Horecava 2019: een greep uit mijn favorieten

Horecava - Zwarte knoflook
Een dag lang struinen tussen de food professionals. Daar ben ik wel voor te porren. Dus liep ik begin januari samen met foodblogger Saskia van The Baking Bucketlist rond op de Horecava. Zeven uur en 15.000 stappen later had ik kilo’s aan inspiratie opgedaan. Een greep uit mijn favo’s.
Zwarte knoflook

Ja, ik weet het: zwarte knoflook is alles behalve nieuw, maar ik had het nog nooit in zijn meest pure vorm op. Ik wist wel dat het totaal niet als rauwe knoflook smaakt, maar welke smaak het heeft als je een los teentje proeft, dat was voor mij afwachten.

Zacht, ietwat zoet, smeuïg, het zwarte goud. Een beetje als een dropje qua kleur en structuur, maar qua smaak veel hartiger. En in tegenstelling tot rauwe knoflook kun je met een gerust hart een heel teentje opeten zonder een stinkadem te krijgen. Bij de stand van Kuperus Food combineerde ik het met een stukje oude kaas, lekker!

Zwarte knoflook is trouwens geen andere soort dan ‘gewone’ knoflook. De bollen worden namelijk voor drie weken in een oven gecontroleerd verwarmd waardoor ze fermenteren. In dat proces worden de teentjes zwart en zacht én een stuk gezonder, want er komen veel meer anti-oxidanten vrij. En je kunt het op allerlei manieren gebruiken: als een snack, door de salade of in soepen, sauzen en marinades.

HagelSwag

Chocoladelovers opgelet! Waarom mierenzoete gesuikerde hagelslag op je brood, in je yoghurt of door je granola doen als je ook echt goede chocolade kunt sprinkelen? De mannen van HagelSwag verkopen kwalitatief goede en 100 procent echte mini-chocoladebrokjes. In 2016 zamelden ze geld in via crowdfunding en inmiddels zijn ze in talloze winkels te vinden en hebben ze hun eigen brand store in Amsterdam, waar je je als een kind in een snoepwinkel voelt.

De chocolade van Hagelswag is onderdeel van een fair trade programma en zit in leuke flessen die zeker niet misstaan in de keuken. En houd je niet van pure chocolade (57% cacao)? Dan zijn er nog allerlei andere combinaties. Wat dacht je van Almond & Berries, Hazelnut & Coconut of Caramel Fudge & Apple?! You’ve got to try this!

Lola Quinoa

Had tien jaar geleden bijna niemand van quinoa (Kie·no·wa) gehoord, inmiddels is het niet meer uit onze keukens weg te denken. De zaden (nee, het is officieel géén graan) kennen hun oorsprong in het Zuid-Amerikaanse Andes-gebergte. Maar het groeit ook prima op de Nederlandse bodem! Dus waarom zou je het invliegen vanaf de andere kant van de oceaan, als je het ook hier kunt verbouwen?

Lola Quinoa werkt alleen met Nederlandse quinoa-telers samen. En daar zijn ze meer dan trots op. In totaal zijn er 14 boeren aangesloten bij de Dutch Quinoa Group waar Lola Quinoa bij is aangesloten.

Wist je trouwens dat… Lola staat voor low lands? Hollandser dan dit krijg je je quinoa dus niet. En de kleurrijke, praktische schenkverpakkingen maken de quinoa ook een lust voor het oog. Lola Quinoa is in twee varianten verkrijgbaar: naturel en met noten & pitten.

Horecava-lekkers

Er was natuurlijk veel meer te beleven op de Horecava, zo werden in het Innovation Lab allerlei nieuwe producten gepresenteerd. Maar met slechts één dag is het een kwestie van keuzes maken. Ik heb genoten van de energie en alle inspiratie en natuurlijk mijn gezelschap Saskia. Op naar Horecava 2020!

1 gedachte over “Horecava 2019: een greep uit mijn favorieten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.