Op de Wine Professional 2020 heb ik tijdens een masterclass van Wiljan Dorrepaal (La Source) vier verschillende non-alcoholische wijnen geproefd. Allemaal van compleet andere kwaliteit. Als alternatief voor alcoholvrije wijn proefde ik ook Prisecco, een soort cider met dezelfde gastronomische aroma’s als gewone wijn.
In deze blog over alcoholvrije wijn lees je alles over de groeiende vraag naar dit alternatief, hoe je het precies maakt en wat voor effect het op de smaak van de wijn heeft als je de alcohol eruit haalt. Natuurlijk heb ik een aantal van deze wijnen geproefd. Hieronder een overzicht van de wijnen, de kenmerken en mijn smaakervaring.
SinZero
Van de vier non-alcoholische wijnen die ik proefde, sprong de SinZero chardonnay uit Chili eruit. De alcoholvrije wijnen van dit merk scoren over het algemeen goed in testen en hebben nog altijd de herkenbare geuren van bepaalde druivenrassen. Zo ook bij deze chardonnay. Hij is gemaakt volgens de kegel-methode. De aroma’s worden apart gehouden en later opnieuw gemengd met de wijn. Die smaakt naar geel fruit, is licht tropisch en heeft goede maar niet te strenge zuren.
De Lussory Premium Red Trempanillo uit Spanje is ook nog redelijk vergelijkbaar met een gewone wijn. De druiven zijn vroeger geoogst waardoor er minder alcohol uitgehaald hoeft te worden. Het is de enige wijn waar echt nul procent alcohol in zit. De geur doet denken aan drop, salmiak en bramen en de wijn is licht van kleur. De tempranillo mist wat body maar is wel nog steeds sappig.
Sparkling en Airen
De andere twee alcoholvrije wijnen vallen minder in de smaak. De mousserende NOA Sparkling is volgens de vacuümmethode gedealcoholiseerd. Hij ruikt en smaakt super bloemig en zoet en ergens doet hij me denken aan wc-verfrisser. De structuur van de wijn is wel vergelijkbaar met die van een gewone mousserende wijn.
De Lussory Premium White Airen is ook niet geweldig. Hij is groenig, citrusachtig en wat muffig van smaak en is behoorlijk vlak en zoet. Naast wat tonen van geel fruit heeft hij vooral een heel korte afdronk. Deze alcoholvrije variant lijkt het minst op gewone wijn.
Cider als alternatief
Als alternatief proef ik ook een viertal dranken van Prisecco. Een alcoholvrije cider uit Duitsland, gemaakt van verse kruiden en specerijen. De combinaties zijn super gastronomisch, alleen er is voor mij één nadeel: het valt behoorlijk zwaar op de maag valt. Dat komt onder andere doordat de ciders gemaakt zijn van pure groente- en fruitsappen en er geen gisting heeft plaatsgevonden.
De eerste cider die ik proef, is er een met bubbels. De Cuvée nr. 8, gemaakt van onrijpe appels, rode kruisbessen en dennennaalden. Het is een van mijn twee favorieten. Hij is oranjeroze en ruikt naar winegum, maar qua smaak is hij fris, fruitig en heeft hij de aardse smaak van bieten in zich.
Druivencider
De andere favoriet is Inspiration 4.5, de enige cider die gemaakt is van druiven en gecombineerd is met lapsong souchong thee. Een rokerige cider met getoaste smaak. Hij is aan de zoete kant, maar combineert volgens mij heerlijk met desserts en kazen. Verder proef ik de Inspiration 4.1, gemaakt van appel, vogelmuur en zeezout. Een troebele, lichtgele cider met hartige smaken als paprika. De laatste is de Inspiration 4.4 van groene jachtpeer, meidoorn en eikenhout. Een leuke combinatie, maar niet zo spannend qua smaak.
Ik moet zeggen, de ciders zijn een leuk gastronomisch alternatief voor de non-alcoholische wijnen. Maar na de proeverij, waarbij ik slechts een paar slokjes op heb, zit ik zo vol dat ik weinig zin meer heb om iets te eten. En zolang je de alcoholvrije wijnen niet 1-op-1 vergelijkt met gewone wijn, is het leuk om te proeven.
In dit artikel vind je enkele affiliatelinks van Bol.com. Wat dit voor jou en mij betekent, lees je in mijn disclaimer.