Dit is waarom je als wijnbedrijf een blog moet starten

Blog wijnbedrijf starten

Goede content is onmisbaar voor elk wijnbedrijf. Het is dé manier om zichtbaar te worden, te zijn en te blijven bij wijnliefhebbers en kenners. De bekendste en meest gebruikte vorm van contentmarketing is bloggen. In deze blog (ha!) deel ik vier redenen waarom jij in jouw wijnbedrijf niet zonder een blog kunt.

Goede content is niet alleen onmisbaar, maar ook onweerstaanbaar. Ga jezelf maar eens na. Als je een website bezoekt waar je gelijk prachtige foto’s ziet of een blogtitel leest die aanspreekt, blijf je waarschijnlijk langer hangen. Uit onderzoek blijkt ook dat als je genoeg content hebt, mensen langer op je website blijven.

Staan er te weinig foto’s, video’s of teksten op? Dan haakt bijna de helft van de mensen af. Een gemiste kans, want iedere websitebezoeker is in potentie een klant. Nou hoor ik je denken: hoe maak ik dan onweerstaanbare content… Schrijf bijvoorbeeld een langer blog vanuit jouw wijnbedrijf. Die zijn niet alleen waardevoller, maar ook interessanter voor de groei van jouw wijnmerk. Gemiddeld heeft jouw websitebezoeker een spanningsboog van acht seconden. Hoe langer jij hem vast weet te houden, hoe beter hij jouw wijnbedrijf onthoudt.

Naamsbekendheid vergroten

Elke ondernemer wil meer naamsbekendheid. Ook in de wijnwereld, waar je je met kleine dingen moet onderscheiden van andere wijnprofessionals. Blogs zijn de uitgelezen kans om jouw verhaal en de waarom achter je bedrijf te delen. Gooi niet je hele levensverhaal in een blog van vijfduizend woorden, maar breek het op in stukjes. Zo leren volgers je steeds iets beter kennen.

Door inhoudelijke informatie over jouw wijnen te delen of stukjes van jouw wijnkennis te verwerken in blogs, bouw jij aan je expertstatus. Websitebezoekers leren zo welke wijnkennis jij in huis hebt en daarmee neemt hun vertrouwen in jouw wijnbedrijf toe.

Een band opbouwen met je doelgroep

Het opbouwen van dat vertrouwen en het creëren van een gunfactor heeft alles te maken met jouw doelgroep. Bloggen heeft daar ontzettend veel impact op en werkt tweeledig. Jij leert de lezers kennen en zij leren jou kennen. Een win-winsituatie.

Met de blogs die je deelt, prikkel je websitebezoekers. Zie het als een romantische verleidingspoging: haal je ineen keer alles uit de kast, dan schrik je iemand af. Maar geef je steeds beetje bij beetje iets, dan groeit de vertrouwensband geleidelijk. Uit cijfers van Hubspot (ontwikkelaar van marketing-software) blijkt dat bedrijven die bloggen zelfs 13 keer meer kans hebben dat ze hun investering er dubbel en dwars uithalen. Oftewel: klanten krijgen.

Aan de andere kant leer je door te bloggen jouw doelgroep beter kennen. Door te kijken naar de cijfers van jouw blogs, kom je erachter wie jouw website bezoekt, wat voor reacties mensen achterlaten en welke berichten vaak worden gedeeld. Met die informatie schrijf je nieuwe blogs of verbeter je bestaande artikelen.

Vindbaarheid en bereik

Last but not least: door te bloggen stijgt je online bereik. Simpel gezegd zijn er meer pagina’s die terecht komen in Google. De mogelijkheid dat jij bij een wijngerelateerde zoekopdracht naar boven komt, is dus groter. Met behulp van makkelijke tools stel je bovendien de SEO in: door bepaalde criteria in te vullen, eindig je hoger in de zoekresultaten van Google.

Jouw online bereik groeit ook omdat blogs gericht zijn op de langere termijn. Zeker als je jouw wijnkennis deelt, maak je evergreen-blogs. Die zijn vandaag de dag relevant, maar over een jaar nog steeds. Dat maakt bloggen een stuk minder vluchtig dan bijvoorbeeld sociale media. Natuurlijk dienen jouw blogs wel als inspiratie voor berichten die je op sociale media plaatst. Heb je gelijk wat input voor jouw planning ;-).

Extra tips

  • Zet elke blog een call-to-action centraal. Wil je mensen naar je webshop leiden? Wil je juist dat ze zich aanmelden voor jouw mailinglijst? Of wil je juist een reactie vragen op het artikel?
  • Door regelmatig te bloggen bouw je jouw eigen kennisbank op. Link berichten naar elkaar, dat vindt ook Google fijn.

Bezoekers langer op je website houden, een band opbouwen met je doelgroep en je naamsbekendheid en vindbaarheid vergroten. Het zijn de belangrijkste redenen om te beginnen met een blog voor jouw wijnbedrijf.

Wil je daar meer over leren? In mijn Wijnpost deel ik je zo nu en dan nieuwe blogs over content, branding en het opbouwen van een sterk wijnmerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.