Nieuwe Limburgse wijn met een Tilburgs tintje: St. Martinus Cuvée Texere

St Martinus Cuvée Texere

In Tilburg zijn tal van kleine en grote bierbrouwers, maar een eigen wijngaard is er niet. Toch is er sinds kort een wijn op de markt met een echt Tilburgs tintje. St. Martinus Cuvée Texere.

Cuvée Texere is een samenwerking tussen wijnimporteur Verbunt Verlinden en Wijngaard St. Martinus in Vijlen. Samen hebben ze een blend gemaakt die exclusief door de Tilburgse wijnimporteur verkocht mag worden en waarvan de naam verwijst naar het verleden van Tilburg.

Texere is namelijk het Latijnse woord voor ‘weven’. En laat Tilburg nou bekend staan om zijn textielindustrie. Vroeger zaten hier volop textielfabrieken en nu vind je hier nog altijd het Textielmuseum. Bovendien zit Verbunt Verlinden al sinds de oprichting in 1844 in Tilburg en zit ‘wijn ‘verweven’ in ons leven en brengt het mensen samen’, aldus de wijnimporteur op zijn website.

Smaak van Cuvée Texere

Cuvée Texere is een droge, witte wijn gemaakt van johanniter, auxerrois, souvignier gris en chardonnay. Volgens de wijnmaker en de importeur heeft de wijn een vol fruitige smaak met aroma’s van steenfruit en citrus. De wijn heeft een lichte houtrijping gehad waardoor hij wat meer diepgang heeft in smaak en een krachtige afdronk.

Peter van Houtert (links) en Stan Beurskens (rechts) presenteren Cuvée Texere (1)
Peter van Houtert (links) en Stan Beurskens (rechts) presenteren Cuvée Texere (1)

Over St. Martinus en Verbunt Verlinden

Wijnmaker Stan Beurskens is een autoriteit op het gebied van Nederlandse wijnen. Tal van andere wijnmakers kloppen bij hem aan voor zijn kennis. Zijn eigen wijngaard St. Martinus bestaat in sinds 1988 en is gelegen in het Limburgse dorpje Vijlen. In totaal hebben Stan en zijn vrouw maar liefst 32 hectare aan wijnranken aangeplant staan en daarmee is het de grootste wijngaard van Nederland.

Verbunt Verlinden is als bedrijf bijna 150 jaar ouder en werkt vanuit Tilburg. De importeur heeft verschillende grote namen in het assortiment, zoals Salentein, Errazuriz en Champagne Bollinger. Het bedrijf levert aan horeca, groothandels en onafhankelijke wijnspeciaalzaken.

Wist-je-datje

Tot slot nog even een klein weetje van mijn kant. St. Martinus Cuvée Texere is niet de eerste wijn met een Tilburgs tintje. Hoewel er hier in de stad geen wijnen worden gemaakt, is in Tilburg sinds 2016 ook TilburgsAns-wijn te koop. Die wijnen komen uit Puglia (Italië) maar hebben wél een echt Tilburgs etiket met het lettertype TilburgsAns en een echte Tilburgse naam: Dègge bedankt zèèt dè witte wèèn (wit) en We zulle et saome wèl rooie wèèn (rood).

Bekijk hier de GaultMillau-locaties in Tilburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.