Uit eten gaan in een luchtballon. Ik wist dat het kon, maar had het zeker nog niet gedaan. Tot dit jaar. Want met Pinksteren kreeg ik de kans om mee te gaan met Culiair Sky Dining, de culinaire luchtballon van Meesterkok Angélique Schmeinck. Een gastronomische, unieke ervaring die ik voor geen goud had willen missen.
Bij toeval zie ik zondagsmiddags op Instagram een bericht langs komen van foodfotograaf Kyonne Leyser dat er onverwacht een plekje vrij is in de luchtballon van Culiair. Er mag een blogger mee. Eerst denk ik nog: ‘Oef, balen dat ik al plannen heb.’ Nog geen vijf minuten later kom ik daarop terug. Mijn plannen zeg ik af, want dit is een unieke kans! Over zeven uurtjes kan ik voor het eerst in mijn leven in een luchtballon zitten én genieten van een vijfgangendiner van Meesterkok Angélique Schmeinck.
17.54 uur | On the road naar Culiair
Na een autorit van bijna twee uur, ben ik op mijn eerste bestemming: Laren (Gelderland). Daar verzamelen we met alle gasten om per bus, inclusief aanhangers voor de luchtballon en mand, richting Almelo te rijden. Daar stijgt deze zondagavond namelijk de luchtballon van Culiair Sky Dining op.
18.42 uur | Almelo
Meesterkok Angélique Schmeinck staat ons al op te wachten als we in het Beeklustpark in Almelo aankomen. Ze is niet alleen de kok van Culiair Sky Dining, het was ook haar eigen, unieke idee om een luchtballon-restaurant te beginnen. “Het idee bedacht ik in 2003, toen ik een luchtballon zag varen. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als je eten ín de ballon zou hangen”, vertelt Angélique. “Het is natuurlijk net een heteluchtoven. Je kunt er iets op een lagere temperatuur garen zodat de eiwitten intact blijven en er geen sap en smaak verloren gaan.”
Ze vond een bedrijf dat mee wilde werken en dat een speciale mand ontwikkelde. Daarin kunnen 12 gasten mee én kan worden gekookt op een klein tweepits-gasfornuis naast de ballonvaarder. Rondom de mand zijn buitenboordtafeltjes bevestigd om tijdens de vaart je glas en bord neer te zetten. Aan de binnenkant hangen tassen met daarin bestek, glaswerk, flessen water en wijn.
19.12 uur | Twentse geitenkaas
Terwijl de luchtballon klaar wordt gelegd om te vullen met lucht, geniet ik met de andere gasten nog op de vaste grond van een glas bubbels: Crémant Branco Brut Grande Cuvée Aimery 1531 Garrafa uit Frankrijk. Angélique serveert het eerste gerecht van deze nu al mooie avond. Twentse geitenkaas met zoete meloen in limoensap. Daarbij een avocadocrème, kruidenolie van lavas en dragon en klaverzuring uit Angéliques eigen tuin, en een furikake van gepofte amaranth (een zaadsoort), olijf, kappertjes, zeewier en sesamzaad.
Ondertussen legt Angélique lachend uit wat we straks in de ballon kunnen verwachten. ‘Zorg dat er geen glazen of bestek naar beneden vallen’, is het belangrijkste advies. Want je wilt het natuurlijk niet op je geweten hebben dat iemand iets op zijn hoofd krijgt.
19.50 uur | Ready for take-off
De luchtballon van Culiair is gevuld: met twee ventilatoren is er maar liefst 12.000 kuub lucht in de ballon geblazen. Ook heeft Angélique de speciale stalen ovenmanden gevuld met vacuüm verpakte corvina (vis) ongeveer halverwege in de ballon bevestigd. Die wordt tijdens de eerst helft van de vlucht gegaard bij een temperatuur tussen de 85 en 100 graden. Zodra de touwen los zijn, varen we binnen enkele seconden naar meer dan 300 meter hoogte. Kippenvel, een klein traantje, een brede glimlach. Culiair Sky Dining is nu pas écht begonnen.
