Alma in Oisterwijk: bodega en finedining onder één dak | Toost aan Tafel
fade
9054
post-template-default,single,single-post,postid-9054,single-format-standard,eltd-core-1.3.1,eltd-core-1.2.1,eltd-overlapping-content-enabled,search and go child theme (tilburg toost)-child-ver-1.0.0,search and go-ver-2.4,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-ajax,eltd-blog-installed,eltd-top-bar-enabled,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-slide-from-left,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
Achtergrondafbeelding

Alma in Oisterwijk: bodega en finedining onder één dak

Leestijd: 4 minuten

Oisterwijk is een nieuw restaurant rijker! In het hart van het dorp, aan De Lind, zit sinds kort Alma. Een restaurant én bodega in één, waar je kunt genieten van een snelle bite met mooi glas wijn of uitgebreid kunt dineren. De zaak is inmiddels een maand open en ik mocht van eigenaren Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars aanschuiven bij de perslunch.

Stiekem ben ik al een paar keer bij Alma geweest, onder andere bij de officiële openingsavond in november. Waar het toen met de benen buiten hing, is het nu nog heerlijk rustig in het restaurant boven. En dat geeft me de mogelijkheid om alles even goed in mij op te nemen. Van Wouter en Malou weet ik wat er allemaal is gebeurd aan het pand. Toen ze begin dit jaar de sleutels kregen is het pand eerst gestript om het vervolgens from scratch op te bouwen. Elke plint, elk likje verf is nieuw.

Ziel

Alma – dat de Spaanse vertaling is voor ‘ziel’ – draait om genieten. “We hebben twee totaal losstaande horecaconcepten, maar met hetzelfde DNA”, vertelt Wouter (voorheen De Molen* en Wynwood). “Beneden kun je zes dagen per week doorlopend vanaf 12.00 uur hapjes eten. Boven draait het om finedining.” Zelf staat hij in de keuken bij het restaurant, waar Nick Spaan (Wiesen* en Treeswijkhoeve **) zijn rechterhand is. Beneden in de bodega runt Marco Knuiman de keuken, die zich gelijk aan de bar bevindt.

In de bodega is plaats voor bijna dertig personen. Op de kaart staan kleine bites en bistro-gerechten zoals sandwiches, salades en klassiekers als steak tartaar en côte de boeuf. Net als in een echte Spaanse bodega kun je hier aan de bar eten.

Het interieur is strak en industrieel: houten wandpanelen, met zwart leer beklede banken en tafels en een bar in marmerlook. Die marmerprint vind je ook boven in het restaurant van Alma terug, bij de centrale eettafel voor tien personen én in de custom made keuken, waar zelfs de inductieplaat in het materiaal verwerkt is. In het restaurant, dat van woensdag tot en met zaterdag in de avond geopend is en op zondag voor lunch en diner, is plaats voor 48 gasten.

Details interieur

Je kunt zien dat Wouter en Malou oog hebben voor detail, samen met interieurontwerper Jeff van Riel is er over elk hoekje, plankje en lampje nagedacht. “De focus ligt op het huiselijke gevoel”, benadrukt Jeff, die tijdens de lunch persoonlijk aanwezig is om meer over het interieur te vertellen. Het wastafelmeubel bij de toiletten is één van zijn showstoppers. Het meubel bij de dames- en herentoilet is uit één stuk gemaakt. Door een raam, dat eruit ziet als een spiegel, kun je zo naar elkaar kijken.

Maar daarvoor zijn we hier natuurlijk niet alleen! Ik ben nog veel nieuwsgieriger naar de gerechten van Alma. Want dat Wouter en Malou grote ambities hebben, dat steken ze niet onder stoelen of banken. Op de kaart van de bodega prijkt bijvoorbeeld het 3-gangen keuzemenu van €37. Wouter: “Daarmee hopen we een Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin te krijgen.” Ook boven willen ze indruk maken en op streven ze naar het hoogste niveau van gastronomie. “We doen er alles aan om daar alles voor te geven.”

