Nacht van de Wijn: pinot noir is Populairste Druif

Nacht van de wijn - Populairste druif (© Toost aan Tafel)

De pinot noir is verkozen tot de Populairste Druif van Nederland! Vorige week kon er tijdens de Nacht van de Wijn worden gestemd op jouw favoriete druif. Om twaalf uur middernacht werd de uitslag bekendgemaakt. De eindstand: riesling eindigde op plek drie, chardonnay op plek twee en pinot noir dus op plek één.

Het was de eerste keer dat de Nacht van de Wijn plaatsvond en dus ook de eerste keer dat er gestemd kon worden op de populairste druif van Nederland. Voorafgaand aan het festival kon je online stemmen en ter plaatse mocht je in een heus stemhokje nog een stemformulier invullen. Eén geluksvogel won met zijn stem uiteindelijk zelfs een gevulde wijnklimaatkast, hoe tof?

De Nacht van de Wijn werd gehouden in de Central Studio’s in Utrecht. Bij binnenkomst waren al slingerend door het midden van het festivalterrein wijnstandjes te bezoeken. Iedere stand had zijn eigen druif. Zo kon je bijvoorbeeld verschillende soorten grüner veltliners, verdejo’s of pinot noirs naast elkaar proeven. Of wat dacht je van een reeks champagnes of andere mousserende wijnen? Zo maakte ik kennis met de rosé sekt van Meer Bubbels, die mij via Instagram al had uitgenodigd om langs te komen.

Dat een hele avond wijnproeven helemaal niet zo duur hoeft te zijn, bewijst de Nacht van de Wijn ook. Vanaf 1 euro had je al een proefglas. Wij hebben uiteindelijk een rondje langs een aantal witte druiven gemaakt: rolle, vermentino en grüner veltliner (waar onder andere wijnen van de bekende wijnhuizen Knoll en Pichler open stonden).

Rolle of vermentino?

Rolle is overigens de Franse benaming voor de Italiaanse vermentino-druif. Extra leuk om dat eens naast elkaar te proeven. Voor de rolle-wijnen stond er één wijnhuis: Rock ‘n Rolle. Een wijndomein gerund door Nederlanders Theo Kalkdijk en Cuno van ‘t Hoff. De etiketten zijn ontworpen door kunstenaar Selwyn Senatori en radio-dj Gerard Ekdom heeft bijpassend een Rock ‘n Rolle-playlist opgezet in Spotify.

Een aardig staaltje marketing (dat maakt altijd indruk), maar vergeleken met de vermentino’s die we van buurland Italië proefden, miste de Rock ‘n Rolle Start (100% Rolle) wat verfijning en diepgang. Maar, het moet gezegd worden, de wijn smaakte wel erg goed bij de Spaanse ham van meestersnijder Herman van Teylingen. Van die vermentino proefden we La Cala (Sardinië) en Viticcio (Toscane). Wat een verschil in smaak zeg! De ene vol met mineralen dankzij de invloeden van de Middellandse Zee, de ander vol van smaak.

Wijncollege van sommelier Edwin Raben

Voordat de populairste druif van Nederland bekend werd gemaakt, gaf sommelier Edwin Raben een wijncollege. Nee, niet zo saai als je zou verwachten bij ‘college’, maar juist super interactief. Een bezoeker moest geblinddoekt middels vragen raden welke druif ze was en daarna was het aan het publiek om te raden wat er als proefglas bij iedereen was ingeschonken. Raben stelde de vragen, het publiek antwoord met een groen of rood velletje. Het antwoord: een Franse malbec.

Organisator Janna Rijpma Meppelink heeft flink indruk weten te maken met de Nacht van de Wijn. Zeker als je weet dat ze het in slechts een paar maanden tijd helemaal op poten heeft gezet, en het ook gezellig druk was. Wijnliefhebbend Nederland heeft het festival absoluut weten te vinden. Volgend jaar een tweede editie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.