Proefnotities eerste cursusavond WSET 2: de witte wijnen

Proefwijnen wit

Tijdens mijn wijnreis bij WSET 2 neem ik je mee in de wereld van proefnotities. Geur, kleur, smaak en meer. Je leest hier welke wijnen we proeven en hoe ze mij bevallen. Is het sloeberwijn of kwaliteit? Kun je hem beter laten staan of móét je hem hebben geproefd? Dit keer de witte wijnen die we de eerste cursusavond proefden.

♥ = slecht
♥♥ = acceptabel
♥♥♥ = goed
♥♥♥♥ = zeer goed
♥♥♥♥♥ = uitstekend

Pinot Grigio van Di Lenardo Vineyards

Het Italiaanse wijnhuis Di Lenardo Vineyards bestaat al jaren, de familie zou zelfs in de 19e eeuw alwijnranken hebben verbouwd. Inmiddels bezit de familie zo’n zestig hectare wijngaarden, verdeeld over vijf locaties in de streek Friuli, in het oosten van Italië tegen de grens met Slovenië.

De pinot grigio is een heldere, licht citroengele wijn. In de neus en mond is hij fris met tonen van peer, citroen, appel en een vleugje kaneel. De wijn is frisdroog en heeft behoorlijk wat zuren. Mede door het lage alcoholgehalte is hij licht van body.

De kwaliteit is prima, niet bijzonder niet slecht. Want hoewel de wijn gemiddeld is en niet zo complex is hij wel in balans.

Conclusie: een acceptabele wijn ♥♥.

Gewürztraminer van Bodegas Obergo

Bodegas Obergo ligt in het Secastilla Dal in de regio Huesca, in het noorden van Spanje. Koude, regenachtige winters en milde zomers met veel zon zorgen voor frissere wijnen.

De gewürztraminer is een uitgesproken druif met veelal fruitige en kruidige wijnen. In dit geval is het een lichte, citroengele wijn met een breed scala aan fruittonen. Van perzik, ananas en mango tot grapefruit, lychee en meloen. Ook ruikt hij bloemig. De smaak is vergelijkbaar, maar de wijn is vrij licht van body en is gemiddeld in de zuren.

Persoonlijk vind ik hem erg mooi in balans: hij heeft een lange afdronk en de fruitige smaken blijven lang hangen. Al met al een goede wijn ♥♥♥.

Chardonnay van Di Lenardo Vineyards

De derde witte wijn die we deze cursusavond proefden was deze Italiaanse chardonnay, van hetzelfde wijnhuis als de pinot grigio hierboven.

De kleur verraadt direct al het verschil in druif en rijping: hij is wat donkerder van kleur. Bovendien ruikt hij naar vanille, boter en toast. Duidelijker kan het niet: deze wijn heeft hout gehad. In de smaak proef ik niets nieuws. De zuren zijn in balans en hij heeft een mooie, lange afdronk.

De karakteristieken van deze wijn en zijn intensiteit zorgen voor de score zeer goed ♥♥♥♥.

Natuurlijk proefden we ook een aantal rode wijnen en een dessertwijn op de eerste cursusavond. Die notities vind je hier terug.

Disclaimer: de prijzen zijn gebaseerd op de consumentenprijs bij o.a. Mondovino. Deze bedragen kunnen wisselen per jaargang en wijnwinkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.