Restaurant Zout & Citroen viert jubileum met restyling

Zout & Citroen 1

Feest in Oosterhout! Want restaurant Zout & Citroen bestaat vijf jaar! Een jubileum dat ze vieren door het interieur van de zaak ‘eindelijk’ eens onder handen te nemen. Van limoengroene en paarse accenten naar warme en aardse tonen. “Het voelde als onze zaak, maar met geleende spullen. Nu is het echt ónze zaak.”

Naast Slotje Brakestein en grenzend aan het stadspark van Oosterhout zit restaurant Zout & Citroen. In het oude koetshuys. Binnen zijn overal nog de originele accenten te zien: van de industriële bakstenen muur tot aan de houten balken en open haard. Eigenaren Bram en Patricia Helleman namen de zaak ruim vijf jaar geleden over.

“We hoorden dat we binnen twee weken zouden sluiten. Of we als personeel wilden doorstarten? We hebben er een dag over nagedacht en begin februari waren we officieel eigenaar”, vertelt chef-kok Bram. “Toen was het echt als een kip zonder kop alles regelen.” Zijn vrouw en restaurantmanager Patricia vult aan: “We wisten hoe je een restaurant runt, maar eigenaar zijn is toch iets anders. We hebben elkaar letterlijk in het diepe gegooid.”

Warmer en moderner

Inmiddels zijn er vijf jaren verstreken en hebben Bram en Patricia het ondernemen helemaal in de vingers. “We hebben ook eindelijk een team staan waar we tevreden mee zijn”, glundert Patricia. En daar komt nu dus een interieur bij dat precies uitstraalt waar ze naar op zoek waren. Groener, warmer en vooral moderner. Bram: “In de serre hangen nu rustige antracietkleurige gordijnen, vroeger hingen daar velours paars en velours limoengroene gordijnen. Dat was ooit helemaal in, maar het was echt nodig om hier een frisse wind te laten waaien.”

Franse basis, Aziatische invloeden

Om het nieuwe interieur te showen, was er een speciale perslunch bij Zout & Citroen, waar ik aanschuif namens de blog I Love Food & Wine van Jolande Vos. Natuurlijk kregen we te proeven wat er zoal uit de keuken van Bram Helleman komt. “Gerechten met een Franse basis, maar met Aziatische en mediterraanse invloeden”, omschrijft hij zijn stijl. “We staan sinds twee jaar ook in de top 100 van restaurantgids Lekker500 en ik merk dat ikzelf steeds meer achter het eten dat we serveren sta. Patricia is bovendien een goede sparringpartner. Als zij iets niet lekker vindt, dan krijg ik het gelijk te horen.” Patricia lachend: “Dan neem ik het niet eens mee haha. Het is allemaal verfijnder geworden.”

Streetfood

Inspiratie haalt Bram vooral uit streetfood. “De lekkerste dingen zijn vaak eenpansgerechten. Maar op een bordje is dat niet erg spetterend om te zien. Wij proberen het juist in een modern jasje te steken. Bijvoorbeeld onze rendang. Die heeft alle smaken van een rendang, maar ziet er veel mooier uit. En ja, als je dan ook van je beste vriend die een indo is en van Indonesische gasten complimenten krijgt, weet je dat je goed zit.”

Het menu

Helaas moest ik deze perslunch eerder weg vanwege een andere afspraak waar ik niet onderuit kan en kom ik niet aan de rendang toe. Wel proefde ik een viertal amuses, twee voorgerechten en twee tussengerechten. En als ik die vergelijk met mijn restaurantbezoek aan Zout & Citroen van vier jaar geleden, merk ik gelijk dat de gerechten veel verfijnder en smaakvoller zijn geworden. Bovendien zien ze er nóg mooier uit. Een overzicht van alle gerechten vind je in deze blog.

Voor deze blog heb ik namens I Love Food & Wine een uitnodiging ontvangen. De blog die ik over Zout & Citroen schreef voor I Love Food & Wine is hier te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.