Favoriete wijnboeken van Toost aan Tafel

Favoriete wijnboeken van Toost aan Tafel

Als wijn- en boekenfan kan een blog over mijn favoriete wijnboeken niet ontbreken op Toost aan Tafel. Maar ja, welke zet je er dan op? Mijn boekenkast is aardig gevuld met boeken over de wijnwereld, maar ook over food en gastronomie. Ik deel je mijn favorieten én de wijnboeken die ik nog op mijn verlanglijstje heb staan.

Boeken over Nederlandse wijn

 1. Het grote Nederlandse wijnwandelboek
 2. Wijn uit de Lage Landen
 3. Wijnroutes Nederland & België
 4. De mooiste wijnwandelingen in Nederland

Andere wijnboeken

 1. De Druif
 2. The World Atlas of Wine
 3. Wijnroutes (Europa) van Lonely Planet
 4. Larousse Wijnencyclopedie
 5. BURP – The Other Wine Book
 6. Wine Grapes
 7. Wine Folly
 8. Wijnfestijn
 9. Cork Dork
 10. Champagne
 11. De wijn-spijsbijbel
 12. De grote wijnfamilies

Het grote Nederlandse wijnwandelboek

De ANWB heeft Het grote Nederlandse wijnwandelboek uitgebracht. Hierin vind je tal van korte en langere wandelingen die je langs de mooiste plekken leiden en waarmee je oude én nieuwe Nederlandse wijnpareltjes ontdekt. Sommige wandelingen zijn rondes, bij andere wandelingen loop je van A naar B en pak je bijvoorbeeld de bus terug. Het leuke is dat ik als woordvoerder van de VNWP het voorwoord mocht schrijven. Dit boek heeft dus een streepje voor! 😉 Bestel dit boek via Bol.com

Wijn uit de Lage Landen

Wijndame Meta van den Boomen is in de zomer van 2022 heel het land doorgereisd om dit prachtige boek te maken. Daarin zet ze veertien Nederlandse en zes Belgische wijnbouwers in het zonnetje. Met elke wijnmaker is ze persoonlijk in gesprek gegaan, telkens over een ander onderwerp. Dat levert bijzondere, persoonlijke en eigenzinnig verhalen op. Dit is echt een boek dat je mee op reis neemt door de wijnwereld van de Lage Landen. Inclusief prachtige fotografie van Sarah Distel. Bestel dit boek via Bol.com.

Wijnroutes Nederland & België

In dit wijnboek neemt auteur Barbara Haverkamp (De Wijnwijven) je mee langs verschillende wijngaarden in Nederland en België. Geen totaaloverzicht, maar een selectie van toegankelijke plekken waar wijn wordt gemaakt en meer te beleven valt. “Ook de verschillen in keuze voor nieuwe rassen of juist klassieke rassen komt uitgebreid terug in het boek”, vertelt ze in dit interview. Bestel het boek via Bol.com.

De mooiste wijnwandelingen in Nederland

Ik vind het heerlijk om mijn stevige wandelschoenen aan te trekken en een stuk te gaan lopen door het Nederlandse landschap. Door de Limburgse heuvels, de bossen van de Achterhoek of het stuifzand van de Drunense Duinen. Combineer dit met bezoekjes aan Nederlandse wijnhuizen en je hebt mijn ideale weekenddag. In dit boek brengen wandelblogger Wanda Catsman en vinologe Mariëlla Beukers wandelen en wijnen samen. Tien wandelingen langs en door Nederlandse wijngaarden (zoals de Apostelhoeve, De Kleine Schorre en Colonjes) waar je een stop kunt maken voor een proefglas. De routes variëren tussen de 10 en 16 kilometer. Bestel dit boek via Bol.com.

De Druif

Er zijn talloze boeken geschreven over druiven. Toch heeft de bekende Belgische sommelier Gianluca Di Taranto een poging gewaagd er een compleet eigen versie van te maken. En dat is gelukt! De Druif is het eerste boek van drie delen waarin de sommelier je op een luchtige en smakelijke manier meer vertelt over zijn favoriete druivenrassen en wijnen. De bekendste druiven staan zeker in het boek, maar je leert er ook over de zibibbo, yamabudo, pelaverga piccolo en frappato… om maar wat rassen te noemen. Bestel dit boek via Bol.com.

