Achtergrondafbeelding

Coronacrisis? Dit zijn de lekkerste online wijn- en foodevenementen (update)

Wijnblogs
Leestijd: 5 minuten

Het begint bijna te wennen die hele coronacrisis. Zo veel mogelijk thuis blijven, de horeca die gesloten is en geen evenementen. Een aantal ondernemers heeft iets creatiefs bedacht en maakt hun offline evenement gewoon online! Zo kan iedereen vanuit huis meedoen met een lekkere wijnproeverij of kookworkshop.

De afgelopen dagen heb ik zelf een hoop smakelijke evenementen voorbij zien komen op Facebook en Instagram. Tal van restaurants, wijnkenners en -importeurs delen hun kennis nu online. Voor dit overzicht zijn ook leuke tips binnengekomen die ik voor je meeneem. Zo kun je zelf kijken of er iets lekkers of leuks tussen zit! Zelf inspiratie opdoen en je wijnkennis opkrikken met boeken? Bekijk dan mijn boekentips.

Heb je ook een gave, coronaproof wijnproeverij of workshop? Stuur mij per mail of via social media een berichtje met informatie.

Halfes online wijnproeverij

Jasper van Halfes heeft al meerdere online wijnproeverijen georganiseerd. Met zijn bedrijf importeert hij allerlei lekkere wijnen, maar alleen halve flesjes! Zo blijf je nooit zitten met restjes en kun je met gemak meerdere wijnen proeven op een dag. Elke proeverij krijg je vier halve flesje wijn thuisgestuurd om te proeven en heb je een andere line-up, zo gaat het nooit vervelen. Op pakjesavond (5 december) is de online Sinterklaasproeverij. Voor 40 euro kun je met maximaal 4 mensen meedoen.

Bekijk welke proeverij van Halfes er binnenkort op de planning staat

 

Online wijnlessen van Blend And Bottled

Claartje van Blend And Bottled runt een wijnstudio op het zonnige Curaçao en geeft vanwege de crisis nu ook online wijnlessen! Deze wijnvrouw heeft jaren in Spanje gewoond en richt zich vooral op de heerlijke Spaanse wijnen. Bij haar online proeverij kun je voor €10 p.p. deelnemen en kiezen uit 11 thema’s. Daarvoor krijg je een aromawiel, proefformulieren en 1,5 uur uitleg. Welke wijnen je gaat proeven, bepaal je zelf. Claartje geeft je ‘opdracht’ om zelf twee bepaalde wijnstijlen te kopen. “Ik geloof zelf heel erg in de waarde van zelf naar de wijnwinkel gaan met een wijnbeschrijving en je laten adviseren, dat is heel leerzaam!” Oh ja, je krijgt ook tips voor lekkere bites bij de wijnen.

Informatie over de online wine tastings of reserveren

 

Korte wijncursus Tour Culinair

Normaal gesproken organiseert Marjolein van Tour Culinair culinaire reizen naar de Champagne, Bourgogne en Piemonte. Maar ja…corona. Met de kennis die ze heeft opgedaan tijdens haar WSET3-studie, heeft ze daarom nu een online wijncursus opgezet. Daarbij leer je hoe je met zelfvertrouwen wijn kunt kiezen in de wijnwinkel of – straks als we weer uit eten kunnen – in een restaurant. De cursus begint woensdag 25 november, telt vier cursusavond van 3 uur en kost €125,- per persoon. Daarvoor krijg je vóór elke cursusavond zes proefflesjes wijn thuisgestuurd, inclusief lesmateriaal, een proefboekje en wijnadvies voor je kerstmenu.

Alle informatie over deze wijncursus van Tour Culinair

 

Pandora’s Onlineproefbox

Bart en Sarinah Clauwens van wijnwinkel Pandora’s Bottle hebben van de online ‘corona’-proeverijen een hele serie gemaakt. De vierde editie is vrijdagavond 6 november en heeft als thema ‘Donker Fruit’. Deelname aan één proeverij van de serie kost €65,00. Daarvoor krijg je drie flessen wijn, het aromawiel op A3-formaat, de proefnotities en blanco proefformulieren thuisgestuurd en kun je deelnemen aan de 1,5 uur durende online proeverij. Daarbij nemen Bart en Sarinah de geuren en smaken van de wijn als uitgangspunt.

Meer informatie of de Onlineproefbox van Pandora’s Bottle bestellen

 

Portugese wijnproeverijbox van Vasco Wijn

De dames van Vasco Wijn zijn gespecialiseerd in Portugese wijnen. Bestel je minimaal vier wijnproeverijboxen of borrelwijnboxen? Dan krijg je een gratis wijnworkshop erbij! Daarbij krijg je meer uitleg over hoe je de wijnen proeft. Speciaal voor sinterklaas hebben ze ook een box samengesteld waar je wijn en chocolade in vindt. Jummie!

Alle informatie over de wijnproeverijboxen van Vasco Wijn

 

Online wijnproeverij van Wijn Wine Wein

Wil je een vrijmibo met collega’s of vrienden organiseren? Kim van Wijn Wine Wein geeft elke week online wijnproeverijen waarbij je leert wijn proeven als een pro. Je krijgt dan drie à vijf soorten wijn thuisgestuurd, inclusief proefformulieren en aromawielen. Als je er een echte borrel van wilt maken, zorgt ze ook voor de hapjes. Bij de proeverij houdt ze ook een live quiz, kun je een wedstrijdje sabreren doen of kijken wie het best kan walsen en slurpen. Gezelligheid gegarandeerd.

