Wie heeft er nog een camera nodig nu de smartphones zo’n goede lenzen hebben? Niemand! Ok, eerlijk is eerlijk, mijn Panasonic Lumix is al jaren mijn beste vriend. Maar met de meeste smartphones kun je tegenwoordig ook super goed foto’s maken. Het geheim zit hem niet in de techniek, maar in het kader dat je kiest en vooral de voorbereidingen. Daarom in deze blog 6 stappen die je niet mag overslaan als je foto’s maakt met je telefoon.
Wil je geen blog missen? Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.
Megapixels. Groothoek. Telelens. Optische zoom. Al die termen en zoveel mogelijkheden. Ik kan me voorstellen dat het je duizelt als je een telefoon of camera puur en alleen op de specificaties gaat uitzoeken. Daarom is het belangrijk dat je vooral kijkt naar waar je hem voor gaat gebruiken. Een professioneel fotograaf gaat over het algemeen nog steeds voor een spiegelreflex- of systeemcamera. Maar ben je blogger of bijvoorbeeld wijnmaker, dan is een smartphone met goede lens waarschijnlijk veel handiger.
Omdat het vandaag, de dag waarop deze blog verschijnt, Internationale Dag van de Fotografie is, deel ik mijn handigste tips om betere foto’s met je telefoon te maken. Je wilt tenslotte toch zichtbaar blijven als wijnprofessional.
Verschil met een ‘gewone’ camera
Er zijn natuurlijk een aantal enorme verschillen tussen een systeem- of spiegelreflexcamera (de ‘gewone’ camera’s) en een smartphonecamera. Het belangrijkste en (letterlijk) grootste verschil is het formaat van de sensor. Je kunt je voorstellen dat er in een ‘gewone’ camera veel meer ruimte is voor een grote sensor. Die zit er dan ook in. Die sensor zorgt ervoor dat er meer licht wordt opgenomen. Foto’s zijn daardoor scherper en minder korrelig bij slecht licht. Zo’n formaat sensor ontbreekt simpelweg in een telefoon.
Een andere factor, waarvoor ik bijvoorbeeld het liefst mijn gewone camera gebruik, is het diafragma. Dit is de zeshoekige opening die het licht op de sensor laat vallen. De sluitertijd bepaalt hoe lang het diafragma openstaat, maar daarnaast kun je ook de grootte van het diafragma aangeven (dus hoe ver die open gaat). Hoe verder hij open is, hoe minder scherptediepte je hebt. Oftewel: hoe waziger de achtergrond wordt.
Tegenwoordig vind je in veel smartphones de portretfunctie, die bootst dit effect na. Maar je zult zien dat dit alleen bij gezichten optimaal werkt. Mijn persoonlijke ergernis is dat mensen deze portretfunctie op hun smartphone ook gebruiken om bijvoorbeeld foto’s van hun glas wijn te maken. Het resultaat? Het wijnglas lijkt ineens geen voetje meer te hebben… Zo’n technische fout is niet mogelijk met een gewone camera.
Waarom toch foto’s maken met je telefoon?
Omdat de huidige camera’s steeds meer en betere functies hebben, een smartphone lekker handzaam is én je hem natuurlijk altijd bij de hand hebt. De kans dat jij je telefoon mee op pad neemt, is een heel stuk groter dan dat je een camera meesjouwt naar al je afspraken.
Bovendien kun je op je telefoon vaak al direct in het fotoprogramma de foto’s bewerken. Je hoeft ze dus niet eerst op je computer te zetten of van je camera te verzenden naar je smartphone. Alles gebeurt op dat kleine, handige apparaatje dat je in handen hebt. Als wijnmaker is het bijvoorbeeld ideaal wanneer je in de wijngaard aan het werk bent en direct een foto kan maken als je bijvoorbeeld een ree op bezoek krijgt. Of wanneer je met je vieze handen snel een foto van de oogst wilt maken.
