De allereerste Nationale Wijnquiz: dit kun je verwachten

Nationale Wijnquiz 2021 (proosten)

Goede marketingvoorbeelden. Ik smul ervan. Want soms is het verdomd moeilijk om een knallend idee te bedenken voor een jubileum of lancering. Des te toffer is het wanneer je als wijnondernemer inspiratie kan opdoen bij andere bedrijven. Een sterk voorbeeld is de Nationale Wijnquiz van De Wijnbeurs, die donderdagavond 25 november voor het eerst wordt gehouden.

Stel, je bestaat als wijnbedrijf 45 jaar en wilt dat groots vieren. Dan zou het mooi zijn als mensen je ook gelijk beter leren kennen. Dus hoe pak je dat dan aan? Bij De Wijnbeurs weten ze dat wel. Met de allereerste Nationale Wijnquiz. Een digitaal vragenspel dat draait om toch wel het mooiste product van de wereld: wijn. 

Welke tattoo heeft Johnny Depp?

“Wijn is leuk, fijn en staat voor plezier. Maar de wijnwereld is best lastig, met alle regeltjes en dingen”, vertelt Heleen van Kuik-Bollen van De Wijnbeurs. “Mensen weten in een wijnwinkel soms niet waar ze naartoe moeten of wat ze moeten vragen, omdat wijnkennis ontbreekt. Daarom hebben we een wijnquiz gemaakt met alleen meerkeuzevragen, zodat iedereen mee kan doen. Je kunt altijd een antwoord geven.”

Als test heeft De Wijnbeurs eerder dit jaar ook al verschillende online proeverijen georganiseerd met daarin quizvragen. En om te zorgen dat de techniek goed loopt, wordt er samengewerkt met de productiemaatschappij achter The Tasting Games.

Voor de vragen is niemand minder dan Master of Wine Cees van Casteren aan het werk gezet. Hij heeft vragen opgesteld die leuk, interessant én leerzaam zijn. Heleen heeft samen met haar collega de vragen kritisch doorgekeken zodat de Nationale Wijnquiz interessant blijft voor wijnkenners én -liefhebbers. Zo zitten er ook luchtige feitjes tussen. “Bijvoorbeeld: Welke tattoo heeft Johnny Depp?”, geeft Chantal Ferreira-Driesen van De Wijnbeurs als voorbeeld.

TV-presentator

Omdat een quiz valt of staat bij een goede quizmaster, heeft De Wijnbeurs Astrid Joosten aangetrokken. Onder andere tv-presentator bij 2 voor 12. Chantal: “Zij is de Queen of the Quiz en iedereen kent haar als presentatrice, maar ze is ook al jaren vinoloog en heeft haar eigen wijnwinkel Astrid & Thérèse.” 

Onder begeleiding van Astrid wordt de Nationale Wijnquiz gestreamd vanuit een studio. Daar strijden twee wijnteams live tegen elkaar voor de eer. Vanuit Nederland doen onder andere kok Alain Caron en sommelier Margot Los mee. Voor België zit onder meer Gianluca Di Tarantino (Beste Sommelier van België 2019) in het team.

Hoe werkt het?

Iedereen kan meedoen met de Nationale Wijnquiz en dat betekent dat het aantal vragen beknopt is gehouden. Om en nabij de twintig vragen. Wat niet kan ontbreken is het proeven van wijn. Want zonder wijn, geen wijnquiz. Deelnemers kunnen daarom online een tweepersoons proefpakket bestellen voor 35 euro. In de box zitten zes wijnen (tubes van 100 ml) die verspreid over zes rondes geproefd worden.

“We beginnen straks met een ‘proefronde’. Een paar vragen om er in te komen en te ontdekken hoe het quizsysteem werkt”, legt Heleen uit. “. Daarna is het tijd om de eerste wijn open te maken en proeven.” Zo kan bijvoorbeeld gevraagd worden uit welk land de wijn komt, gevolgd door een algemene wijnvraag. “We hopen dat deelnemers thuis meer wijnkennis opdoen, anders leren proeven, nadenken over de wijnen en wie weet ook nog nieuwe wijnen ontdekken die ze lekker vinden.”

Het tweetal van De Wijnbeurs ‘waarschuwt’ wel: ook voor professionals is het nog niet zo makkelijk om de wijnen goed te raden. Je wordt snel op het verkeerde been gezet. Het advies van Chantal: “Schakel je emoties uit en houd pen en papier bij de hand zodat je kunt opschrijven wat je precies proeft.” En twijfel je nou enorm? “Ga dan af op je eerste gedachte”, tipt Heleen. Na elke ronde maakt presentatrice Astrid bekend welke wijn er zojuist is geproefd.

Prijzenwinkel

Bij een quiz horen natuurlijk ook prijzen. Nou heeft De Wijnbeurs zijn prijzenwinkeltje flink opgepoetst en is er een behoorlijk aantal prijzen te winnen. Daarvoor hoef je niet per se wijnkennis te hebben, want alle deelnemers ontvangen naast een programmaboekje ook een uniek lotnummer. “Je kunt dus alle vragen fout hebben of geen idee hebben welke wijn je proeft en toch nog prijzen winnen”, lacht Heleen.

Daarnaast is er voor de uiteindelijke winnaar van de quiz een hoofdprijs: een wijnbewaarkast van Eurocave. Wie de winnaar wordt? Degene die de meeste vragen goed heeft én deze het snelst heeft beantwoord. De punten worden namelijk ook berekend op basis van tijd.

De eerste Nationale Wijnquiz is donderdag 25 november om 20.00 uur. De quiz duurt 90 minuten en is te volgen via een online, interactieve livestream.

Winactie (GESLOTEN)

Van De Wijnbeurs mag ik 5x een tweepersoons deelnamepakket t.w.v. €35 weggeven. Dus wil je inspiratie opdoen? Ontdekken welke vragen er worden gesteld? De wijnkennis van een vriend of vriendin testen? 

  • Laat mij weten wat volgens jou de allerleukste wijnvraag is voor een wijnquiz
  • Meedoen kan tot en met vrijdag 12 november 2021 via Facebook, Instagram of een reactie onder deze blog. 
  • Zaterdag 13 november worden de winnaars bekendgemaakt.

Deze blog is een samenwerking en is zo objectief mogelijk geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.