Alcoholvrije drankjes: 7x alternatieven voor gin en wijn

Alcoholvrije drankjes - Sinzero Brut

Oh, wat is het leven fijn, als de zon schijnt! Ik houd van het voorjaar, de geuren van de lente, de eerste warme dagen en de terrassen die langzaam volstromen. Net als half Nederland plof ik als het even kan ook graag neer voor een mooi glas wijn en portie bitterballen. Maar wat kies je als je een dag (of langer) niet wilt drinken? En wat zijn eigenlijk fijne alcoholvrije alternatieven voor thuis? Tijd voor een blog over alcoholvrije drankjes.

Januari is traditiegetrouw dé maand dat je als wijnprofessional of wijnschrijver wordt overspoeld met berichten over alcoholvrije dranken. Want ja, Dry January is inmiddels geen hype meer te noemen, maar eerder een gewoonte. Na de knotsgekke feestdagen die vaak bol staan van de alcoholische versnaperingen, mag het in januari vaak wel wat minder. Nou heb ik dan altijd meerdere verjaardagen in de familie, dus helemaal ‘droog’ is januari bij mij zelden. Maar met het oog op carnaval – alaaf Kruikenstad! – let ook ik meer op wat ik drink.

Minder maar beter

Ik moet je bekennen: dat bevalt me wel. Een paar jaar geleden ben ik al gestopt met het blindelings bestellen van huiswijnen bij welk willekeurig café dan ook. Vaak zijn ze vooral zuur en goedkoop, dus bestel ik liever een biertje. Aangezien we hier thuis een flinke voorraad van fantastische wijnen in de klimaatkast hebben staan, heb ik besloten dat ik voortaan liever daar iets van drink. Liever minder, maar beter.

Alcoholvrije drankjes - Abstinence Gin Tonic

Toch zijn er nog tal van andere moment dat ik in de verleiding kom om mee te drinken met anderen. Steeds vaker vraag ik dan naar een alcoholvrij alternatief. Dankzij dé alcoholvrij-goeroe in Nederland (Esmee Langereis) weet ik inmiddels dat ik pas net kom kijken in de wereld van alcoholvrije dranken. Een paar favorieten, waaronder de Sparkling Tea uit Denemarken, ken ik al langer. Maar dankzij slijterij Nix & Nix en zwangere vriendinnen/familieleden heb ik meer mooie drankjes leren kennen, waaronder de ‘gin’ van Abstinence.

Alcoholvrije wijn maken

Qua alcoholvrije wijnen heb ik ook al het nodige in mijn glas gehad, onder meer bij de Wine Professional 2020. Mijn oordeel toen? Dat lees je in deze blog over non-alcoholische wijnen en ciders. Tijdens diezelfde editie van de Wine Professional leerde ik wel hoe je alcoholvrije wijnen maakt. Een bijzonder proces waarbij de maker keuze heeft uit verschillende technieken voor dealcoholiseren.

De eerste is distillatie onder vacuüm, waarbij de wijn (met alcohol) wordt verhit zodat de alcohol verdampt. Door het vacuüm behoudt de wijn zijn aroma’s. De tweede methode is de spinning cone. De alcohol wordt omhoog gestuwd door de beweging en de wijn blijft onderin. Door de hogere temperatuur verlies je hier meer smaken. De laatste techniek is omgekeerde osmose, een manier van micro-filtratie die de alcohol uit de wijn filtert. Bij deze techniek verliest de wijn structuur, maar behoudt het zijn smaken.

Alcoholvrije drankjes - Sinzero Chardonnay

4x alcoholvrije drank op een rij

Terug naar januari, want dit jaar ontving ik dus ook een perspakket met verschillende alcoholvrije drankjes, waaronder alternatieven voor gin en wijn. In plaats van deze als een bezetene te proeven net als alle andere ontvangers, heb ik het pakket even laten liggen. Nu de zon zich eindelijk laat zien, is het tijd om de boel uit te pakken. Hup, de kurken eraf ploppen, mixen alsof mijn leven ervan afhangt en snuffelen als een ware speurhond. Zijn dit goede alternatieven voor alcoholische drankjes?

Kolonne Null – Cuvée Blanc Sparkling nr 01

Ik verklap het maar gelijk: dit is mijn favoriete non-alcoholische wijn uit het rijtje dat ik ontving. Kolonne Null nr. 01 is een mousserende alcoholvrije witte wijn uit Duitsland gemaakt van silvaner, weissburgunder, gewürztraminer en grauburgunder. De wijn is witgeel van kleur en de geur is zoals die van een sekt: citrus, appelachtig, een beetje groen, tonen van kamille en een klein beetje boter en hout. In de smaak is Kolonne Null droog, met goede zuren en een fijn klein zoetje. Wat ik proef? Smaken als abrikoos, perzik, hout en amandel. Erg fijn en een glas waar je naar terug blijft gaan.