In je wijnwinkel is het vooral handig om snel shots te kunnen maken van nieuwe leveringen of bijvoorbeeld een line-up van een proeverij die je hebt. Handig, snel en je plaatst ze gelijk door op social media als je wilt.
De belangrijkste stappen
Goed, de kans is groot dat jij al regelmatig foto’s met je telefoon maakt. Misschien ken je deze belangrijkste tips al, misschien nog niet. Maar ik zie veel mensen om mij heen die deze stappen of functies overslaan. Wil je betere foto’s maken? Zorg dan dat dit routine voor je wordt.
- Lens schoonmaken. Inkoppertje, zul je denken. Maar ik zie het zo vaak gebeuren dat mensen lukraak hun telefoon pakken, een foto schieten en hem weer in de broekzak doen. Meestal eindig je dan met een foto die dof is en waar een waas overheen zit. Logisch, want we hebben dat ding zo veel in onze handen dat die lens er niet schoner op wordt. Dus tip 1: maak de lens even een beetje schoon met je T-shirt of trui voordat je de foto maakt.
- Gebruik het raster. Het raster heeft twee voordelen waarmee je gegarandeerd betere foto’s gaat maken. De eerste is dat je dankzij deze hulplijnen ziet of een foto recht is of niet. Kijk daarvoor zowel naar de horizon als naar verticale lijnen. Het raster heeft ook nog een andere functie, en die heeft alles te maken met de regel van derden. Onze ogen worden namelijk het meest getrokken naar de plekken waar de lijnen elkaar kruisen. De snijpunten. Plaats je dus op zo’n plek een gezicht of wijnglas (het belangrijkste object in de foto), dan wordt de foto automatisch dynamischer en mooier. Voor de iPhone: Instellingen > Camera > ‘Raster’ aan. Voor Android is het wisselend, meestal vind je in de camera-app de optie ‘Instellingen’ en kun je daar rasterlijnen inschakelen.
- Niet flitsen en zoomen. Doe het niet. Flitslicht is heel fel, hard en simpelweg nooit mooi. Je verliest details in het beeld en het oogt vooral super onnatuurlijk. Met de volgende punten kom je al een heel eind als de belichting van een foto niet goed is. Waarom je niet moet zoomen? Omdat je simpelweg geen écht zoomfunctie hebt op je telefoon. Je hebt geen lens die groter of kleiner wordt. Wat je doet is inzoomen op een digitale foto. Je haalt dus niet daadwerkelijk het beeld dichterbij en verliest alleen maar kwaliteit.
- HDR-functie. Heb je deze functie? Zet hem dan automatisch aan. Je telefoon maakt dan bij donkere of lichte foto’s twee versies. Eentje waarbij de belichting niet is aangepast en eentje waarbij de telefoon automatisch de hele lichte en hele donkere delen in evenwicht brengt. Je kunt dan altijd kiezen welke je wilt opslaan.
- Focus. Zeg eens eerlijk, als jij een foto maakt met je telefoon doe je dat dan als volgt? Camera-app openen, richten op het onderwerp dat je wilt vastleggen en ‘klikken’. Dan sla je (naast de bovenstaande punten) iets heel belangrijks over. Namelijk de focus. Stel je maakt een foto van je partner of een vriend. Door in het scherm op zijn of haar gezicht te tikken, focust de camera automatisch daarop. Zo weet je zeker dat het gezicht scherp is. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een fles wijn of wijnglas. Wil je dat het etiket goed leesbaar is? Tik dan op het etiket zodat de focus daarop ligt.
- Belichting. Als je dan die focus hebt ingesteld, kun je ook gelijk bepalen hoe donker of licht je de foto wilt hebben. Is het onderwerp waarop je hebt gefocust nog steeds donker? Dan kun je hem lichter maken met de belichtingsslider. Deze verschijnt meestal zodra je hebt gefocust, je ziet dan een zonnetje verschijnen. Deze kun je verschuiven om de foto lichter of donkerder te maken.