Alle informatie over de thuisproeverijen van Wijn Wine Wein

 

Vrienden-wijnproeverij van Wijn met Esther

Normaal gesproken geeft Esther wijnproeverijen bij je thuis, maar nu organiseert ze verschillende wijnproeverijen op afstand. Zo heeft ze de vriendenproeverij, waarbij iedereen een box met twee wijnen uit Esthers assortiment bestelt en je in een korte online proeverij leert hoe je ze moet proeven. Nieuw is de online wijnproefclub waar Esther je in vier korte proefsessies uitlegt hoe je wijn proeft en steeds twee wijnen gaat proeven. Liever zelf aan de slag? Dat kan met haar speciale wijnproeverijpakket voor thuis.

Alle informatie over de thuisproeverijen van Esther

 

Griekse kookworkshop van Elefteria

Al die wijnen zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar daar krijg je wel honger van. Een online kookworkshop is ideaal, bijvoorbeeld de Griekse workshops van Elefteria. Normaal gesproken geeft ze de Griekse workshops live, maar dat gaat nu natuurlijk even niet. Elefteria stuurt je de boodschappenlijst toe en je kunt vervolgens thuis via Zoom de workshop volgen (en daarna van al het lekkers genieten). Deelname kost €9,95 per keer. Vrijdag 13 november staat de workshop dolmadakia gepland.

Naar de website van Elefteria

 

Online wijncursus van sommelier Aukje

Sommelier Aukje Wouters werkt normaal gesproken bij Café De Klepel en is ondertussen bezig met de vinologenopleiding. Sinds de eerste lockdown verzorgt ze regelmatig een online wijnles met proeverij voor beginners. Voor €45 krijg je het hele pakket thuisgestuurd: zes flesjes proefwijnen à 60 ml (drie wit en drie rood) en het basisboek ‘Ik weet wat van wijn’ van SDEN1 . Via een online meeting volg je daarna de les.

Alle data en informatie over Aukjes wijncursus

 

Proeverij met Spaanse wijnen

De eigenaren van Gusto y Sabor in Dordrecht verkopen alleen Spaanse wijnen: wit, rosé en rood. Onder andere ecologisch geproduceerde wijnen. Daarnaast geven ze wijnproeverijen bij mensen thuis of op locatie. Zin in bubbels? Met de feestdagen gaan ze ook cava verkopen.

Meer informatie over de proeverijen van Gusto y Sabor

 


Onderstaande evenementen heb ik in de eerste lockdown (voorjaar 2020) getipt, maar zijn niet meer actueel.

 

Wijnles van sommelier Elise van Restaurant Lastage

Restaurant Lastage is gesloten, maar dat wil absoluut niet zeggen dat je niet van hun wijnen en gerechten kunt genieten. Sommelier Elise Moeskops geeft twee keer per week online wijnlessen. Je kunt de wijnslokjes en eventueel wat lekkers afhalen bij het restaurant, ‘s avonds om 19.30 uur is dan de online wijnles. Elke les heeft een ander thema, zoals grüner veltliner (29 april), etiketten lezen (1 mei), Rioja (6 mei), Toscane (13 mei) en Bordeaux (15 mei). Zonder wijn kosten de lessen €25,00, met wijn €45,00. Aanmelden kan per mail: wijn@restaurantlastage.nl.

 

Wild Wijn Battle Bag

Eigenlijk zou zondag 24 mei het Wild Wijn Fest zijn in Nijmegen. Dat is helaas afgelast en verplaatst naar volgend jaar. Maar de organisatoren zitten niet stil en hebben iets leuks bedacht voor wijnliefhebbers! De Battle Bag. Normaal gesproken strijden er op het festival verschillende sommeliers tegen elkaar om de beste wijn-spijscombinatie te maken. Nu dat niet kan, heeft dat een nieuw vorm gekregen, de Battle Bag. Je kunt een unieke canvas tas kopen die gevuld is met twee flessen wijn (gekozen door twee Wild Wijn Fest-sommeliers) en een hapje van de chef. De chef en sommeliers leggen uit waarom de wijnen gekozen zijn en waarom het een match is met het gerechtje. De tas kost €35,00 en is zondag 24 mei op te halen in Nijmegen. Kun je daar gelijk in een park een picknick eraan vastplakken. 😉

 

Wijnpakket en workshop van Kirsten

Kirsten van Hart voor Wijn selecteert drie of wijnen voor je die je vervolgens thuisgestuurd krijgt, inclusief wijn-spijstips. Via een online proefworkshop krijg je uitgebreide uitleg welke aroma’s je allemaal kunt vinden in wijn en waar de wijnen vandaan komen. Voor de workshop betaal je €15,00 extra, maar vanaf 4 deelnemers is hij gratis.

 

Roséproeverij bij jou thuis

Met Linda van restaurant De Oude Keuken haal je de zomer bij jou in huis. Ze organiseert regelmatig online en live wijnproeverijen. Voor de online proeverijen krijg je de wijnen thuis gestuurd en ga je die daarna samen met Linda via een online Zoom-meeting gaat proeven. Meer informatie kun je opvragen per mail: linda@deoudekeuken.com.

Manon de Boer

manon@toostaantafel.nl

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.