De eerste wijnproeverij van Lekker Wijnig: blind proeven en blauwe wijn

Lekker Wijnig - Jesper
Het is even zoeken, maar ergens tegenover een hippe gallery in het centrum van Rotterdam is deze donderdag (25 oktober) de eerste wijnproeverij van Lekker Wijnig. Een select groepje van zo’n twintig liefhebbers heeft zich in het pand van Hashtag Workmode verzameld. Klaar voor een gezellige avond vol wijn.

Amanda Christianen en haar vriend Jesper van der Waal werden tijdens hun studententijd verliefd op wijn. Het begon als een passie, maar inmiddels hebben ze hun eigen wijncaravan. “Die hebben we eigenhandig opgeknapt”, vertelt Amanda. Onder de naam Lekker Wijnig gaan zij en Jesper bruiloften, feesten en andere evenementen af.

Om het bruiloftsgasten niet te moeilijk te maken -zeker als ze geen wijnkennis hebben- werken ze niet met een standaard wijnkaart, maar met foto’s met ingrediënten. Wijndrinkers kiezen de foto die het meest bij hun smaak past en krijgen de bijhorende wijn in hun glas. Naast de mobiele wijnkar zijn Amanda en Jesper volop bezig met het organiseren van nieuwe evenementen. “Deze wijnproeverij is de eerste waarvoor we een kaartverkoop hebben.”

Breinweetjes

Als je denkt dat dit de eerste beste standaard wijnproeverij zal zijn, heb je het bij het verkeerde eind. Vooral Amanda verdiept zich graag in brein-wijnweetjes. “Ik vind het leuk om te zien wat kleur bijvoorbeeld met ons brein doet als we wijn proeven.” Als test hebben ze deze proeverij daarom een wijn blauw gemaakt met kleurstof. Daar later meer over.

Wijnquiz en Instagramcursus

De avond wordt bovendien afgesloten met een luchtige wijnquiz. Geen ‘petje op, petje af’, maar ‘glaasje omhoog, glaasje omlaag’. Liefhebbers die na de proeverij nog geen genoeg hebben van Lekker Wijnig, kunnen thuis een heuse Instagram-wijncursus volgen. Jesper: “Dat is een basiscursus waarbij we elke week een nieuwe story uploaden. In ongeveer een kwartiertje belichten we dan telkens een ander wijnonderwerp.”

Champagne als start

Bij deze eerste échte wijnproeverij van Lekker Wijnig staan er 8 verschillende wijnen klaar om te proeven. Na een warm ontvangst en korte uitleg krijg ik de eerste wijn geschonken. Een feestelijke bubbel om mee te beginnen: champagne van Sébastien Girost. En dat is geen kattenpis: deze champagne komt uit 2010 en is geheel traditioneel gemaakt van chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Hij is goed in balans, heeft een licht zuurtje én zoetje, veel fijne bubbels en de touch van eikenhout is vooral in de afdronk goed te proeven. Wat een heerlijk begin van een proeverij.

Welke van de drie?

Na de bubbel volgen twee witte wijnen. Welke, dat vertellen Jesper en Amanda niet. “In onze wijncaravan hebben we geen standaard wijnkaart, maar foto’s van de flessen met daarbij producten die in de geur en smaak terugkomen.” Op een tafel staan drie grote foto’s op een rij met flessen witte wijn ernaast. Op de foto’s onder meer ananas, mango, kaneelstokje, drop, Galiameloen en vlierbloesem.

Mijn neus laat mij gelukkig niet in de steek. Beide wijnen match ik met de goede foto. De eerste is een Portugese combinatie van arinto en fernão pires, twee inheemse druiven. De wijn van Quinta do Casal Monteiro is bijna kleurloos zo licht en heeft hints van groen fruit. Ik vind hem iets te slapjes en nietszeggend qua smaak: licht zuurtje, een beetje bitter, weinig zoet.

De andere witte wijn is daarentegen een stuk uitgesprokener. Donkergeel van kleur, exotisch fruit en duidelijk houtgerijpt. Het is Just Fucking Good Wine van verdil, sauvignon blanc, chardonnay en viognier. Een biologische witte wijn uit Spanje gemaakt door… een Hollander! Na een handel- en importcarrière is Zutphenaar Derrick Neleman nu namelijk wijnmaker in de buurt van Valencia.

Blauwe wijn in je glas

Tijd voor het breintestje van Amanda. In het glas verschijnt een helblauwe vloeistof. Op het eerste oog ziet het er ondrinkbaar uit, maar Jesper stelt ons gerust. “Het is gewoon smaakloze kleurstof.” Hij daagt ons uit: drinken we witte wijn of rosé? De tannines en fruitigheid van de wijn verklappen de inhoud van het glas: een Franse rosé, 100% syrah.

Slobberwijn of …?

Inmiddels is de avond al vergevorderd, maar staan er nog altijd vier wijnen van Lekker Wijnig op het programma. De volgende is er een die velen kennen als goedkope, zoete wijn uit een kartonnen pak. Liebfraumilch (‘niet te zuipen, slobberwijn’). Die naam heeft het met name te danken aan het gebrek aan wijnwetgeving en de grote vraag naar Liebfraumilch rond de 20ste eeuw en de enorme ‘namaakproductie’ die ontstond.

Een aantal wijnproducenten is de naam weer in eer aan het herstellen, onder wie Hammel. Die maakt er een behoorlijk degelijke wijn van: licht fruitig en een klein zoetje. Niet bijzonder, maar ook zeker geen slobberwijn uit de onderste schappen van de supermarkt.

Rood op een rij

De laatste drie wijnen van de avond zijn rode wijnen. Allereerst weer een biologisch van Hollander Derrick Neleman. Een bruinrode wijn met flink wat specerijen in de smaak, 100% tempranillo en Spaans. De andere twee rode wijnen zijn ook op de foto gezet met de producten die uit de geur en smaak af te leiden zijn. De eerste is de malbec van Ambroise de l’Her uit Frankrijk: hoog in de zuren, veel rijp rood fruit en vooral tonen van gebrande koffie- of cacaobonen. De afsluiter is een Portugees gemaakt van touriga nacional, merlot en syrah. Hoog in de zuren, licht pittig, zwoel en chocolade-achtig.

Netwerkborrel Blending

De wijnquiz moet ik dit keer helaas overslaan, omdat mijn chauffeur -lees: conducteur- niet op mij wacht helaas. Maar ik ben erg enthousiast over het concept van Jesper en Amanda. Alles wat ze doen of vertellen gebeurt met liefde en een twinkeling in de ogen. Ook leuk: 8 november vindt bij Hashtag Workmode voor het eerst Blending plaats, in samenwerking met Lekker Wijnig. Een netwerkborrel én wijnproeverij ineen. “Een avond waar je andere meiden met ambitie ontmoet, elkaar inspireert en tips en tricks uitwisselt.” En dat allemaal tijdens een toffe wijnproeverij met hapjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.