3, 2, 1: wijnnnnn (of cheese)!
Het klinkt als heel veel stappen en veel werk, maar als je eenmaal doorhebt waar je op moet letten, dan gaat het automatisch. En het maakt je foto’s zo veel mooier. Omdat er zoveel verschillende smartphones zijn, heb ik niet alle functies genoemd. De een heeft nog meer functies dan de ander namelijk. Merk je dat je zelf nóg betere foto’s wilt maken met je telefoon? Neem dan een keer de tijd om elke instelling te bekijken en testen. Zo ontdek je vanzelf wat voor jou relevant is of niet.
Bonus: gratis bewerkingsapps
Ok, als we dan toch een foto hebben gemaakt die we willen delen, dan wil je misschien ook gelijk die foto bewerken. Gooi er geen standaard filter overheen, want die zijn vaak extreem. Je kunt beter wat kleine bewerkingen doen zoals licht, donker en verzadiging. Binnen de foto-app op je telefoon heb je deze functies vaak al. Naast kleuren kun je een foto ook bijsnijden of rechtzetten, wanneer de horizon toch scheef blijkt te zijn 😉
Andere fijne én gratis apps zijn de volgende:
- Instagram. Binnen Instagram kun je kiezen uit verschillende standaard filters, maar die zijn vaak best heftig. Tik je op ‘Bewerken’, dan kun je elk onderdeel van de foto los aanpassen. Deze functies werken meer dan prima voor snelle bewerking van je foto.
- Lightroom. Dit programma is van Adobe, maar heeft een gratis app voor de telefoon. En daarin zitten dus bijna álle functies die je nodig hebt. Je kunt het licht op de foto warmer of koeler maken, je kunt licht- en donkerinstellingen, de verzadiging of levendigheid van de kleuren aanpassen en de afmetingen opnieuw instellen. Een echte aanrader!
- Pixlr. Snel een foto bewerken of formaat aanpassen? Op de laptop gebruik ik daarvoor meestal Pixlr. Er is ook een app beschikbaar. Je kunt hiermee heel makkelijk onderdelen van een foto bewerken, dus bijvoorbeeld alleen een gezicht oplichten of donkerder maken.
- Snapseed. Ik gebruik deze app tegenwoordig niet meer zo vaak omdat ik mijn foto’s meestal toch het liefst op de computer bewerk. Maar alles wat je nodig hebt, zit in deze app! Van kleuren, details, witbalans en perspectief tot vignetten, standaard filters en zelfs frames. Zeker als je een beetje creatief bent, biedt deze app veel mogelijkheden.
- Unfold. Hiermee kun je foto’s die je bijvoorbeeld op Instagram Stories wilt delen mooi stylen. De app heeft verschillende frames en lettertypes en je kunt animaties toevoegen. Leuk om eens mee te spelen.
Volgens mij zijn dit behoorlijk wat tips waar je gelijk mee aan de slag kunt. Heb jij een ultieme tip die niet in deze blog staat? Deel hem dan in de reacties.
Heb je liever iemand die voor jou de foto’s komt maken? Bekijk dan mijn wijnkaart met aanbod eens.
2 gedachten over “Foto’s maken met je telefoon: vergeet nooit deze stappen”
Hoe krijg ik een gemaakte foto op m.n samsong telefoon helemaal op het scherm ipv boven en onder nog zwatt beeld.zodat de foto kleiner is
Wat moet ik instellen
Hoi Paul, dank je voor je vraag en leuk dat je op mijn blog bent terechtgekomen. Het hangt ervan af welke Samsung je hebt, maar over het algemeen wordt er een standaard beeldverhouding van 2:3 of 3:4 gebruikt. Wil je hiervan afwijken en de foto schermvullend hebben? Dan moet je de verhouding/ratio aanpassen. Dit kan in de camera-app of bij instellingen.