Make Your Own Wine: pakket om zelf wijn te maken (deel 1)

Make your own wine

Een simpel pakket van de HEMA waarmee je thuis je eigen wijn kunt maken. Tja, klinkt mooi, dacht ik zo. Maar zou dat nou echt werken? Met die vraag kreeg ik een testpakket van de make your own wine voor rode wijn thuis gestuurd. Donderdag ben ik begonnen met de eerste stappen en ik neem je mee in het hele proces.

‘Wijn van je eigen château’ staat er op de site van de HEMA bij de kit make your own wine. Nou, dat gaan we proeven! Met de kit moet je ongeveer 5 liter diep kersenrode, droge wijn kunnen maken met zo’n 11,5% alcohol. Het hele proces duurt ongeveer drie à vier weken: minimaal één week vergisten, ongeveer drie dagen klaren en daarna nog één tot twee weken ‘rijpen’.

Inhoud

Bijna alle benodigdheden voor het maken van de wijn zitten in het pakket. In de doos (ongeveer 30×30 centimer) zitten de volgende materialen en ingrediënten:

 • een grote gistingsemmer met deksel
 • thermometerstrip
 • sifonkit
 • wijndoos
 • wijnzak van 5 liter
 • werkbeschrijving
 • desinfectiemiddel
 • zak met druivensapconcentraatmengsel
 • wijngist en voedingsstof
 • eikenspaanders
 • stabilisator
 • klaringsmiddel A & B

Een paar dingen moet je zelf in huis hebben als je wilt beginnen, waaronder een grote plastic of roestvrijstalen lepel of spatel en 900 gram kristalsuiker. Een behoorlijke hoeveelheid suiker op ongeveer een halve liter druivensapconcentraat. Opvallend trouwens: er staat nergens van welke druiven dat mengsel gemaakt is. Een mysterie, waarop ik hopelijk snel het antwoord heb. Want die vraag staat nog uit bij HEMA.

Desinfecteren en vullen

Afijn, nadat ik het hele pakket heb uitgepakt is het tijd om mijn gele poets-handschoenen aan te trekken. Je begint namelijk met het schoonmaken en desinfecteren van de emmer en je eigen spatel. Na een schoonmaakronde mag het desinfectiemiddel in de emmer (1,5 theelepel op 1 liter water). Let op: probeer niet in contact te komen met het middel, het kan namelijk bijten in je huid. Deze waarschuwing mist in de werkbeschrijving en las ik bij toeval tussen de kleine letters op het potje. Vandaar dus die gele handschoenen!

Zodra de emmer en spatel schoon, gedesinfecteerd en aan de lucht gedroogd zijn, is het tijd voor het wijnmengsel. Een combinatie van het druivensapconcentraat, de suiker, 1 liter kokend water en daarna aangevuld totdat er in totaal 6 liter in de emmer zit. Tot slot moeten de gist, voedingsstof en eikenspaanders er doorheen geroerd worden.

Vergisting

Het mengsel is klaar, yes! En nu? De emmer mag dicht, maar de deksel mag er niet op vastgeklikt worden. Door de vergisting kan er namelijk gas ontstaan en dat moet makkelijk uit de emmer kunnen. Op de buitenkant plak je vervolgens de thermometerstrip. In de strip zitten minuscuul kleine temperatuursensoren. Ik ben nog even aan het uitvogelen hoe de temperatuur precies wordt aangegeven, aangezien meerdere cijfers al gekleurd zijn. In ieder geval mag het wijnmengsel de komende dagen niet onder de 20 graden komen (dan komt de vergisting niet op gang) of boven de 25 graden (dat beïnvloedt de smaak).

Om te voorkomen dat de wijn vlekken geeft, heb ik de emmer teruggeplaatst in de doos, waarvan ik één hoek heb losgemaakt om de temperatuur in de gaten te houden. De wijn staat de komende dagen op een warme plek in huis te vergisten. Dat proces duurt ongeveer 7 dagen volgens de beschrijving.

Binnenkort

En dan? Na 7 dagen moet ik de wijn proeven. Is hij nog steeds zoet? Dan heeft de vergisting meer dan tijd nodig. Is de wijn helemaal droog? Dan kan ik hem gaan klaren. Hoe dat werkt, lees je de volgende keer!

Voor deze blog en test heb ik de kit make your own wine ontvangen van Pitch PR en HEMA Nederland. De kit kost €32,50 en is hier verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.