Mousserende berkenwijn uit Zweden, gemaakt volgens méthode traditionelle

Sav Sparkling berkenwijn

Mousserende ‘wijn’ maar dan gemaakt van berkensap… Het bestaat! In Zweden maken ze namelijk mousserende berkenwijn, een bijzonder proces waarbij het sap op dezelfde manier wordt behandeld als de druiven voor champagne. De berkenwijnen van producent Savhuset zijn sinds augustus ook verkrijgbaar in Nederland bij importeur Dis Donc

Omdat het Zweedse woord voor sap ‘SAV’ is, heet deze berkenwijn van Savhuset ‘SAV Sparkling’. Het berkensap komt uit het noorden van Zweden, uit de bossen van Jämtland, en wordt ieder jaar aan het begin van de lente geoogst in de oerbossen. “De producenten maken daarvoor een gaatje in de stam van de boom”, legt importeur Jaqueline Smit van Dis Donc uit. “In dat gaatje doen ze een slangetje en zo vangen ze de sapstromen op. Dat gaat met liters per uur.”

Méthode traditionelle

De bomen worden zorgvuldig geselecteerd en moeten minstens dertig jaar oud zijn. Om te voorkomen dat ze worden aangetast wordt na de oogst het gaatje met een wig gesloten. Het recept voor de berkenwijn is een origineel recept uit 1785, toen ze in Zweden het berkensap vooral gebruikten om het lichaam na de lange winterperiode een boost aan vitamines en mineralen te geven.

Sav Sparkling berkenwijn

Tegenwoordig gaat het sap na de oogst naar de ‘wijnkelder’, waar het net als bij champagne een dubbele vergisting krijgt. Eerst wordt er stille berkenwijn van gemaakt, daarna wordt het gebotteld met gisten en krijgt het een tweede vergisting. Daardoor ontstaan de natuurlijke bubbels in de fles, die we ook kennen van champagne: de méthode traditionelle.

Kruidig en botanisch

Het resultaat is een lichte, gele mousserende berkenwijn met rijpe citrustonen, mandarijn, hooi, haagdoorn en tonic-achtige aroma’s. In de smaak proef je gelijk de Zweedse bossen. Denk aan de aardse tonen van paddenstoelen, kruidige aroma’s, rozengeuren en bergamot. “De smaak is heel puur, een beetje tonic-achtig en botanisch“, omschrijft Jaqueline. “Het is heel gastronomisch en zowel op een zomers terras in de zon als bij een haardvuur in de winter heerlijk om te drinken.”

Een tip van het huis: drink de SAV Sparkling – die ook smaken van kweepeer en witte perzik heeft een vooral een lange, nootachtige afdronk – bij sushi, foie gras, oesters, gerookte vis, kaas of pure chocolade. Ben je creatief met drankjes? Maak er dan een cocktail mee.

Twee varianten

Dis Donc heeft de berkenwijn dus sinds augustus in het assortiment. Er zijn twee varianten te koop. De SAV Sparkling en de SAV Sparkling 2012 (de vintage-versie). De eerste berkenwijn heeft ongeveer 14 maanden gerijpt op de gisten. De vintage is exclusiever en gastronomischer doordat het sap voorafgaand aan de vergisting is gereduceerd en daarna maar liefst 7 jaar gistrijping heeft gehad. De berkenwijn is te koop via de website van Dis Donc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.