Proeverij Nederlandse natuurwijn VieVinVjenne bij Design & Wijn

Witte wijnen van VieVinVjenne (Design & Wijn)

Verstopt in een knusse kelder in hartje Amsterdam zit de Nederlandse wijnwinkel Design & Wijn. Eigenaren Diederik en Rose geven hier wekelijks proeverijen en verkopen er hun persoonlijke wijnselectie uit eigen land. Inclusief een aantal wijnen met zelfontworpen etiketten die exclusief voor hen zijn gebotteld. Tijd voor een fijne proeverij met de wijnen van VieVinVjenne.

Wijnmaker Marcel Oude-Booijink staat mij al op te wachten wanneer ik als een van de eersten de kelder binnenstap. Via een smalle wenteltrap die in de keuken van een koekjeszaak begint, kom ik bijna letterlijk binnenvallen. Een kleine kennismaking volgt en al snel stromen ook de andere gasten van de proeverij binnen.

Tindler Swindler

Aanleiding voor de ontmoeting is een nieuwe wijn die met de hulp van Diederik en Rose is gelanceerd. Initiatiefnemer is Ayleen Charlotte. Ze is slachtoffer geworden van een Israëlische nepmiljardair die via Tinder vrouwen voor duizenden dollars oplichtte. In de documentaire The Tinder Swindler deelde ze haar verhaal. “Na alle gebeurtenissen ben ik gestopt met mijn werk in de mode-industrie”, vertelt ze bij Design & Wijn. “Ik besloot om alleen nog maar leuke dingen te doen. En er is niets leuker dan wijn drinken!”

Ayleens moeder komt met het idee om een eigen wijn te maken en dat klikt direct. Ze appt haar kennissen Rose en Diederik, die geen seconde twijfelen en haar te hulp schieten. Maar wat voor een wijn wil ze eigenlijk maken? Het wordt uiteindelijk een oranje wijn uit de kelder van wijnmaker Marcel uit het Twentse Vriezenveen. Daarover zo meteen meer.

VieVinVjenne

Eerst duiken we virtueel de wijngaard in met Marcel. Hij plantte in 2007 op zo’n 2,5 hectare grond zijn wijnstokken aan: johanniter, solaris, cabernet cortis, rondo, marechal foch en léon millot. Een derde wit, twee derde rood. “Want ik ben eigenwijs. Als anderen zeggen dat je hier geen rode wijn kunt maken, dan plant ik juist blauwe druiven aan”, lacht Marcel. Hij maakt daarom een handvol witte wijnen – altijd monocépages – en verschillende rode blends. Dat doet hij onder de naam VieVinVjenne. Een verbastering van Vriezenveen en ‘vief’ (5, want hij heeft een gezin van vijf). 

Omdat de wijngaard op een plek staat waar nooit conventionele wijnbouw is geweest, maakt Marcel enkel natuurwijnen. Dat vraagt om een goede strategie. De wijnstokken leidt hij de hoogte in: “Tot ongeveer 1 meter 90. De trossen hangen hoger waardoor de kans op schimmels en vorst kleiner is.” Deze Amerikaanse snoeimethode wordt ook wel Geneva Double Courtain genoemd en heeft als bijkomend voordeel dat de lange stokken extra reservevoeding opslaan. Overigens bieden ze geen weerstand tegen spreeuwen met trek. Marcel lachend: “Ik voel me inmiddels een halve bioloog: ik heb ze zo lang bestudeerd dat ik heb ontdekt dat ze met verkenners werken. Hoe ik ze weg houd? Door met potten en pannen door de wijngaard te lopen.”

Lange schilweking

Terug naar de wijnproductie: want hoeveel flessen wijn maakt Marcel per jaar? Dat hangt ervan af. “Een paar duizend liter, maar soms heb ik minder of zelfs geen oogst van bepaalde rassen.” Zo was 2022 een bijzonder goed jaar, maar had Marcel net de grove snoei achter de rug. Het gevolg: “Kleinere druiventrossen, maar wel een topkwaliteit.” Ondanks dat hij natuurwijn maakt, gebruikt hij wel sporadisch zwavel bij de druivenoogst. Zwavel bij het persen voorkomt namelijk oxidatie en behoudt de aroma’s in het sap. “Het is doodzonde als je het principieel niet doet en daardoor minder smaken in je wijn hebt. Maar ik blijf altijd ver onder de biologische norm.”

Na de oogst ondergaan álle druiven een lange schilvergisting. Voor witte wijn is dat gemiddeld drie tot vier dagen, voor oranje wijn zo’n zeven dagen. Blauwe druiven vergist hij nóg langer, waarna hij er verfijnde rode wijnen van maakt, zoals de Super Tukker die tijdens de proeverij bij Design & Wijn open gaat.

