Het Jaar van Guus en Dick: kookboek vol feestelijk gerechten

Het Jaar van Guus en Dick
Wie aan feestjes denkt, denkt aan lekker eten, vrienden, familie en gezelligheid. Toch? Dat geldt voor mij in ieder geval wel en ook voor zanger Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd. De twee zijn al jaren bevriend en hebben één dezelfde passie: koken. Dinsdag presenteerden ze hun tweede kookboek: Het Jaar van Guus en Dick.

Dit kookboek is het perfecte gevolg op Het Lekkerste van Guus & Dick, dat twee jaar geleden in de boekenwinkels verscheen. Daarin verzamelden de hobbykok en sterrenkok hun lekkerste gerechten. Dit keer hebben ze voor elk feestelijk moment in het jaar iets bedacht.

“Bij sommige dagen dacht ik wel: ‘Wat doe ik dan eigenlijk?’ Met mijn verjaardag moet ik bijvoorbeeld áltijd werken”, vertelt Dick Middelweerd, chef-kok en eigenaar van tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. “Ik ga natuurlijk niet zomaar een gerechte verzinnen voor mijn verjaardag, maar we maken altijd een taart.”

Verjaardagsmeringue

En dus vind je bij het hoofdstuk ‘Dicks verjaardag’ een overheerlijk recept voor een meringuetaart. Van die lekker knapperige, chewy merengue met friszure vanillehangop en vers rood fruit. Dick: “Merengues waren een van de eerste dingen die ik maakte toen ik nog heel jong was. Ik had ergens gelezen dat als je eiwitten opklopt met suiker het heel luchtig wordt. Nog steeds ben ik super gek op merengue. Het is krokant, zoet en de combinatie met zure dingen als fruit en yoghurt is gewoon top.”

Perslunch

Bij de boekpresentatie in de Amsterdamse kookstudio Flavours zijn Guus en Dick zelf achter het fornuis gekropen. Tijdens een feestelijke perslunch krijgt iedereen een voorproefje op de gerechten uit Het Jaar van Guus en Dick. De eerste ronde is gelijk raak, want nog in de keuken verrassen ze me met een echt Brabants worstenbroodje. In Guus-en-Dickstijl: met avocadocrème, augurk, frietjes. Alles dat lekker is zit erop. En mij kun je als echte Brabantse toch niet zo snel imponeren met een worstenbroodje…

Amuses

Boven aan de knus gedekte tafel serveert Guus het vervolg: kaviaarpoffertjes met rode-uiencompote en toast met avocado, mosterd en een gepocheerd kwartelei. Met name de toast is om je vingers bij af te likken. Wist ik veel dat mosterd bij avocado zo lekker is!

Ceviche

Na de amuses komt de ceviche. Daarvan stond ook in het vorige kookboek een recept, toen zeebaars in combinatie met groene asperges en radijs. In Het Jaar van Guus en Dick is de ceviche van heilbot en wordt hij geserveerd met een volle, vette crème van avocado en friszure granité van grape fruit. Jum!

Aziatische rijsttafel

Voor het hoofdgerecht -de meesten zitten al een heel eind vol- verschijnt er een uitgebreide Aziatische rijsttafel. Volgens Guus hét alternatief voor de klassieke gourmet bij Sinterklaas. “Het is niet dat mensen niet meer mogen gourmetten, want dat is ook super gezellig, maar er zijn andere manieren om het in te vullen en wij hebben gekozen voor de rijsttafel.” Van nasi met garnaaltjes en kipspiesjes tot goeisinsaus (de Guus-en-Dick-variant op Hoisinsaus), Pekingeend en kruidige rendang met zoetzure komkommer. Voor de verjaardagstaart van Dick die tot slot op tafel komt is nog maar net een plekje vrij.

Toegankelijk en feestelijk

Het leuke is dat alle gerechten relatief makkelijk te maken zijn. “De recepten van Guus zijn toegankelijker en makkelijker Die maak je misschien eerder met je familie”, legt Dick uit. “Maar als je nou een keer uit wilt pakken, dan zou ik zeggen, pak mijn gerechten. Die zijn ook niet moeilijk maar je moet er wel net even iets meer voor doen.”

Bovendien deelt hij tips die hij geen enkele hobbykok wil onthouden. “Bijvoorbeeld gekarameliseerde witte chocola. Hoe makkelijk is het om die even te kleuren in de oven, af te laten koelen en over een dessert heen te brokkelen? Dat is super makkelijk en je hebt gelijk iets lekkers.”

De favoriete momentjes van Guus & Dick

Natuurlijk vroeg ik tot slot ook nog naar de favoriete momenten in het jaar van Guus en Dick. Voor Guus kan dat maar één ding zijn, ondanks dat Groots met een Zachte G ook in het boek staat. “Ik vind Sinterklaas mega leuk. Daar verheug ik me altijd op”, lacht hij. “Er is snoep en veel lekker eten. Ik vind het gewoon echt de tijd van het jaar. Toen mijn moeder ooit voorstelde om Sinterklaas te skippen en alles naar kerst te doen, was er dik protest uit de hele familie.”

Dick kiest als horeca-man toch voor de feestdagen. Ondanks dat hij zelf dan altijd moet werken. “Normaal gesproken maken we een eenpansgerecht, maar met kerst maken we altijd een driegangenmenu. Dat is voor ons ook een speciaal moment: het zijn de laatste dagen van het jaar en daarna gaan we meestal op vakantie.”

2 gedachten over “Het Jaar van Guus en Dick: kookboek vol feestelijk gerechten”

  1. Ik wist helemaal niet dat gourmetten met Sinterklaas een ding is; bij ons staat dan altijd oma’s Snert op het menu 😉 Super benieuwd naar dat belegde worstenbroodje trouwens!

    1. Bij ons was het op Kerstavond juist traditie, maar ik ben het eens dat het veel moderner en lekkerder kan terwijl het net zo gezellig blijft. En die rijsttafel is wel echt heul erg lekker 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.