Ribera del Duero Pop-up Wijnbar in hartje Amsterdam

Wijnbar Ribera del Duero

Een wijnbar die draait om slechts één wijnregio? Amsterdam heeft er eentje. Want wijngebied Ribera del Duero heeft van 7 t/m 10 en van 14 t/m 17 november een heuse pop-up wijnbar in het centrum van Amsterdam. En je kunt er meer dan veertig verschillende wijnen per glas proeven.

De regio

Deze zomer heeft Ribera del Duero mijn hart gestolen als wijnregio. Ik ging er tijdens mijn vakantie zonder verwachtingen naar toe, maar kwam met een bak vol kennis (en kofferbak vol wijn) terug. De streek is al jaren aan het groeien als gerenommeerd Spaans wijngebied. Dertig jaar geleden zaten er slechts 9 wijnbedrijven. Inmiddels is dat meer dan vertienvoudigd: er zijn er nu meer dan 300! Het wijngebied ligt ruim honderd kilometer boven Madrid en heeft hete zomers en ijskoude winters. Dat betekent nog voldoende zuren in de druiven en complexe wijnen.

De wijnbar

De Ribera del Duero pop-up wijnbar zit bij Akhnaton in het pand, op loopafstand van het centraal station. Het is een kleine barretje, in Spaanse stijl. Smalle, houten bartafels, een enkele barkurk en vooral een wand vol met wijnen. Zo’n veertig soorten. “Mensen kunnen ze allemaal per glas vertellen”, legt Willemijn Trompert van Pitch PR uit. “Hier kun je juist verschillende soorten Ribera del Duero-wijnen na of naast elkaar proeven. Daarom verkopen we ook geen hele flessen.”

De wijnen kosten tussen de €5 en €10 per glas. Bij de opening proef ik daar een handjevol van. Bijvoorbeeld de Bodegas Arzuaga Navarro Rosae Rosado, een hele lichte, frisse rosé met veel zuren en mooie fruittonen. De rosé van Protos (Aire de Protos) die we daarna proeven is een stuk fruitiger en voller. Maar als je het over Ribera del Duero hebt, denk je natuurlijk gelijk aan rode wijn. Nou, die hebben ze volop. Van crianza’s tot gran reserva’s. Onder andere de wijnen van Arzuaga en Pesquera zijn echte aanraders, maar ook die van Pago de los Capellanes zijn het proeven waard: donker fruit, zuren, hout en een klein pepertje.

Wijnkaart

Kun je niet kiezen uit de ruim veertig wijnen die per glas worden geschonken? Bestel dan een wineflight. Daarbij krijg je voor één prijs drie verschillende Ribera del Duero-wijnen te proeven. Iedere dag is dat een andere selectie wijnen. Op deze manier kun je goed het verschil proeven tussen de jovens (jonge, fruitige rode wijnen) en de crianza’s en reserva’s, die allebei houtgerijpt zijn. Ook kun je een selectie bijzondere, duurdere wijnen per glas proeven dankzij de Coravin.

Oh, en wees gerust. Want  net als in een Spaanse bodega kun je bij je glas een bijpassend hapje krijgen, zoals een bordje Spaanse jamón. En speciaal voor de kaasliefhebbers en rasechte Hollanders is er een plankje met Beemsterkazen die passen bij de wijn.

Locatie Ribera del Duero Pop-Up Wijnbar

De Ribera del Duero Pop-up Wijnbar vind je in Akhnaton op de Nieuwezijds Kolk 25, op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. De bar is geopend van donderdag 7 t/m zondag 10 november en donderdag 14 t/m zondag 17 november van 16.30 tot 22.00 uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.