The World Atlas of Wine

Mijn absolute favoriet én het meest gebruikte naslagwerk dat in onze kast tussen de wijnboeken staat: de Wijnatlas. Zelf hebben we nog een oudere, Nederlandstalige zesde druk, maar er is sinds 2019 een nieuwe achtste druk! Je raadt het vast al: die staat op mijn lijstje. Dit boek is voor elke wijnfanaat, -kenner en -liefhebber een must om te hebben. Schrijvers Jancis Robinson en Hugh Johnson zijn misschien wel de beste wijnschrijvers die er momenteel rondlopen op deze aardbol. Door hun kennis te bundelen krijg je een boek dat bomvol weetjes staat en waar je bijna elk wijnland ter wereld in terugvindt. Van Frankrijk en de Verenigde Staten tot Rusland en Uruguay.

Zelf gaat het boek standaard mee als we met de auto richting Frankrijk, Spanje, Italië of andere Europese wijnregio gaan. Dankzij een aantal hele gedetailleerde kaartjes is het super makkelijk om in een oogopslag te zien waar de bekendste en beste wijnhuizen in de regio zitten. Zo reden wij er al mee door Bandol, Toscane, Penedès en Rioja. Bestel dit boek via Bol.com.

Wijnroutes (Europa) van Lonely Planet

Wijnboeken die je cadeau krijgt van lieve vriendinnen zijn natuurlijk altijd bijzonder, maar deze is ook nog eens helemaal raak. In de Lonely Planet – Wijnroutes staat volop inspiratie wat betreft bekende wijnhuizen, de mooiste wijnweggetjes en fijnste logeer- en eetplekjes in de wijnwereld. Bij elk adresje staan ook contactgegevens zodat je een afspraak kunt maken voor je bezoek en wat achtergrondinformatie en geschiedenis van het wijnhuis. De foto’s zijn trouwens ook echt te gek, waardoor ik ook getriggerd ben om bijvoorbeeld naar Marokko te gaan voor de wijn. Bestel dit boek via Bol.com.

Larousse Wijnencyclopedie

Volgens mij de dikste van alle wijnboeken die in de Toost aan Tafel-boekenkast staan: de Larousse Wijnencyclopedie. Een 526 pagina dikke encyclopedie waar je praktisch elk begrip uit de wijnwereld in vindt. Voordat de schrijvers je alles vertellen over de wijnregio’s van de wereld, krijg je uitgebreid informatie over de oorsprong van wijn, de wijnbouw en het vinificatieproces, hoe je etiketten leest, advies over wijn kopen én bewaren en natuurlijk: hoe je de wijn serveert en proeft.

Nog een dik pluspunt: er staat een hele reeks aan witte en blauwe druivenrassen uitgewerkt met de nodige informatie over de herkomst en smaakprofielen. Ideaal als naslagwerk dus! Bestel dit boek via Bol.com.

BURP – The Other Wine Book

Dit wijnboek is precies zoals de titel al doet vermoeden: anders. Het draait namelijk om het verhaal achter veertig etiketten, uiteenlopend van klassieke etiketten van Cos d’Estournel en Weingut Knoll tot moderne flessen van Bodega Matsu of de nieuwe stijl van Marques de Riscal. In BURP vertellen Bas en Jur bij ieder etiket iets over de producent, het etiket, de wijn zelf en een leuk (wijn)feitje. “Zolang het maar leuk is om te weten en te delen”, vult Bas aan. “Zo pak ik dat in proeverijen ook aan. Als sommelier kun je bijvoorbeeld alle technische details van een wijn kennen, maar dat de hond van de wijnmaker Pluto heette, is het verhaal dat mensen onthouden.” Bestel dit boek via Bol.com.

Wine Grapes

Dit boek staat denk ik bovenaan mijn wensenlijstje. Wine Grapes, geschreven door Jancis Robinson (yes, die van de Wijnatlas). Wereldwijd zijn er meer dan 10.000 druivenrassen. In het boek heeft ze de druivenrassen verzamelt die gebruikt worden voor commerciële wijnproductie: maar liefst 1.368 soorten! Je snapt, dit is een musthave voor een wijnliefhebber als ik, die altijd meer wil weten over de herkomst van druivenrassen. Kleinigheidje: het boek is allesbehalve goedkoop. Maar ja, dan heb je ook wat! Zolang ik het zelf nog niet in de kast heb staan, is het voor mij een extra excuus om bij Wijn bij Stijn aan te schuiven, waar hij gewoon op de bar ligt. Bestel dit boek via Bol.com.

