Houtloods open: "Creatief Berlijn-effect" | Toost aan Tafel
fade
2115
post-template-default,single,single-post,postid-2115,single-format-standard,eltd-core-1.3.1,eltd-core-1.2.1,eltd-overlapping-content-enabled,search and go child theme (tilburg toost)-child-ver-1.0.0,search and go-ver-2.4,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,eltd-top-bar-enabled,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
Achtergrondafbeelding

Houtloods open: “Creatief Berlijn-effect”

De Houtloods
Leestijd: 2 minuten
Vrijdagavond was het zover. De officiële opening van restaurant De Houtloods aan de Burgemeester Broxlaan. Vanavond, zaterdag 23 mei, kunnen de eerste gasten plaats nemen in het restaurant of aan de keukenbar.

Dit artikel komt uit het archief van Tilburg TOOST (de lokale voorganger van Toost aan Tafel).

De zon schijnt en het is buiten een aangename temperatuur als voornamelijk familie en vrienden van ondernemer Sander Overweg (27) bij De Houtloods aankomen. Trots laat Sander iedereen zijn eigen, nieuwe restaurant zien. “Hij wilde al zo lang een eigen zaak”, glimlacht zijn moeder trots.

Creatief Berlijn-effect

Half februari tekende Sander het huurcontract voor het ‘voorste’ deel van de Houtloods. Hij liep al enige tijd met het idee voor een eigen horecazaak rond en dit pand paste daar perfect bij. “Als ik hier ‘s ochtends binnen kom lopen, word ik gelijk vrolijk. Het voelt als een atelier door de prachtige lichtinval. Een creatief Berlijn-effect noem ik het zelf.”

De jonge ondernemer heeft tijdens zijn studie aan de Hotelschool altijd in de horeca gewerkt. Begonnen in de keuken en doorgestroomd naar de bediening. De ‘voorkant’. “Het verbaasde mij toen eigenlijk dat ik niet eerder daar had gestaan”, vertelt hij. “Je hebt er direct contact met gasten. En hoe meer ik erbij nadacht, hoe vreemder ik het vond dat producten op het bord gepresenteerd worden, maar in de keuken achter de schermen blijven.”

Keuken en producten centraal

Met dat idee heeft hij zijn Houtloods-concept ontwikkeld. Een plek waar er geen verschil is tussen keuken en restaurant. Het grote keukenblok staat dan ook midden in het restaurant. Gasten kunnen aan de keukenbar dineren en ‘een brutale blik in de pannen’ werpen. Een nieuw concept in Tilburg. Hoe Sander erop is gekomen? “Ik heb gewoon mijn eigen roman geschreven”, lacht hij. “Alle positieve en negatieve ervaringen meegenomen en verwerkt in deze plek. Waar het eten centraal staat.”

Puur is het woord dat centraal staat op de kleine menukaart van chefkok Nik Tonglet. Simpele, pure producten die de basis vormen voor smaakvolle gerechten. Genodigden konden vrijdagavond al een voorproefje krijgen van de saté van kippendijen met verschillende bereidingen van maïs, de sashimi van zalm en verschillende mooie kazen.

In totaal kunnen er in De Houtloods, de naam verwijst naar de oude functie van het gebouw, zo’n 70 gasten zitten. Naast de keukenbar en de begane grond is er ook een vide schuin boven de keuken, onder de grote houten balken en het lichtdak. Vanaf 23 mei is het restaurant officieel geopend. Dinsdag 26 en woensdag 27 mei is het gesloten, maar vanaf 2 juni is het restaurant elke dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 10.00 uur voor lunch en diner.

Manon de Boer
Geen reacties

Sorry, het reactieformulier is momenteel niet beschikbaar.