Gault&Millau 2020: prijzen voor Soenil Bahadoer en De Nieuwe Winkel

Gault&Millau 2020

De nieuwe restaurantgids van Gault&Millau 2020 is uit! Maandag werden de opvallendste nieuwkomers, grootste stijgers én awardwinnaars bekendgemaakt. Dé hoofdprijs – de award voor Chef van het Jaar – is dit keer voor Soenil Bahadoer, eigenaar en chef-kok bij restaurant De Lindehof in Nuenen.

Soeniel combineert bij De Lindehof de Franse keuken met tal van specerijen. En, zoals hij zelf zegt: “Mijn moeder is mijn grootste trots, Zij heeft ervoor gezorgd dat mijn roots in mijn gerechten komen.” Thijs Meliefste, van restaurant Meliefste, wint de award voor Jonge topchef van het Jaar. Grote winnaar deze middag is overigens De Nieuwe Winkel in Nijmegen. De zaak is samen met restaurant Codium de hoogste nieuwe binnenkomer in de gids van Gault&Millau 2020 én wint een award voor Groentegerecht van het Jaar.

Gault&Millau 2020

Dit jaar staan er ruim achthonderd (!) restaurants in de gids van Gault&Millau, die alweer voor de zeventiende keer uitgebracht wordt. Voor het eerst zijn er ook honderd restaurants opgenomen die vallen in de zogenoemde POP-categorie. Hierin vallen populaire restaurants die zich richten op één hoofdingrediënt of -product, zoals winnaar Simonis aan de Haven uit Scheveningen.

Ruim 180 adressen zijn dit jaar nieuw in de gids. Net als vorig jaar wordt de lijst aangevoerd door De Librije en Inter Scaldes, allebei 19,5 uit 20 punten. Ciel Bleu stijgt dit jaar door naar de derde plek en staat met 19 punten genoteerd in de gids. In de top 10 staan verder Spectrum, Tribeca, &moshik, ’t Nonnetje, De Kromme Watergang, De Lindenhof en Vermeer. Restaurants die gestegen zijn én nieuw in de top zijn, zijn Ciel Bleu, ’t Nonnetje, Sabero, RIJKS, Cordial, Olivijn, l’Atelier en Rijnzicht.

Brabant in gids Gault&Millau

Als echte Brabantse ben ik na de uitreiking natuurlijk gelijk even door de gids gaan bladeren, specifiek om de adresjes in Brabant op te zoeken. In mijn thuisstad Tilburg krijgt De Houtloods dit jaar voor het eerst een vermelding. Hofstede De Blaak behoudt zijn prijs-plezier-aanduiding en Monarh en Auberge du Bonheur zijn echte lievelingsadresjes.

Nieuwkomers in de regio zijn onder andere Taste Bij Dirk (Den Bosch), SUN by Zarzo (Eindhoven), Vandeijck (Riethoven) en Liefdesgesticht in Breda. Restaurant Cordial in Oss stijgt dit jaar naar 16,5 punt en ook zaken als De Rozario, Le Vin’X en Zout & Citroen stijgen in punten.

Alle winnaars op een rij

 1. Chef van het Jaar: Soenil Bahadoer (De Lindehof, Nuenen)
 2. Jonge topchef van het Jaar: Thijs Meliefste (Meliefste, Wolphaartsdijk)
 3. Gastheer van het Jaar: Sascha Speckemeier – Spectrum, Amsterdam
 4. Ontdekking van het Jaar: Zoë Jonker – Sal do Mar, Rhenen
 5. Prijs-Plezier van het Jaar: Zoldering, Amsterdam
 6. Aziatisch restaurant van het Jaar: Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten
 7. Wijnkaart van het Jaar: Zarzo, Eindhoven
 8. Sommelier van het Jaar: Yoshiko Takayama – Amarone, Rotterdam
 9. Dessert van het Jaar: Giel Kaagman – Kaagman & Kortekaas, Amsterdam
 10. Groentegerecht van het Jaar: Emile van der Staak – De Nieuwe Winkel, Nijmegen
 11. Ambachtsman van het Jaar: Dick Soek – Piloersemaborg, Den Ham
 12. Hoogste binnenkomer van het Jaar: Codium, Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen
 13. Bistronoom van het Jaar: Auberge Jean & Marie, Amsterdam
 14. Terras van het Jaar: De Steenen Tafel, Arnhem
 15. Lifetime Achievement Award: Toine Hermsen
 16. Cocktailbar van het Jaar: Pulitzer’s Bar, Amsterdam
 17. POP of the Year: Simonis aan de haven, Scheveningen (Den Haag)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.