Ze was ooit een roadie, sjouwde wat af achter de schermen bij concerten en dronk vooral champagnes uit een minibar. Inmiddels heeft Jaqueline Smit haar eigen champagne-importbedrijf Dis Donc en werkt ze samen met liefst negen champagnemakers. Wie is deze dame en waar kunnen we haar ’s nachts voor wakker maken? 10 vragen aan deze champagnevrouw.
Het is nog geen half elf als ik Jaqueline van Dis Donc op een doodgewone woensdagochtend tref in ‘onze’ stad Tilburg. Omdat het nog iets te vroeg is voor champagne op deze werkdag, beginnen we met koffie. Maar zoals een champagneliefhebber het ’t liefst ziet, gaat de koffie to go van Jaqueline later in haar eigen mok, bedrukt met de woorden ‘There’s a chance this could be champagne’. Zo is dat.
Vertel, wanneer werd Dis Donc geboren?
“Ik ben er in 2013 officieel mee begonnen, maar ik heb al in 2006 de eerste wijnproducenten waar ik mee werk ontdekt. Ik was op reis in Frankrijk toen we verdwaalden en een champagneroute zagen. Uiteindelijk hebben we die gereden en een paar huizen bezocht. Toen was mijn interesse gewekt. Bij toeval zijn we terecht gekomen bij een beurs daar in de Champagnestreek. Toen heb ik wijnmakers Pouillon, Vincent Couche en Hubert Paulet ontdekt. Ik dacht: ‘Wát is dit?’ Ik had gelijk kippenvel. Dit móést ik naar Nederland brengen, ook al had ik geen idee of Nederland er al klaar voor was.”

Je wilde gelijk beginnen met champagne importeren?
“Ja, ik wist dat ik er gelijk mee móést beginnen, al is het wel een uit de hand gelopen hobby hoor. Gelukkig heb ik toen al contact gelegd en stappen gezet, want een jaar later waren op diezelfde beurs een aantal andere Nederlanders die baalden dat ik al met die champagnehuizen bezig was. Ik heb echt de krentjes uit de pap gehaald.”
Inmiddels importeert Dis Donc wijnen van negen champagnehuizen, toch?
“Ik heb zeven grote producenten en twee microproducenten. Die maken maar 3.000 flessen per jaar waarvan er slechts zestig naar Nederland gaan. Die wijnen zijn echte pareltjes, de ruwe diamanten die je vindt. Ik heb nu 64 verschillende champagnes in het assortiment bij Dis Donc. Natuurlijk is de stijl bij bepaalde huizen hetzelfde, maar de smaak is totaal anders.”
En welke champagne of wijnmaker is jouw favoriet?
“Oh, ik kan toch niet kiezen tussen mijn kindjes?! Nee, dat is onmogelijk… De ene keer heb je zin in wat frissers, de andere keer in een mooie rosé. Dé champagne waar ik verliefd op ben geworden is de rosé champagne van Fabrice Pouillon, 2XOZ. Vol, fruitig, intens. Het was een champagne die hij met zijn ex-vrouw maakte, maar nu ze gescheiden zijn, is hij nergens meer te krijgen. Ik heb thuis nog vier flessen. Die gaan dus op een bijzonder moment open.”
Dis Donc richt zich vooral op de horeca. Is het moeilijk om je als kleine importeur die restaurantwereld in te boksen?
“Jazeker. Vooral ook omdat mijn familie niet uit de horecawereld komt. Dus ik ben een nieuwe speler op de markt. Stapje voor stapje komt dat vertrouwen en nu merk je dat er steeds meer restaurants aanhaken. Bij nieuwe klanten kijk ik altijd naar de identiteit van het bedrijf en de stijl van de keuken. Als je een traditionele keuken hebt, kies ik eerder voor een traditioneel champagnehuis. Die match en eigen identiteit vind ik erg belangrijk. Gasten bestellen wel vaak een champagne of bubbeltje als aperitief, maar restaurants hebben soms niet in de gaten hoe belangrijk het is dat je met het eerste glas wijn gelijk je eigen identiteit neerzet. Gasten moeten iets drinken waarvan ze een tweede glas extra willen bestellen.”
Je bent ook op wijnfestivals als Bacchus en de Nacht van de Wijn te vinden. Wat wil je consumenten meegeven over champagne?
“Dat ze weten hoe een goede champagne smaakt en dat het niet allemaal draait om de allergrootste merken. Ik krijg vaak te horen: ‘Ik heb nog nooit champagne op, wil je er wat over vertellen?’ Ik vertel ze graag wat meer over de bedrijven en families en wat er zo bijzonder is aan de ene producent en wat aan de ander. Anderen vragen gelijk om een glas Hubert Paulet of Pouillon, die vragen niet eens meer wat het is.”
Welke soort champagne adviseer je het liefst?
“Een blanc de blancs of pinot noir is altijd leuk, maar pinot meunier is toch wel mijn paradepaardje. Ook vind ik het tof om een millésime (champagne van één uitzonderlijk goed oogstjaar) of iets dat op hout gerijpt is te pakken. Met die vijf soorten kun je de hele champagnewereld proeven.”
Champagne en eten is natuurlijk een heerlijke combinatie. Wat is jouw favoriete combinatie?
“Bij restaurant Amarone heb ik volgens mij ooit Vincent Couche met kweepeer en aardappel op, hartig en zoet in een. Dat was echt heel erg lekker. Ceviche van coquille met een blanc de blancs van Vincent Couche is ook echt fantastisch. Wat ik thuis fijn vind, is een bordje zuurkool met gebakken aardappeltjes en een glas champagne, een bieterbal met pinot meunier of gewoon pizza quattro formaggi met champagne.”
En als er geen champagne in je glas zit, wat drink je dan?
“Spa rood of ginger beer. En qua gewone wijn het liefst klassiek wit, uit de Bourgogne bijvoorbeeld. Ik houd gewoon van Frankrijk.”
Je hebt in een paar jaar tijd al veel bereikt en losgemaakt in de champagne- en restaurantwereld. Waar droom je nog van?
“Ik zou wel meer ambassadeurs en restaurants willen hebben en verder gewoon rustig doorgroeien. Er zitten nog veel kleine dingen in de pijpleiding. Een wijnwinkeltje in de regio Tilburg lijkt me geweldig en misschien komen er nog een paar mooie champagneboeren bij de komende jaren.”
Benieuwd naar het assortiment van Dis Donc? Bezoek dan de website.