Proefnotitie Apostelhoeve Cuvée XII 2019

Proefnotitie Apostelhoeve Cuvée XII

Limburg is misschien wel dé wijnprovincie van Nederland. Rondom Maastricht vind je onder andere de wijngaarden van Apostelhoeve. Vorige jaar bracht ik een bezoek aan het domein en maakte ik kennis met de fantastische wijnen. Inmiddels is de nieuwe jaargang er, waaronder de meest bekende wijn van Apostelhoeve: Cuvée XII 2019.

Fris en sappig

Jaargang 2018 proefde ik vorig jaar tijdens mijn bezoek aan de Apostelhoeve en de bijhorende aspergelunch bij Café Sjiek in Maastricht. Omdat 2018 het hele jaar door hartstikke warm was, kreeg je een wat zwoelere, vollere wijn. Dit jaar heeft de wijn meer zijn frisheid weten te behouden! Een zwoele zomeravond, picknicken op het strand met een mand vol fruit en lekkers, een warme avondzon en een fris briesje. Daar doet de Cuvée XII 2019 van Apostelhoeve mij het meest aan denken. De wijn is een blend van müller-thurgau (40%), auxerrois (30%) en pinot gris (30%). De auxerrois zorgt voor mineraliteit en frisheid in de wijn, terwijl de pinot gris hem juist wat fruitiger maakt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Geweldige balans

Het is een bleekgele wijn die vol geuren zit zoals citrus, gras, vlierbloesem, appel, peer, jasmijn en perzik. Dat proef je ook terug in de wijn. Hij is ook een beetje ziltig en heeft een hele aangename mineraliteit (tinteling op de tong). De Cuvée XII 2019 is een droge wijn, met een hoge zuren, maar een geweldige balans en lange afdronk. Het is een wijn waarbij je elke keer weer terug wilt naar het glas voor een nieuwe slok.

Combineer de Cuvée XII 2019 met asperges, fijn visgerecht of een zomerse salade en genieten is gegarandeerd. Zelf proeven? De wijn is onder bij Bol.com te koop op de website van Bovino en kost €14,95.

Disclaimer: de prijzen kunnen wisselen per jaargang en wijnwinkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.