Zelf wijn maken: de wijn klaren en verpakken (deel 2)

Zelf wijn maken

Eerder las je al hoe ik ben begonnen met het maken van mijn eigen wijn. Dankzij een doe-het-zelfpakket van de HEMA kan iedereen dit nu zelf doen, gewoon in je eigen keuken. Mijn wijn is inmiddels vergist, dus is het tijd om hem te klaren én te verpakken.

De vorige keer heb ik met deze make your own winekit van HEMA alle ingrediënten voor de wijn gemengd en onder andere de gisten en houtsnippers toegevoegd. Na iets meer dan een week is de wijn helemaal uitgegist: er is geen restsuiker meer over. Dus het is tijd voor de volgende stappen in dit hele proces.

Klaren

Als eerst moet de wijn worden geklaard. Veel wijnmakers maken hierbij gebruik van eiwitten. Die worden in grote hoeveelheden in de tank of foeder waarin de wijn is vergist gedaan. Alle kleine, losse deeltjes in de wijn blijven aan de eiwitten plakken en zakken langzaam naar de bodem. Het resultaat: een heldere wijn.

Bij deze kit maak je géén gebruik van eieren. In plaats daarvan zijn er twee zakjes met klaringsmiddel toegevoegd. Voor de veganisten en mensen met allergieën onder ons: in dit middel zijn schaaldieren verwerkt. Houd daar dus rekening mee.

Om de wijn te klaren voeg je eerst de stabilisator toe. Die roer je ongeveer 30 seconden door de wijn. Daarna mag klaringsmiddel A worden toegevoegd. Ook die moet je door de wijn roeren, maar dan een flink stuk harder en langer: twee minuten in totaal. De wijn moet daarna een half uur blijven staan zodat de gassen kunnen ontsnappen. Daarna mag ook klaringsmiddel B erbij (10 seconden roeren) en de deksel losjes op de emmer. Het klaringsproces duurt een paar dagen. Is de wijn na een paar dagen nog niet helder? Dan is er iets misgegaan in het proces. Maar wees gerust: als het goed is, wordt de wijn binnen twee weken alsnog helder.

Verpakken in de box

Na drie dagen check ik mijn wijn. Yes! Hij is helemaal helder! Dat betekent dat het tijd is om hem uit de emmer te halen en over te hevelen in de bijgeleverde wijnzak en -box. Dat gebeurt op een ouderwetse manier: met een sifonkit. Met behulp van een beetje zwaartekracht en je mond (je moet de wijn ‘aanzuigen’ om de stroom op gang te krijgen) kun je met gemak de wijn overhevelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je de sifonkit niet té ver in de emmer hangt. Zo voorkom je dat er troebele deeltjes of bezinksel van het klaren in de zak terecht komen.

Je houdt uiteindelijk een klein beetje wijn (ongeveer een halve liter) met bezinksel over in de emmer. Die mag gewoon door de gootsteen en is niet te gebruiken. Zodra de zak vol is, mag de stop erop en kan de box worden afgesloten. Nu rest er nog één ding: het rijpingsproces. Volgens de handleiding is dat zo’n 2 tot 4 weken, dus het is nog even wachten op het eindresultaat.

Wat ik vind van de kit

Aan het einde van mijn video (bovenaan deze blog) vertel ik je meer over wat ik van de kit vind. Ik kan je verklappen:  ik ben positief verrast. Vooraf was ik nogal sceptisch, maar ik denk dat de kit voor elke wijnliefhebber interessant is om eens te proberen. Helaas is het nog steeds onduidelijk van welke druif het druivensapconcentraatmengsel is gemaakt. HEMA Nederland heeft mij inmiddels laten weten dat de druif Airén er het meest in zit. Of dit alleen voor de witte wijn of ook voor de rode wijn geldt, is nog onduidelijk.

Een kritische noot van mijn kant is het gebrek aan informatie over het desinfectiemiddel. Tijdens het bestuderen van het potje las ik dat het middel flink kan bijten op de huid, maar in de handleiding is dit niet terug te lezen. Mijn advies: maak gebruik van een paar huishoudhandschoenen ter bescherming.

Na wat googelen kwam ik ook terecht op de site van de producent van de kits. Daar zijn ook nog de nodige tips en vragen te vinden. Een aantal FAQ’s en antwoorden:

• Waarom lijkt mijn wijn niet te vergisten? “Er zijn een paar redenen waarom je gisting niet is gestart, maar de meest voorkomende reden is de temperatuurregeling. Zorg ervoor dat de gistingsemmer op een constante temperatuur wordt gehouden zoals aangegeven in de instructies en controleer de temperatuur op de thermometerstrip aan het begin en einde van elke dag. Als de kit dicht bij de uiterste houdbaarheidsdatum (zie de achterkant van de doos) ligt of deze is gepasseerd, zijn de prestaties van de gist drastisch gedaald en werkt deze mogelijk helemaal niet.”

• Hoe weet ik wanneer de gisting is voltooid? “Met alle MYO-sets moet je je drankje na de aanbevolen tijd (meestal 7-10 dagen) proeven. Je weet of de gisting is afgelopen wanneer de drank niet meer duidelijk zoet smaakt. Als je het niet zeker weet, raden we altijd aan om het veilig te spelen en nog een paar dagen te laten staan, waarbij je elke dag proeft totdat je zeker weet dat het niet langer zoet smaakt.”

• Waarom is mijn wijn niet helder na het toevoegen van de klaringsmiddelen? “De wijn moet binnen 3 dagen na het toevoegen van het laatste zakje helder zijn. Als het langer duurt, is de wijn waarschijnlijk niet volledig ontgast (zie instructies) of is de wijn nog niet klaar met gisten in de emmer. Wees geduldig, het zal uiteindelijk verdwijnen, maar het kan tot twee weken duren.”

• Komt er zuurstof in de gistingsemmer als de deksel niet helemaal dicht is? “Zolang er geen duidelijke openingen zijn tussen de deksel en de rand van de emmer, komt er geen zuurstof in. Til om besmetting te voorkomen de deksel nooit op tijdens de gisting.”

Binnenkort

De wijn is bijna klaar om te proeven. Ruim een maand nadat ik met hele proces ben begonnen, is hij klaar. Maar hoe is het resultaat? Dat deel ik volgende week in mijn eindblog!

Voor deze blog en test heb ik de kit make your own wine ontvangen van Pitch PR en HEMA Nederland. De kit kost €32,50 en is hier verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.