Coronacrisis? Dit zijn de lekkerste online wijn- en foodevenementen

Online wijnproeverij coronacrisis

Het begint bijna te wennen die hele coronacrisis. Zo veel mogelijk thuis blijven, de horeca die gesloten is en geen evenementen. Een aantal ondernemers heeft iets creatiefs bedacht en maakt hun offline evenement gewoon online! Zo kan iedereen vanuit huis meedoen met een lekkere wijnproeverij of kookworkshop.

De afgelopen tijd heb ik zelf een hoop smakelijke evenementen voorbij zien komen op Facebook en Instagram. Tal van restaurants, wijnkenners en -importeurs delen hun kennis nu ook online. Voor dit overzicht zijn allerlei leuke tips binnengekomen die ik met je deel. Zo kun je zelf kijken of er iets lekkers of leuks tussen zit! Zelf inspiratie opdoen en je wijnkennis opkrikken met boeken? Bekijk dan mijn boekentips.

Verzorg jij een coronaproof wijnproeverij of workshop? Stuur mij per mail of via social media een berichtje met informatie.

▶ Halve flesjes bij Halfes
▶ Onlineproefbox Pandora’s Bottle
▶ Wijnproeverij van Vinoloog van het Jaar Ed Carper
▶ Wijnproeverij Proef Veneto! van Sylvia Italy
▶ Workshop ‘Zo word je een volleerd thuissommelier’

▶ Online proeverij wijnbar Wijn bij Stijn
▶ Online wijnlessen van Blend And Bottled
▶ Korte wijncursus Tour Culinair
▶ Portugese wijnproeverijbox van Vasco Wijnimport
▶ Online wijnproeverij van Wijn Wine Wein
▶ Vrienden-wijnproeverij van Wijn met Esther
▶ Griekse kookworkshop van Elefteria
▶ Online wijncursus van sommelier Aukje
▶ Proeverij met Spaanse wijnen

Halfes online wijnproeverij

Jasper van Halfes heeft al meerdere online wijnproeverijen georganiseerd. Met zijn bedrijf importeert hij allerlei lekkere wijnen, maar alleen halve flesjes! Zo blijf je nooit zitten met restjes en kun je met gemak meerdere wijnen proeven op een dag. Elke proeverij krijg je vier halve flesje wijn thuisgestuurd om te proeven en heb je een andere line-up, zo gaat het nooit vervelen. Elke proeverij heeft een andere thema en andere wine-up.

Bekijk welke proeverij van Halfes er op de planning staat

Pandora’s Onlineproefbox

Bart en Sarinah Clauwens van wijnwinkel Pandora’s Bottle hebben van de online ‘corona’-proeverijen een hele serie gemaakt. Daarbij nemen ze de geuren en smaken van de wijn als uitgangspunt. Denk aan fris fruit, tropisch fruit, rood fruit of donker fruit. Bij elke proeverij krijg je drie flessen wijn, het aromawiel op A3-formaat, de proefnotities en blanco proefformulieren thuisgestuurd en kun je deelnemen aan de 1,5 uur durende online proeverij.

Meer informatie of de Onlineproefbox van Pandora’s Bottle bestellen

Wijnproeverij van Vinoloog van het Jaar Ed Carper

Een proeverij volgen van dé Vinoloog van het Jaar 2020? Dan moet je bij Ed Carper van Carper Vinum zijn. Deze wijnkenner heeft een grote passie voor wijn-spijs, heeft de gastronomie-opleiding gedaan en is op dit moment bezig met de internationale wijnstudie voor Weinakademiker. Deze vinoloog geeft naast (online) wijncursussen ook verschillende soorten proeverijen, onder andere een met een wijn-spijsthema. Jummie! Je krijgt 8 wijnen in kleine flesjes van 50 ml thuisgestuurd en Ed adviseert persoonlijk welke gerechten en hapjes erbij passen. Je leert waarom de gerechten bij de wijn passen en hoe je moet wijnproeven.

Bekijk de wijnagenda voor de proeverijen van Carper Vinum

Wijnproeverij Proef Veneto! van Sylvia Italy

Wil je een Italiaanse proeverij volgen van een Nederlandse die al jaren in de laars van Europa woont? Dan moet je bij Sylvia Italy zijn. Deze Rotterdamse woont al 13 jaar in Montepulciano en werkt als agent voor verschillende Toscaanse wijnhuizen, organiseert wijn- en foodervaringen én geeft online tastings. Naast een proeverij die vol met Toscaanse wijnen zit, heeft ze de wijnproeverij Proef Veneto! Proef de wijnen van Sante Toffoli, die persoonlijk bij de tasting aansluit om zijn verhaal te vertellen. Als we de beoordelingen van Harold Hamersma mogen geloven, zijn de prosecco en pinot grigio beide minstens een 8 waard.

