Bellingham is een van de oudste wijnhuizen van Zuid-Afrika en heeft zelfs een Nederlands tintje. De afgelopen weken konden horeca en gasten kennismaken met dit wijnhuis tijdens Topchefs On Tour. Ik schoof aan bij de lunch van Alain Caron in de nieuwe zaak Het Viswijf in Den Bosch.
Het is een stralende dinsdagmiddag als ik door het oude centrum van Den Bosch richting Het Viswijf loop. Dit restaurant is pas een paar weken open en vind je praktisch naast de Sint-Janskathedraal. Eigenlijk is de zaak op dinsdag gesloten, maar voor Topchefs On Tour is er een uitzondering gemaakt. Het concept van deze tour is dat drie topkoks op verschillende plekken in het land koken. Hun gerechten worden gecombineerd met de wijnen van Bellingham, een wijnhuis dat ik tot voor kort alleen nog maar van naam kende.
Van Bellinchamp naar Bellingham
Dit Zuid-Afrikaanse wijnhuis is al in 1693 opgericht door de Nederlander Gerrit Janz van Vuuren, die samen met zijn vrouw estate Bellinchamp kocht. De naam van het landgoed is later verbasterd tot de huidige naam Bellingham legt exportmanager Maarten van den Dungen uit. “De eerste wijnstokken kwamen zo’n 360 jaar geleden naar Zuid-Afrika, toen de Fransen zich vestigden in Franschhoek. Het hart van de Kaapse wijnregio’s. Ook Bellingham ligt hier, in de Franschhoekvallei”, vult hij aan.
Tot halverwege de 20e eeuw werd er in Zuid-Afrika maar weinig wijn gemaakt. Maarten: “Wat er werd gemaakt was vooral zoete witte wijn en kwalitatief niet goed.” Totdat het Poolse echtpaar Bernard and Fredagh Podlashuk in 1943 Bellinchamp overnam. Ze kochten het landgoed als laatste rustplaats voor Bernard, die ziek was. In tegenstelling tot wat ze verwacht hadden, werd hij juist beter. Niet veel later bracht Bernard, die het wijnmaken in Frankrijk, Duitsland en Italië leerde, zijn eerste droge rosé op de markt.
Innovatie
Al snel volgde de eerste droge, witte blend en introduceerde Bernard de syrahdruif in Zuid-Afrika. Daarmee werd Bellingham voorloper op de markt van wijnen uit deze regio. “Hij is altijd blijven testen met druivensoorten die daar nog niet werden verbouwd, maar wel bekend zijn in bijvoorbeeld de Rhône of andere regio’s met hetzelfde klimaat”, legt Maarten uit. “Druiven als viognier, rousanne, mourvèdre en grenache.”
Bellingham heeft geen eigen wijngaarden, maar werkt samen met boeren uit verschillende klimaatregio’s. Het wijnhuis heeft meerdere series wijnen op de markt gebracht. De basis-serie, de Three Serie, bestaat uit eenvoudigere schenkwijnen die vernoemd zijn naar bepaalde bomen. Tot de Homestead Serie behoren drie witte en twee rode wijnen, allemaal gemaakt van één druivensoort uit één regio. Bijvoorbeeld een chenin blanc uit Paarl of chardonnay uit Stellenbosch. De topserie is de Bernard Serie, waar de focus ligt op chenin blanc, pinotage en Rhônedruiven.
Lunch bij Het Viswijf
Na deze uitleg is het tijd om de wijnen te proeven. In de keuken staat deze middag topchef Alain Caron, eigenaar bij Café Caron en Petit Caron en bekend van onder andere Masterchef Nederland. Omdat bij Het Viswijf alleen maar – precies zoals je verwacht – visgerechten op de kaart staan, is dat ook precies wat Alain deze middag gaat maken. Begeleid met de wijnen van Bellingham.
Amuse
Om te beginnen krijgen we een frisse sauvignon blanc (2019) met aroma’s van tropisch fruit ingeschonken. De wijn is gemaakt van druiven uit Tygerberg, een uurtje rijden ten noorden van Capetown. Door de koele lucht van de Atlantische oceaan heeft de wijn goede zuren, die alles behalve agressief zijn. Alain serveert hierbij een smakelijke amuse van Zeeuwse oester (‘veel lekkerder dan die uit Frankrijk’) met een Aziatische dressing van onder andere sesampasta.
Daarna volgt het voorgerecht: ceviche van dorade met sinaasappel, saus van passievrucht en mayonaise. De chenin blanc (2018) uit de Homestead Serie is daar verfrissend bij en benadrukt de lichte zoete smaken in het gerecht. De wijn komt uit Paarl, een gebied dat iets meer landinwaarts ligt en waar vooral bush vines staan. Deze ‘druivenstruiken’ hebben een lagere, maar geconcentreerde opbrengst. De wind zorgt voor verkoeling in de hooggelegen wijngaarden waardoor ook deze wijn lekker fris blijft, ondanks dat hij voor een deel zes maanden houtrijping heeft gehad.
Rood uit Zuid-Afrika
Bij het hoofdgerecht van kabeljauw, puree met spinazie en zuurkool en truffelsaus wordt verrassend genoeg een rode wijn gedronken. Een pinotage (2015) van de Bernard Serie. Ook deze wijn komt uit Paarl en is gemaakt van een selectie van de beste druiven. Omdat hij vergist is op eikenhout zit de wijn nog bomvol fruit en heeft hij nog het herkenbare karakter van pinot noir. De wijn wordt gekoeld geserveerd naast de kabeljauw en dat zorgt vooral voor een perfecte combinatie met de saus.
Tot slot krijgen we geen dessert, maar een mooi kaasplankje. Gevuld met Witte van Köning uit Zevenaar, Belegen boerenkaas uit de Achterhoek en Fourme d’Ambert. In het glas SMV (Barrel selection) van de Bernard Serie. Een combinatie van syrah, mourvèdre en viognier. De wijn komt uit 2015, een topjaar voor de Zuid-Afrikaanse wijnen. Maarten: “In dat soort jaren zijn deze drie druiven tegelijk rijp en kun je ze tegelijk vergisten.” De blend is een typische Rhône-blend. De viognier, waar er maar 13% van in zit, zorgt er vooral voor dat de smaken van de syrah worden geopend en de wijn nóg intenser is.
De wijnen van Bellingham zijn in verschillende (online) winkels te koop en kosten tussen de €10 en €20. Voor deze lunch heb ik een persuitnodiging gehad van Pitch PR, deze blog is geheel vanuit mijn eigen mening en smaakbeleving geschreven.