RYPP Wijnfestival 2019: wereldse wijnen uit Peru en Limburg

RYPP Wijnfestival
Zon, muziek, goede wijn en goed gezelschap. Meer ingrediënten heb je in principe niet nodig voor een geslaagd wijnfestival. Vrijdagavond bezocht ik samen met mijn vriend het RYPP Wijnfestival in Rotterdam. Hoewel ik er voor het eerst was, voelde het als thuiskomen. Mede dankzij de vele (Instagram)bekenden. 😉

In en bij het Drijvend Paviljoen aan de voet van de Erasmusbrug staan zo’n vijftien wijn- en foodbedrijven voor het RYPP Wijnfestival. Onder wie een aantal ‘bekenden’. Omdat ik hier op uitnodiging ben van de organisatoren (Barbara Haverkamp en Mike Schelling) gaan we daar eerst naar op zoek. Na een verkenningsrondje over het terrein komen we ook sommelier Maaike Kauffman tegen, die ik op de Wine Professional heb ontmoet. Haar tip? Een glaasje Première Bulle de Limoux, een frisse mousserende wijn uit de Limoux (het binnenland van Languedoc-Rousillon) in Frankrijk.

Eerste bubbelwijn ter wereld

We halen de wijn bij Sieur d’Arques, een samenwerking tussen restaurant De Prins Van Terbregge en Bacchantes Wijnimport. De heren verklappen ons dat Première Bulle de Limoux niet alleen de eerste bubbelwijn in die regio, maar ter wereld was. Dom Perignon zou hem hebben geproefd tijdens een bedevaart naar Santiago de Compostella en nam de wijn inclusief recept mee terug naar de champagnestreek. Het ‘origineel’ is een frisse blend van mauzac, chardonnay en chenin blanc met een kleine bubbel en iets bloemigs in de smaak.

Met ons Franse glas mousserende wijn ploffen we neer in een strandstoel. Inclusief een paar kleine hapjes: zalmtartaar met wakame en pistachenootjes en een kaasplankje van Booij Kaasmakers. Altijd lekker bij een glas wijn.

Griekenland en Peru

In mijn ooghoeken zie ik de bar van Barrels to Bottles van Anne de Jong, tevens een Instagram-bekende. Op de kaart staat een Griekse wijn uit Peloponnesos: Lacovino Perivolos. Dat moet ik natuurlijk proeven, want Griekse wijnen zie (en proef) ik veel te weinig. De wijn is gemaakt van Fileri, een inheems druivenras met aromatische geuren. Denk aan bloesem, wit steenfruit en muskaat. De smaak is heel anders en een stuk braver dan de geur. Licht, soepel en droog. Uiteindelijk ga ik toch voor de vermentino/grenache blanc van Domaine Boudau Le Clos, die voller van smaak is.

Even verderop staat een stand die al de hele avond onze aandacht trekt: La Bodega Vinos, waar Peruaanse wijnen te koop zijn. Heel toevallig (echt!) kent mijn vriend de wijn en heb ik sowieso geen keus: deze wijn móét ik proeven. De dochter van wijnmaker Intipalka blijkt een relatie te hebben met een Nederlander en is zodoende zelf de wijnen gaan importeren. We proeven onder andere de tannat (een typerende druif voor Uruguay) en malbec. Favoriet is de Gran Reserva N°1, een blend van tannat, cabernet sauvignon en syrah. Kruidige tonen, chocolade, koffie…de wijn heeft alles. Fluweelzacht in de mond, maar met flink wat body en rijpe tannines.

Limburg

Net als ik denk dat de Peruaanse wijn onze afsluiter van de avond wordt lopen we nog langs Winemugs. Ik volg hun al eventjes op Instagram en we raken aan de praat. Ze hebben de wijnen van Hoeve Nekum bij zich, het wijnhuis dat op een steenworp afstand van de Apostelhoeve ligt. Onder andere de Auxerrois en Riesling staan koud. Wat een fijne afsluiters om te proeven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.