… niet veel. Dat zegt vaak ook iets over de kwaliteit van de wijn. Probeer dus te gaan voor wijnen die in de aanbieding onder de 5 euro zijn. Wie weet kom je iets tegen wat je zelf écht lekker vind en heb je jouw eigen huiswijn gevonden.

Aan welke wijn heb je de mooiste herinnering? – @jaspersmit

Hier heb ik wel even na moeten denken, want het zijn er nogal wat! Ik ben sowieso iemand die wijnen (en smaken) koppelt aan herinneringen. Wijn is namelijk veel meer dan zuren, suikers, alcohol, tannines en noem het maar op. Je drinkt het om van te genieten, om samen te proosten op het leven, om herinneringen te maken. Elk glas wijn heeft zijn eigen verhaal.

Afgelopen zomer hadden we een paar mooie flessen wijn mee op vakantie in Spanje. We hadden besloten om ‘s avonds op een heuvel een mooi plekje te zoeken om met een glas wijn in de hand de zonsondergang te kijken. Het was even zoeken naar een goede plek, en toen die eenmaal was gevonden zagen we vooral een bewolkte lucht. We trokken de wijn toch maar tevoorschijn en schonken hem in onze hard kunststoffen wijnglazen. Mijn eerste halve glas tikte ik omver waarna ik al vloekend probeerde de wijn en vervolgens het picknickkleed te redden. Toen we eenmaal zaten, we voor ons de zon tóch nog onder zagen gaan en achter ons de maan tevoorschijn kwam, was het ineens perfect. Wat er in het glas zat? Een ge-wel-di-ge wijn: Scharzhofberger Spätlese 2010 van Egon Müller. ❤️

Egon Müller Scharzhofberger Spätlese 2010

Welke wijn adviseer je bij een kaasplankje met geitenkaas-witflora-roodflora-blauwe kaas? – @aantafelmettammie

Er is niet één wijn om te adviseren, maar ik kan je wel vertellen: rode wijn is zelden een match, vanwege de tannines. Ik ben zelf fan van een glas sherry (oloroso of amontillado) bij kaas. Dat geeft net een extra dimensie. Het werkt altijd goed om een wijn te pakken die uit dezelfde regio als de kaas komt en zo per soort kaas te combineren. Een paar algemene tips:

  • Geitenkaas: een droge sauvignon blanc (grassig, grapefruit en licht kruidig).
  • Witschimmel: een ronde chardonnay (rijp fruit en op hout gerijpt).
  • Roodschimmel: een volle chenin blanc (kruidig, iets zoet en citrus en exotisch fruit).
  • Harde kazen: een licht zoete chenin blanc (kruidig, perzikachtig en wat restsuiker).
  • Blauwschimmel: een fruitige, lichtzoete rosé van bijvoorbeeld cinsault of een goede Duitse spätlese. Maak het vooral niet té zoet.

Misschien iets over verschil bio/vin nature? Al kan je daar wel een aparte blog over schrijven – @lekkerbourgondisch

Een goede vraag voor een apart blog inderdaad (staat bij deze op mijn lijstje). Er is niet zo’n heel groot verschil tussen biologische wijn en vin nature. De werkwijze in de wijngaarden is nagenoeg hetzelfde (zonder bestrijdingsmiddelen), maar het belangrijkste is dat een wijnmaker voor vin nature geen gekweekte gistsoorten toevoegt. De fermentatie komt op gang door de ‘wilde’ gisten op de schillen van de druiven. Nadeel is wel dat je daarmee minder kan sturen in smaak én dat er een iets grotere kans is dat de wijn later een fout bevat en afwijkt in geur of smaak.

Mochten jullie nog meer leuke vragen hebben: zet hem hieronder een reactie, stuur mij een mail of berichtje via Instagram! Dan neem ik hem mee in de volgende Q&A.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.