Op de proeftafel

Goed, nu we de filosofie van Marcel hebben gehoord, is het tijd om de wijn te proeven! Mijn nieuwsgierigheid is meer dan gewekt en als ik de witte – licht oranje gekleurde – wijnen zie staan, ben ik nóg meer benieuwd. Als eerste gaat de johanniter uit 2018 open, een goed wijnjaar vol met zon en wind. De smaak is fantastisch: sterker nog, dit blijk uiteindelijk een van mijn favoriete wijnen te zijn. Hij is fris, licht tintelend, heeft een klein bittertje en zelfs wat subtiele tannines van de schilweking. Qua fruittonen zit hij in de hoek van groene appel, citrus en grapefruit.

Wijn nummer twee is een ongefilterde solaris uit 2020. “We pompen hem net boven de drab uit de tank waardoor de wijn een mooiere smaak krijgt en troebel blijft”, aldus de wijnmaker. Dit is een wijn voor gevorderden: cognac-achtig van geur, sinaasappelschil, passievrucht, broodtonen en een subtiele rookgeur en -smaak. Ik vind hem zelfs een beetje boers.

Ay van Ayleen

Door naar de wijn van Ayleen, die ze samen met Diederik en Rose op de markt heeft gebracht. Zoals ik net al schreef is Ay een wijn die door Marcel van VieVinVjenne is gemaakt. Hij las bij toeval in de Volkskrant een interview met Ayleen waarin ze benoemt dat ze een eigen wijn wil maken. Ayleen: “Toevallig had Marcel nog een vijf jaar oude gerijpte witte wijn liggen, die nu met Ay dus ook vijf jaar na de Tinder Swindler uitkomt.” Marcel vult aan: “Ik las het artikel en het klikte in mijn hoofd. Ik wist gelijk welke wijn voor haar was.”

Het resultaat is Ay, een gerijpte oranje wijn van solaris uit 2017. Qua smaak is hij hartig en sappig. Volgens de wijnmaker hebben de druiven minstens twee (!) weken maceratie gehad. Dat proef je terug in tonen van sinaasappelschil, een stevige structuur en veel body. In totaal zijn er slechts 650 flessen van gemaakt, waarbij Rose een passend etiket heeft ontworpen. Zelf heeft Ayleen de smaak te pakken en wil ze uitbreiden met haar merk. De Ay is een special edition, maar ze werkt ook aan een continuwijn: een ongefilterde riesling uit de Elzas in samenwerking met Charles Frey. Naar verwachting komen daarvan in mei 2023 ongeveer 1200 flessen op de markt.

Rode rakkers

Na de witte wijnen en Ay is het tijd voor de rode rakkers. De eerste is een rode blend uit 2016, gemaakt van cabernet cortis, leon millot, rondo en marechal foch. De wijn ruikt een beetje naar bubblegum, framboos en kirsch met daarnaast wat hartigere tonen van vleesjus en drop. Zijn jongere broertje uit 2018 vind ik persoonlijk nog spannender. De wijn heeft vier jaar eikenhout gehad en smaakt rokerig met tonen van donker fruit, bramen en tabak. Een intense, stevige wijn waarvan ik bijna niet geloof dat hij uit Nederland komt.

Dat is overigens pas écht het geval bij de Super Tukker. Naast de witte johanniter en Ay ook een absolute favoriet. Deze wijn is van dezelfde oogst als de rode blend uit 2018, maar is gerijpt in een ander vat. Daardoor heeft de wijn een hele andere smaak gekregen met meer zuren en tannines. Toen Diederik en Rose de wijn proefden, dachten ze gelijk aan een Super Tuscan. En met de geboorteregio van Diederik in het achterhoofd was de naam Super Tukker al snel bedacht.

De geproefde wijnen op een rij
🍇 VieVinVjenne – Johanniter 2018 (€27)
🍇 VieVinVjenne – Solaris 2020 (€27)
🍇 Ay – Solaris 2017 (€39,50)
🍇 VieVinVjenne – Rode wijn 2016
🍇 VieVinVjenne – Rode wijn 2018 (€30)
🍇 Design & Wijn – Super Tukker 2018 (€35)

Larens Blanje Bleu

Tot slot krijgen we bij de proeverij nog een sneak preview van Larens Blanje Bleu. Een nieuwe wijn die Design & Wijn dit voorjaar heeft uitgebracht in samenwerking met Wijngoed Gelders Laren. Het is een blanc de noir gemaakt van cabertin. In totaal zijn er 700 flessen gebotteld, wederom met een zelfontworpen etiket dat dit keer een knipoog is naar de roaring twenties en Art Nouveau-stijl.

De wijnen van VieVinVjenne zijn – beperkt – verkrijgbaar in de winkel en webshop van Design & Wijn, waar je ook de leukste Nederlandse wijnboeken vindt. Beluister ook zeker de muzieklijst Larens Blanje Bleu die speciaal voor de lancering van de nieuwste wijn is samengesteld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.