Eigenzinnige ontmoeting met Figure Libre, Freestyle Blanc uit de Pays d’Oc

Figure Libre Freesyler Blanc 2017

Normaal gesproken interview ik voor Toost aan Tafel vrouwen uit de food- of wijnwereld. Dit keer kwam er een man uit de lucht gevallen, of beter gezegd een wijn. De Figure Libre, Freestyle Blanc, 2017 van Domaine Gayda. Verzonden door Pitch PR en afgeleverd door PostNL zodat ik hem kan leren kennen en wellicht een wijnreis naar de Pays d’Oc win.

Freestyle Blanc, ik noem hem Mr. Freestyler, is amper bijgekomen van zijn reis of hij kijkt mij zweverig aan met een blik van ‘Wanneer ga je me nou eens proeven?’ Tja, die dag nog even niet, want hier wil ik goed voor gaan zitten. Ik wil hem eerst wat beter leren kennen.

Je ziet er chique uit, mooi etiket, maar wel een bijzondere blend van druiven zie ik.

“Dat heb je goed gezien. Ik ben iemand die buiten de gebaande paden treedt, dus dat zie en proef je in alles terug. Mijn bedenkers, eigenaren Tim Ford, Anthony Record en wijnmaker Vincent Chansault, laten de regels voor de appellatie in de Languedoc links liggen en hebben hun eigen weg gekozen. Ze maken het liefst experimentele wijnen.”

Je naam zegt het al, maar Freestyle Blanc is vast zo’n typische experimentele wijn?

“Mais oui! Toen ze in 2004 de wijnmakerij begonnen, hadden ze niet echt een plan. Dus ze gingen freestylen. Een ding wisten ze zeker: ze wilden een andere stijl wijnen laten zien dan dat je kent van de Languedoc. In deze fles zitten druiven die je niet zo vaak samen in één wijn ziet. Grenache blanc, maccabeu, marsanne en roussanne. Elk jaar dezelfde druiven, maar wel in een andere samenstelling en met een andere smaak.”

Als ik achterop de fles kijk, zie ik dat er voor Freestyle Blanc 2017 gekozen is voor een blend van 55% grenache blanc, 20% maccabeu, 20% marsanne en 5% roussanne. “Allemaal met de hand geoogst en biologisch geproduceerd.” De wijnmakerij van Domaine Gayda ligt in het hart van AOC-regio Malepère, zo’n 25 kilometer ten zuidwesten van Carcasonne. Hoewel er rondom het wijndomein zo’n 15 hectare wijngaarden liggen, komen veel van de druiven uit de Rousillon, ook onderdeel van de Pays d’Oc. Daar werken ze vooral samen met druiventelers.

Voordat ik ga proeven, is er nog iets dat ik écht moet weten?

“Kijk, je kunt natuurlijk gaan freestylen als je wijnmaakt, maar dat gaat zelfs voor Gayda te ver. Wat dat betreft hebben ze wel over mij nagedacht. De druiven komen zowel uit wijngaarden langs de kust als uit de bergen. Verder heb ik een spontane vergisting gehad – dat is wel zo freestyle natuurlijk – deels in eikenhouten vaten en deels in betonnen eivormige tanks. Daar laat wijnmaker Vincent mij gewoon lekker m’n ding doen, met deze wijn als eindresultaat.”

Tijd om te proeven! Want na al die praatjes van Mr. Freestyle Blanc 2017 ben ik nóg nieuwsgieriger natuurlijk. “En”, vraagt hij benieuwd. Nou, de lichtgekleurde wijn is super aromatisch en doet denken aan een frisse lente-ochtend. Hij ruikt een beetje rozenachtig en bloemig, maar ook fruitig. Citrus, hints van steenfruit. “En?” krijg ik nog een keer te horen.

Oh la la, alsof ik zweef tussen hemel en aarde.

“Ik zei het toch…”

Ja ja, ik weet het. Misschien heb je me ook wel geïnfluenced met je zweverige etiket.

“Nou niet mij de schuld gaan geven! Maar ik weet het. Ik heb van alles een beetje, lekker hè? Ik ben super aromatisch, heb een frisse citrusachtige mineraliteit, fijne fruittonen en niet te veel alcohol. Helder, fris, complex en vooral eigenzinnig.”

Precies dat. Je bent net zo eigenzinnig als ik. Herkenbaar, maar wel brutaal, een beetje gek en vol lef.

“C’est ça! Meer heb je eigenlijk niet nodig toch? Ik ben de freestyler zoals mijn makers het in gedachten hadden. In mij zit alles wat ze hoopten: hun filosofie van het pionieren, geen keurslijf, en vooral een vrije wijn met hét karakter van Gayda. Een echte Figure Libre.”

Over Pays d’Oc IGP

De Pays d’Oc is een van de grootste wijnregio’s van Frankrijk en heet ruim 120.000 hectare aan wijngaarden. Het gebied loopt helemaal van de oostkant van Montpellier langs de kust naar Perpignan en het binnenland in. Oftewel: de Languedoc-Rousillon. De regio heeft de classificatie IGP: Indication Géographic Protégée. Er mogen maar liefst 58 soorten druiven worden gebruikt, waar de meeste wijnboeren monocépages maken. Wijnen die gemaakt zijn van één druivenras.

Door de ruime regels kunnen de wijnboeren in deze regio veel experimenteren en dat gebeurt dus volop, zoals bij Domaine Gayda. Het is overigens ook de regio van waaruit de meeste Franse wijnen worden geëxporteerd en waarin de meeste rosés worden gemaakt. In Nederland komt zo’n 20% van de Franse wijnen uit deze streek.

Voor dit artikel en deelname aan de wedstrijd heb ik de fles wijn gratis ontvangen van Pitch PR. In totaal doen 75 wijnkenners mee in de hoop een tweepersoons wijnreis naar de Pays d’Oc te winnen. Een vakjury kiest de meest originele en creatieve review. Duim je met mij mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.