Achtergrondafbeelding

En de Wijnvrouw van het Jaar 2019 is…

Wijnvrouw van het Jaar
Leestijd: 2 minuten
Birthe van Meegeren is vrijdag gekroond tot Wijnvrouw van het Jaar 2019! Op het zonovergoten strandje bij Villa Westend maakte Heleen Boom (Nederlandse Gilde van Sommeliers en jurylid) de winnares bekend. Andere genomineerden waren wijnjournalist Esmee Langenreis, exportadviseur Michèle Lainé en wijnmaakster Monique Breuer.

“Echt fantastisch”, reageert Birthe trots. “Ik hoop dat dit de komende jaren een vervolg krijgt zodat ook andere vrouwen in de wijnwereld bekender worden en het een inspiratie is voor jongere vrouwen om zich in de wijnwereld te begeven. Want wat is er leuker dan in de wijnwereld werken?” De Wijnvrouw van het Jaar vult aan: “Het is een fantastische wereld om in te werken. Ik geniet er al twintig jaar van en hoop het nog de komende twintig jaar te blijven doen.”

Juryrapport: doorzettingsvermogen en duizendpoot

Volgens het juryrapport waren de grote hoeveelheid en diversiteit van Birthes activiteiten én haar doorzettingsvermogen doorslaggevend. “Ze heeft laten zien dat het moederschap, een carrière en opleiding allemaal gecombineerd kunnen worden, mits je doorzettingsvermogen toont”, aldus Heleen Boom. Zo volgde Birthe de studie WSET 4 Advanced in de periode dat ze én een drukke baan had én een gezin met opgroeiende kinderen thuis had. “Ze studeerde iedere ochtend voordat het hele gezin wakker was.”

Verder heeft ze een enorme lijst aan titels en ervaringen in de wijnwereld op haar cv staan: ze is weinakademiker, Bordeaux educator, etiquettedeskundige, voormalig wijnspecialist voor Gall & Gall, freelance wijnconsultant, bestuurslid van de SDEN, en proeflid en wijnkenner van de Perswijn. “Kortom: een echte duizendpoot in de wijnwereld.”

Over de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar

Het is de eerste keer dat de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar plaatsvond. “Het is nog steeds zo dat vrouwen in allerlei vakken niet evenredig vertegenwoordigd zijn en we nog steeds in een men’s world leven”, vertelde Heleen Boom in haar voorwoord. Wijnvrouw van het Jaar is een initiatief van vinoloog Barbara Verbeek en haar vriendin en pr-specialist Clarissa Slingerland. Met de verkiezing willen ze vrouwen inspireren en motiveren om in de wijnwereld aan de slag te gaan.

De bekendmaking van Wijnvrouw van het Jaar vond plaats tijdens het Wijntheater. Meer foto’s zijn hieronder te bekijken.

 

Manon de Boer

manon@toostaantafel.nl

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.