Bar bites & finedining

We krijgen deze lunch een mix te proeven van bites uit de bodega en high-end gerechten uit het restaurant. Bij het glas Veuve Clicquot Reserve Champagne proef ik als eerst de oester Alma 5/0 met een vinaigrette van tai soy en citrusparels. Bam! Wat een smaakbom! Fris, zuur, ziltig en lustopwekkend.

Eenmaal boven aan tafel volgt een van Wouters signature-gerechten: bisque met tortellini van kreeft. Een volle, rijke bisque, precies zoals je hem verwacht. De laatste bodega-bite zijn de BBQ ribfingers met teriyaki-lak. Spareribs zonder bot, ideaal voor in een restaurant! En toch is het vlees om je vingers bij af te likken: mals, een beetje vettig, vol van smaak en lekker sticky dankzij de lak.

Terwijl Wouter druk in de keuken aan de slag is met de volgende gangen, praat Malou ons bij en is Michael Daals (een van de wijnleveranciers bij Alma) deze middag onze sommelier. Hij schenkt als eerst de Riesling Sommelier Selektion trocken van Bernard Eiffel uit de Mosel in. Een wijn die ik al ken en prima blijkt te passen bij het voorgerecht: ceviche van koningsvis met maïs en jalapeño. Een heerlijk fris gerecht, met een klein beetje pittigheid van de jalapeño, romigheid van kleine stukjes avocado, de bite van maïs en frisheid van het maïs-ijs. De wijn pakt het zoetje van de maïs mooi op waardoor het gerecht helemaal in balans is.

Elk bord een plaatje

Het eerst bord van Wouter belooft gelijk veel goeds. En zoals Malou zegt: Wouter is een ster in het opmaken van borden. Elk bord blijkt een plaatje op zich te zijn. Zo ook het tussengerecht van gebakken zeeduivel met een beurre noisette en kapperblad. De vis wordt geserveerd aan het kraakbeen, waardoor het nóg meer smaak heeft. De saus is bovendien lekker fris waardoor het hele gerecht in balans is. In het glas zit Chardonnay Duett van Weingut Grenzhof-Fiedler uit Oostenrijk.

Voordat het tweede tussengerecht op tafel verschijnt, schuift gastvrouw Malou bij ons aan. “De volgende gang is mijn favoriete gerecht”, verklapt ze alvast. “En de wijn-spijscombinatie vind ik geniaal.” Dat belooft wat, en ze heeft niks gelogen. De Rosso Veronese uit Italië – een lichte, iets gekoelde rode wijn – gaat hand in hand met de gestoofde varkenswang. Die wordt geserveerd in combinatie met baba ganoush, cashewcrunch, cashewcrème, gefrituurd shisoblad, komijnsaus en een tempurakrokantje. Winterse, volle smaken met een beetje body van de wijn.

Door naar het hoofdgerecht, wederom maakt Malou ons lekker met de wijn-spijscombinatie. In het glas krijgen we de Suneus Negre uit Noordoost-Spanje. Een wat vollere wijn die de nodige zuurstof heeft gehad en daardoor een mooie rijping heeft gekregen. Op het bord een subtiel gerecht van entrecote met kimchi van rode kool en rodewijnjus. De middag sluiten we af met een dessert van praliné, koffie, mokka en melkchocolade. Een fijne combinatie met de lichtzoete en oxidatieve Madeira Duke of Clarence Rich.

Parel van Oisterwijk

Met Alma is Oisterwijk zeker weten een parel rijker. En hoewel ze pas net begonnen zijn, hebben Wouter en Malou ook grote plannen voor het nieuwe jaar. “In 2020 gaan we Table 21 lanceren, ons derde concept onder hetzelfde dak”, verklapt Malou. “De inhoud hiervan houden we nog even geheim, maar het wordt in ieder geval erg bijzonder.” Ik ben benieuwd! Mij ga je in ieder geval nog wel vaker zien bij Alma.

Voor deze lunch heb ik een persuitnodiging gehad van Astrid Schreuders (AstridsTaste). Deze blog is geheel vanuit mijn eigen mening en smaakbeleving geschreven. Meer informatie over Alma is hier te vinden.

Manon de Boer
Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.