Alcoholvrije drankjes - Kolonne Null sparkling

Sinzero – Sparkling brut

Ik heb al eens wijn mogen proeven van Sinzero, maar deze mousserende chardonnay zat nog niet in mijn glas. De wijnen komen uit Chili (Central Valley) en worden gemaakt met de spinning cone. Deze Sparkling Brut is diep donkergeel, bijna oxidatief en oranje van kleur. Hij ruikt sterk naar onder andere hout, zoete banaan en mango. Ook de geuren van toast en honing zijn duidelijk aanwezig. Bij het drinken verrassen de stevige zuren mij. De smaakintensiteit is hoog en sluit aan bij de geur: banaan, citrus, honing en zelfs een klein gemberachtig bittertje. Bijzonder is de tinteling in de mond die ik ook heb bij het eten van ananas.

Alcoholvrije drankjes - Sinzero Brut

Sinzero – Chardonnay

De derde – en laatste – wijn uit dit rijtje is de chardonnay van Sinzero, wederom uit de Central Valley in Chili. Ook deze wijn is donkergeel van kleur en lijkt een beetje koolzuur te hebben. De geur is vrij heftig: vele hout, vanille, rijpe banaan en beurse appel. Wat ik verrassend vind is dat hij een mooie body heeft en veel minder zoet is dan verwacht. Toch mist deze wijn het meest de boterachtige structuur die een goede wijn kan hebben. De smaken van mango en perzik zijn duidelijk aanwezig, maar ook snel weer weg. Deze chardonnay mist spanning en doet me qua smaak vooral denken aan DubbelFriss of Taksi.

Alcoholvrije drankjes - Sinzero Chardonnay

Abstinence Cape Spice

Heb je zin in gin-tonic, maar dan alcoholvrij? Dit is hét alternatief! In de schoonfamilie is er tegenwoordig altijd wel iemand die een fles Abstinence in huis heeft, waarbij de Cape Spice favoriet is. Een prijswinnende alcoholvrije gin uit Zuid-Afrika. Ik heb hem zowel puur als in de mix geproefd.

De Abstinente Cape Spice is ontzettend rijk aan geuren. Florale tonen (denk aan rozen), grapefruit, kruidnagel en kaneel voeren duidelijk de boventoon. De smaak is heel puur en vrij mild. Een bittertje en duidelijk de aanwezigheid van citrus. De specerijen vallen helaas iets weg en als je hem los drinkt, lijkt het vooral op parfum. Geen succes, dus hop in de mix!

Abstinence in de mix als Moscow Mule

Eerlijk is eerlijk, ik heb volgens mij nog nooit een Moscow Mule op. Maar deze combinatie is erg fijn en zomers. De smaak van de Abstinence is op de achtergrond aanwezig en complementeert de bittere gembersmaak van de Ginger beer. Met name de smaken van grapefruit passen goed bij de munt en limoen. Leuk detail: in de beleving lijkt het alsof je alcohol drinkt, dankzij de kick van gember.

Abstinence in de mix als gin-tonic

Een zomerse virgin gin-tonic! De grapefruitsmaken zijn erg lekker bij de bittere smaak van tonic. Vergeleken met een gewone gin-tonic is deze virgin-versie lichter en frisser van smaak. Verrassend én verfrissend. Het geheel is tropisch, floraal en subtiel. Dat smaakt naar meer!

Meer tips voor alcoholvrije drankjes

Tijdens de Wine Professional 2023 heb ik nog meer toffe alcoholvrije drankjes geproefd. Toch mogen ze zeker niet ontbreken in dit lijstje, want wat mij betreft zijn het verrassende en gastronomische alternatieven. Zo was ik erg onder de indruk van de smaakcombinaties en mixen van The Mocktail Club. Denk aan biet & gember, basilicum & vlierbloesem of rabarber & venkel. Serveer ze met een paar ijsblokjes en garnering en je hebt een kant-en-klare alcoholvrije cocktail die indruk maakt!

Nog zo’n fijn alternatief voor alcoholvrije drankjes is kombucha, gemaakt van gefermenteerde thee. Importeur Proefstation heeft verschillende varianten van het merk Leave Your Sword. De kombucha’s zijn bijvoorbeeld gemaakt van Oolong, Darjeeling, jasmijnthee of bergamotthee. Jum! Mijn laatste aanbeveling: een mocktail die ik in Antwerpen ontdekt. De ‘Almhugo’. Oftewel Almdudler met vlierbloesemsiroop en munt. Echt waar: ga dat proeven!

(P.s. Misschien ligt het aan de zon of het feit dat ik nog niet veel heb gegeten… Maar na het proeven van al deze alcoholvrije alternatieven voelt mijn hoofd toch wel lichtelijk fizzy! 😅)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.