Klinkt goed? Boek hier de proeverij Proef Veneto!

Workshop ‘Zo word je een volleerd thuissommelier’

Hoe word jij de sommelier als je thuis een etentje hebt? Welke wijn uit het schap kies je? Hoe match je een wijn bij een gerecht? Wijn-spijsexperts Jolande Vos (I Love Food & Wine) en Petri Houweling (Chateau-Petri) helpen je in hun tweedelige online workshop ‘Zo word je een volleerd thuissommelier’. De workshop wordt gegeven via Zoom. Je kunt zowel kleine flesjes als gewone flessen bestellen als je wilt meedoen. Om te testen wat waarbij past, proef je de wijnen tijdens de workshop met verschillende hapjes, zoals worst, kaas, gedroogde abrikoos en groene appel.

Alle informatie over de workshop van I Love Food & Wine

Online proeverij wijnbar Wijn bij Stijn

Tja, wat doe je als je een wijnbar bent maar door de lockdown al maanden dicht bent? Online wijnproeverijen geven natuurlijk! Stijn en Hanneke van Wijn bij Stijn (Den Bosch) geven elke twee weken op zondag om 16.00 uur een online proeverij. Je volgt de proeverij makkelijk via YouTube en kunt vooraf de acht wijnen én vier begeleidende gerechtjes afhalen bij de wijnbar. Elke editie heeft een andere thema én bevat een leuke wijnquiz.

Bekijk wanneer de volgende proeverij van Wijn bij Stijn is

Online wijnlessen van Blend And Bottled

Claartje van Blend And Bottled runt een wijnstudio op het zonnige Curaçao en geeft vanwege de crisis nu ook online wijnlessen! Deze wijnvrouw heeft jaren in Spanje gewoond en richt zich vooral op de heerlijke Spaanse wijnen. Bij haar online proeverij kun je voor €10 meedoen en kiezen uit elf thema’s. Daarvoor krijg je een aromawiel, proefformulieren en 1,5 uur uitleg. Welke wijnen je gaat proeven, bepaal je zelf. Claartje geeft je de ‘opdracht’ om zelf twee bepaalde wijnstijlen te kopen. “Ik geloof zelf heel erg in de waarde van zelf naar de wijnwinkel gaan met een wijnbeschrijving en je laten adviseren, dat is heel leerzaam!” Oh ja, je krijgt ook tips voor lekkere bites bij de wijnen.

Korte wijncursus Tour Culinair

Normaal gesproken organiseert Marjolein van Tour Culinair culinaire reizen naar de Champagne, Bourgogne en Piemonte. Maar ja…corona. Met de kennis die ze heeft opgedaan tijdens haar WSET3-studie, heeft ze daarom nu een online wijncursus opgezet. Daarbij leer je hoe je met zelfvertrouwen wijn kunt kiezen in de wijnwinkel of – straks als we weer uit eten kunnen – in een restaurant. De cursus telt vier lesavonden van 3 uur. Daarbij krijg je voor elke cursusavond zes proefflesjes wijn thuisgestuurd, inclusief lesmateriaal, een proefboekje en wijnadvies voor je kerstmenu.

Portugese wijnproeverijbox van Vasco Wijnimport

De dames van Vasco Wijnimport zijn gespecialiseerd in Portugese wijnen. Bestel je minimaal vier wijnproeverijboxen of borrelwijnboxen? Dan krijg je een gratis wijnworkshop erbij! Daarbij krijg je meer uitleg over hoe je de wijnen proeft. Ze hebben ook allerlei andere boxen samengesteld, inclusief borrelhapjes!

Alle informatie over de wijnproeverijboxen van Vasco Wijnimport

Online wijnproeverij van Wijn Wine Wein

Wil je een vrijmibo met collega’s of vrienden organiseren? Kim van Wijn Wine Wein geeft elke week online wijnproeverijen waarbij je leert wijn proeven als een pro. Je krijgt drie à vijf soorten wijn thuisgestuurd, inclusief proefformulieren en aromawielen. Als je er een echte borrel van wilt maken, zorgt ze ook voor de hapjes. Bij de proeverij houdt ze ook een live quiz, kun je een wedstrijdje sabreren doen of kijken wie het best kan walsen en slurpen. Gezelligheid gegarandeerd.