Wine Folly

Misschien wel een van de bekendste wijnwebsites ter wereld is Wine Folly. De auteurs maken wijn heel goed toegankelijk en schrijven erover op zo’n begrijpelijke manier dat iedereen het snapt. Geen poeha, geen wollig geneuzel, gewoon kennis en feitjes over wijn. I love it. Geen zin om een wijncursus te volgen maar wil je wel meer weten over wijn zonder dat je een boek van 500 pagina’s moet lezen? Dan is dit boek voor jou. En de prijs is ook nog eens hartstikke schappelijk. Bestel dit boek via Bol.com.

Wijnfestijn

Misschien heb je hem al eens langs zien komen: het boek Wijnfestijn, Zo combineer je wijn & eten. Geschreven door wijnprofessional Maarten van den Dries, die jarenlang in de wijnwereld werkte en nu zijn eigen wijnbar heeft in Leiden (Proeflokaal 1574). “Wijn en eten combineren is fun en gezelligheid, en iedereen kan het zelf doen. Het boek is juist voor mensen die houden van eten en wijn, het leuk vinden om ermee bezig te zijn maar geen tijd hebben om er hele studies van te maken. Daarom heb ik ook een speciale matrix gecreëerd en spieklijsten gemaakt.” Bestel dit boek via Bol.com.

Cork Dork

Nog een Engelstalig boek! Ik heb deze al van meerdere mensen getipt gekregen dus ook Cork Dork staat op mijn verlanglijstje. Schrijfster Bianca Bosker is journalist en amateur-wijnliefhebber die lange tijd weinig wist over wijn, totdat ze kennismaakte met de wereld van sommeliers. Ze gaat op zoek naar wat hen drijft om constant op zoek te zijn naar smaken in wijnen en onderzoekt of ze ook zo’n Cork Dork kan worden. Als ik het moet geloven, staat dit boek vol anekdotes, teasende verhalen over ondergrondse proeverijen en smakelijke etentjes in exclusieve restaurants. Bestel dit boek via Bol.com.

Cork Dork is te bestellen via Bol.com.

Champagne

Champagne, ik ben er dol op en vind het een fascinerende soort wijn. Drie druivensoorten die voor zoveel verschillende smaken kunnen zorgen, I love it. Ik zag dit boek een aantal maanden geleden op het wijnaccount van Cynthia Schultz langs komen en je raadt het al: sindsdien staat ook deze op mijn wensenlijst. Het is een compleet boek met daarbij een aantal wijnkaarten van de regio. Het geheel is te koop in een complete box waarmee het ideaal is als cadeau (aan jezelf). Bestel dit boek via Bol.com.

De wijn-spijsbijbel

Ik moet me eigenlijk schamen dat deze nog niet in de kast staat, maar ja, met een sommelier in huis zitten die wijn-spijscombinaties gelukkig vaak wel snor! Toch zou ik ook deze graag nog kopen, al is het maar om meer inspiratie en kennis op te doen. Want ik hoor van verschillende kanen dat het fijn en vooral begrijpelijk is geschreven. De schrijfster legt niet alleen uit welke smaakcombinaties goed werken, maar ook waarom. Bestel dit boek via Bol.com.

De grote wijnfamilies

Tot slot, mijn laatste tip (en wéér een van mijn wensenlijstje): De grote wijnfamilies. Een paar maanden geleden was ik bij kookboekenwinkel 63graden in Tilburg, waar ze ook een uitgebreid schap vol bier- en wijnboeken hebben, toen ik dit boek voor het eerst in mijn handen had. Ik was gelijk gefascineerd. Het boek neemt je mee in de persoonlijke verhalen van ‘s werelds bekendste wijnfamilies. Denk aan Weingut Emmerich Knoll in Oostenrijk, familie Torres in Spanje, Gaja in Italië en Egon Müller in Duitsland. Persoonlijke verhalen waarin je meer te weten komt over de filosofieën van deze families. Bestel dit boek via Bol.com.

In dit artikel vind je affiliatelinks van Bol.com. Wat dit voor jou en mij betekent, lees je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.