20.19 uur | Kreeft
Het eerste glas wijn is ingeschonken: ’S’ de Schlumberger van Domaines Schlumberger. Een blend van Pinot Gris en Pinot Blanc uit de Elzas. Het is een surrealistisch tafereel: met 13 mensen op bijna een kilometer hoogte in een luchtballon, nippend uit een glas wijn terwijl Angélique de eerste bordjes aan het opmaken is. We zijn een half uur onderweg als het tweede gerecht – de eerste in de lucht – wordt uitgedeeld. Serveren zit er niet echt bij, aangezien er weinig plek is om te lopen natuurlijk. In het prachtig blauwe kommetje zitten grote stukken kreeft, gegarneerd met krententomaatjes, limoenmousse, zeekraal, dulce (wilde zeesla) en een crème van gekarameliseerde wortel.
20.46 uur | Corvina uit de ballon
Het is alweer een uur geleden dat we opstegen. Dus heeft de vis ondertussen zo’n uur gegaard bovenin de ballon en is het tijd voor piloot Anne om de mandjes per katrol naar beneden te halen. Een voor een worden de loeihete mandjes als een verse vangst binnengehaald, waarna Angélique de vis nog een laatste bereiding mee geeft. De corvina (een baasachtige vis) serveert ze met bouillabaisse-schuim en witte en groene asperges. Ik geniet van het gerechtje, terwijl we over de voetbalvelden van een klein dorp in de buurt van Goor varen.
21.18 uur | Boerderij-eend
Het is jammer dat het deze zondag zo bewolkt is, maar we mogen van geluk spreken dat de vaart door is gegaan. Regelmatig wordt hij namelijk in de middag alsnog gecanceld wanneer de weersvoorspellingen of wind niet goed zijn. Ondertussen is Angélique nog wat champignons aan het bakken in een klein koekenpannetje voor het hoofdgerecht van deze avond: boerderij-eend met dragonmousse, gemarineerde rettich, romanesco, kappertjes en olijf. Met in mijn ene hand het bordje en op het tafeltje aan de mand een glas chardonnay van Louis Jadot, zie ik dat aan de rand van de horizon de zon zich toch probeert te laten zien.
22.13 uur | Dessert en sportieve landing
Al snel na het hoofdgerecht moeten alle losse spullen (servies, bestek, flessen wijn) goed worden opgeruimd. De keuken wordt schoongeveegd en opgeborgen zodat we straks veilig kunnen landen. Het is een goed half uur zoeken naar een geschikte plek: piloot Anne wil absoluut geen ruzie krijgen met de boeren en speurt naar een mooi grasveld. Na een lang stuk waarbij we vlak over de bomen en akkers varen is het tijd voor een sportieve landing, inclusief mand die op zijn zijkant eindigt.
Als iedereen uit de mand is geholpen en de ballon is opgeruimd is het intussen donker en staat Angélique middenin het weiland klaar met glazen champagne en het dessert. Ananas, mango, witte chocolade, dragon, lemon curd en een regenboog merengue. Uit een lamp met een box klinkt romantisch ‘Another Love’ van Tom Odell. Wederom krijg ik kippenvel. Culiair Sky Dining is een ervaring die ik voor geen goud had willen missen.
Als je mijn ongezouten mening vraagt: dit is hét ultieme cadeau voor een bijzondere verjaardag of huwelijk. Een culinaire ballonvaart met Culiair Sky Dining kost €415,00 per persoon. Flink aan de prijs, maar daarvoor krijg je wel een vijfgangenmenu van Meesterkok Angélique Schmeinck met bijpassende wijnen en luchtballonvaart van ongeveer 1,5 uur, waarbij de meeste gerechten worden geserveerd. Na afloop volgt een traditionele champagnedoop en uitleg over de geschiedenis van de ballonvaart. Culiair Sky Dining is ook te boeken voor groepen tot 14 personen.