Alle informatie over de thuisproeverijen van Wijn Wine Wein

Wijn van Esther

Vrienden-wijnproeverij van Wijn met Esther

Normaal gesproken geeft Esther wijnproeverijen bij je thuis, maar nu organiseert ze verschillende wijnproeverijen op afstand. Zo heeft ze de vriendenproeverij, waarbij iedereen een box met twee wijnen uit Esthers assortiment bestelt en je in een korte online proeverij leert hoe je ze moet proeven. Nieuw is de online wijnproefclub waar Esther je in vier korte proefsessies uitlegt hoe je wijn proeft en steeds twee wijnen gaat proeven. Liever zelf aan de slag? Dat kan met haar speciale wijnproeverijpakket voor thuis.

Alle informatie over de thuisproeverijen van Esther

Griekse kookworkshop van Elefteria

Al die wijnen zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar daar krijg je wel honger van. Een online kookworkshop is ideaal, bijvoorbeeld de Griekse workshops van Elefteria. Normaal gesproken geeft ze de Griekse workshops live, maar dat gaat nu natuurlijk even niet. Elefteria stuurt je de boodschappenlijst toe en je kunt vervolgens thuis via Zoom de workshop volgen (en daarna van al het lekkers genieten).

Naar de website van Elefteria

Online wijncursus van sommelier Aukje

Sommelier Aukje Wouters werkt normaal gesproken bij Café De Klepel en is ondertussen bezig met de vinologenopleiding. Sinds de eerste lockdown verzorgt ze regelmatig een online wijnles met proeverij voor beginners. Daarbij krijg je zes flesjes proefwijnen à 60 ml (drie wit en drie rood) en volg je de les via een online meeting.

Alle data en informatie over Aukjes wijncursus

Proeverij met Spaanse wijnen

De eigenaren van Gusto y Sabor in Dordrecht verkopen alleen Spaanse wijnen: wit, rosé en rood. Onder andere ecologisch geproduceerde wijnen. Daarnaast geven ze wijnproeverijen bij mensen thuis of op locatie. Zin in bubbels? Met de feestdagen gaan ze ook cava verkopen.

Meer informatie over de proeverijen van Gusto y Sabor


Onderstaande evenementen heb ik in de eerste lockdown (voorjaar 2020) getipt, maar zijn niet meer actueel.

Wijnles van sommelier Elise van Restaurant Lastage

Restaurant Lastage is gesloten, maar dat wil absoluut niet zeggen dat je niet van hun wijnen en gerechten kunt genieten. Sommelier Elise Moeskops geeft twee keer per week online wijnlessen. Je kunt de wijnslokjes en eventueel wat lekkers afhalen bij het restaurant, ‘s avonds om 19.30 uur is dan de online wijnles. Elke les heeft een ander thema, zoals grüner veltliner (29 april), etiketten lezen (1 mei), Rioja (6 mei), Toscane (13 mei) en Bordeaux (15 mei). Zonder wijn kosten de lessen €25,00, met wijn €45,00. Aanmelden kan per mail: wijn@restaurantlastage.nl.

Wild Wijn Battle Bag

Eigenlijk zou zondag 24 mei het Wild Wijn Fest zijn in Nijmegen. Dat is helaas afgelast en verplaatst naar volgend jaar. Maar de organisatoren zitten niet stil en hebben iets leuks bedacht voor wijnliefhebbers! De Battle Bag. Normaal gesproken strijden er op het festival verschillende sommeliers tegen elkaar om de beste wijn-spijscombinatie te maken. Nu dat niet kan, heeft dat een nieuw vorm gekregen, de Battle Bag. Je kunt een unieke canvas tas kopen die gevuld is met twee flessen wijn (gekozen door twee Wild Wijn Fest-sommeliers) en een hapje van de chef. De chef en sommeliers leggen uit waarom de wijnen gekozen zijn en waarom het een match is met het gerechtje. De tas kost €35,00 en is zondag 24 mei op te halen in Nijmegen. Kun je daar gelijk in een park een picknick eraan vastplakken. ????

Wijnpakket en workshop van Kirsten

Kirsten van Hart voor Wijn selecteert drie of wijnen voor je die je vervolgens thuisgestuurd krijgt, inclusief wijn-spijstips. Via een online proefworkshop krijg je uitgebreide uitleg welke aroma’s je allemaal kunt vinden in wijn en waar de wijnen vandaan komen. Voor de workshop betaal je €15,00 extra, maar vanaf 4 deelnemers is hij gratis.

Roséproeverij bij jou thuis

Met Linda van restaurant De Oude Keuken haal je de zomer bij jou in huis. Ze organiseert regelmatig online en live wijnproeverijen. Voor de online proeverijen krijg je de wijnen thuis gestuurd en ga je die daarna samen met Linda via een online Zoom-meeting gaat proeven. Meer informatie kun je opvragen per mail: linda@deoudekeuken.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.