Kroketten en mayonaise in kookboek van Guus en Dick

Kroketten en mayonaise

Maanden geleden begonnen Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd aan hun kookboek. Maandag werd het gepresenteerd in Den Bosch en sinds dinsdag ligt het in de winkels. Met daarin: de lekkerste gerechten van beide heren.


Dit artikel komt uit het archief van Tilburg TOOST (de lokale voorganger van Toost aan Tafel) en werd gepubliceerd op 11 oktober 2016.

“Nee, hij is geen no know die als artiest een kookboek wil maken”, vertelt sterrenkok Dick Middelweerd na afloop. “Hij vindt het echt leuk en hij ziet ook de logica van eten in. We hebben helemaal dezelfde passie.” De chef-kok heeft al jarenlang zijn restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre en wist daar twee Michelinsterren mee te halen. Hij en Guus raakten bevriend aan de stamtafel in zijn restaurant. De twee bleken veel dezelfde interesses te hebben: wielrennen, muziek én koken.

Het lekkerste van Guus en Dick

Stiekem heeft Guus Meeuwis al wel wat jaartjes ervaring. “In mijn studententijd zat ik bij een kookgenootschap bij Olof. Daar ben ik verzot geraakt op koken”, vertelt de zanger. Vorig jaar stonden hij en Dick al samen in de keuken tijdens zijn eigen pop-up restaurant Guustaf en nu kwam dus het vervolg: het kookboek ‘Het lekkerste van Guus en Dick‘. Guus: “We hebben samen alle recepten bij elkaar gezocht. Het lekkerste van hem, het lekkerste van mij. En dat ging eigenlijk best wel goed.”

Aan de stamtafel hadden de twee het onder meer over gehaktballen. “De lekkerste gehaktballen maak je niet zelf. Die maakt oma en nu maak jij die”, vertelt Guus Meeuwis. “Wat leuk is, is dat je dan in een tweesterrenkeuken staat en je gaat proberen om de ballen van oma glans te geven. Dick weet er dan toch nog iets aan toe te voegen waardoor oma gaat shinen.”

Mayo als guilty pleasure

Welke gerechten verder het boek in moesten, was niet zo moeilijk. Behalve de kervelsoep van oma Meeuwis moesten ook haar kroketten erin. “Mijn eerste vraag aan Dick was: ‘Gaan we kroketten doen?’ Dat vond hij gelukkig een goed idee.” Naast een viertal kroket-recepten mocht ook mayonaise niet ontbreken. “Dat is van iedereen toch een guilty pleasure?”, lacht Guus Meeuwis Ook handige tips & tricks voor een het goed bakken van biefstuk of koken asperges zijn in het boek terug te vinden. Dingen die thuis vaak mislukken, terwijl het een chefkok altijd lukt.

“De essentie van het boek is ‘begin er maar aan’. Gewoon doen, want koken is super leuk. Stop er gewoon een beetje tijd in”, lacht Guus. “Als dingen mislukken, is dat niet erg. Begin eenvoudig en ga vanaf daar door.”

Dagelijks of indrukwekkend

Bij de presentatie van het boek lieten de heren al proeven hoe simpel maar lekker de gerechten kunnen zijn. Zo kwamen de frisse ceviche van zeebaars, het warme gestoomde broodje met spareribs, de stevige spruitjesstampot met buikspek, de malse kalfssukade en homemade bokkenpoten langs. Allemaal om van te smullen. En als we de recepten lezen, niet eens zo moeilijk om te maken. Guus: “Er zijn een paar dingen die een heel eenvoudig gerecht die dingen net iets leuker maken.” Daarom staan sommige recepten er dubbel in: de dagelijkse variant van Guus en de indrukwekkende doch simpele variant van Dick.

‘Het lekkerste van Guus en Dick’ is in verschillende winkels verkrijgbaar voor €24,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.