Proefnotities eerste cursusavond WSET 2: de rode en zoete wijnen

Proefwijnen rood

Tijdens mijn wijnreis bij WSET 2 neem ik je mee in de wereld van proefnotities. Geur, kleur, smaak en meer. Je leest hier welke wijnen we proeven en hoe ze mij bevallen. Is het sloeberwijn of kwaliteit? Kun je hem beter laten staan of móét je hem hebben geproefd? Dit keer de rode en zoete wijnen die we de eerste cursusavond proefden.

♥ = slecht
♥♥ = acceptabel
♥♥♥ = goed
♥♥♥♥ = zeer goed
♥♥♥♥♥ = uitstekend

Valpolicella Classico 2017 van Monte del Frà

Monte del Frà is een vrij bekend, groter Italiaans wijnhuis. De geschiedenis van het domein gaat honderden jaren terug, de wijngaarden zijn familie op familie gegaan. Inmiddels bezitten de huidige eigenaren ruim 140 hectaren.

Valpolicella is een beschermd wijngebied in het noordoosten van Italië. Er zijn verschillende gradaties. Van laag naar hoog: Classico, Riserva en Superiore. De laatste heeft de meeste regelgeving.

Deze Valpolicella komt uit 2017 en is gemaakt van de klassieke Valpolicella-druiven Corvina en Rondinella. De wijn is robijnrood en ruikt en smaakt naar rood fruit: kers, cranberry, rode bessen. Hij is vrij laag in tannines, een lichte body en gemiddelde afdronk. Niet kort, maar ook zeker niet lang.

De wijn laat geen overweldigende indruk achter. De balans is prima, maar hij mist lengte en complexiteit. Ik kom niet verder dan acceptabel ♥♥.

Barbaresco 2014 van Azienda Rizzi

Het Italiaanse wijnbedrijf Azienda Rizzi vind je in het noordwesten van Italië, tussen Turijn en Genua in. In de heuvels bij Alba heeft de wijnmaker Ernesto Dellapiana ruim 44 hectare wijngaarden. Voor een groot deel wordt er nebbiolo verbouwd, maar je vindt er ook chardonnay, moscato en pinot nero.

Dit keer proef ik de grootste en bekendste wijn van het huis. De Barbaresco, 100% nebbiolo. Een helder robijnrood glas wijn met aroma’s van bramen en zwarte peper. Je ruikt (en proeft) goed dat deze wijn houtrijping heeft gehad. Rook, cederhout, zoethout…

Deze Rizzi is gemiddeld in zuren en heeft behoorlijk wat tannines. Dat maakt dat de afdronk ook redelijk lang is. De wijn is mooi in balans en de smaken zijn intens. Hij mist wat complexiteit, daarom krijgt hij ‘maar’ een goed ♥♥♥.

Sainte Croix du Mont 2009 van Château des Tours

Net ten noorden van de Bordeaux-appélation Sauternes vind je Sainte Croix du Mont. Een klein wijngebied dat niet onder doet voor de wijnen uit Sauternes zelf. Deze wijn is een klassiek Bordeauxcombinatie van sémillon, sauvignon blanc en een beetje muscadelle.

De wijn is bijna diep goudgeel van kleur en heeft een intense geur van sultana-rozijnen, gedroogde vijgen, honing en karamel. In de mond is hij vol en blijven de smaken lang hangen. Ondanks die zoete fruittonen heeft hij veel zuren. Dat maakt de balans optimaal. Tel daar de intensiteit en lengte bij op en ik kom tot een zeer goed ♥♥♥♥.

Natuurlijk proefden we ook een aantal droge witte wijnen op de eerste cursusavond. Die notities vind je hier terug.

Disclaimer: de prijzen zijn gebaseerd op de consumentenprijs bij o.a. Mondovino. Deze bedragen kunnen wisselen per jaargang en wijnwinkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.