Video’s van kleine wijnboeren voor persoonlijke touch en meer verkoop (interview)

Grapedistrict | Wijndoos voor kleine wijnboeren

Hoe breng je als wijnimporteur of winkel een wijn tot leven? Je kunt natuurlijk het verhaal van de wijnmaker vertellen, maar wie kan dat beter dan de wijnboer zelf? Daarom zijn video’s met de boer dé manier om zijn filosofie te delen. Bij wijnwinkel Grapedistrict werken ze sinds anderhalf jaar met dit soort content. En dat zorgt volgens eigenaar Gijs Groenevelt onder andere voor meer verkoop.

Wat vijftien jaar geleden begon met een idee op een bierviltje, is uitgegroeid tot een wijnbedrijf met meerdere winkels en wijnen van met name kleine boeren. Ik heb het over Grapedistrict. Een paar weken geleden sprak ik voor een artikel in het Algemeen Dagblad met oprichter Gijs Groenevelt. Tijdens het interview vertelde hij enthousiast over video’s en storytelling, waarna we een nieuw gesprek planden voor deze blog.

Vanzelfsprekend

Sinds anderhalf jaar ligt de focus van Grapedistrict dus specifiek op kleine wijnboeren. Onder andere doordat het Nederlandse publiek is veranderd. “Er is veel meer aandacht gekomen voor de herkomst van eten en drinken en mensen willen steeds meer weten over wat ze drinken”, legt Gijs uit. Terwijl het bedrijf zich in de winkels vooral richtte op de looproute, prijzen en het kiezen van de smaak, vergaten ze het verhaal van de wijn te vertellen. “We spraken wel heel veel over wat we allemaal doen, zoals het geven van proeverijen, maar omdat het voor ons zo vanzelfsprekend is, benoemden we niet waar een wijn vandaan komt.”

Dat moest anders. Begin 2019 besluit hij met zijn compagnon om de winkels van Grapedistrict te verbouwen. Sindsdien staat de boodschap van hun kleine wijnboeren centraal. “Waar staan ze voor? Hoe wordt de wijn gemaakt? En wat is het verschil tussen massa en kleine productie?”, geeft Gijs als voorbeeld. Om die vragen te beantwoorden is er wat hem betreft is video daarvoor dé manier.

Persoonlijke touch

Met de video’s wil het team van Grapedistrict de boeren achter de wijn laten zien. Dus niet zozeer uitleg over de wijn en stokken, maar juist in beeld brengen waar de boer woont en leeft. “Grote multinationals maken filmpjes die zwaar gelikt zijn en geven het idee dat sommige wijnen echt uit een bepaalde wijngaard komen, terwijl dat niet zo is. Daarom vinden we juist die persoonlijke touch zo belangrijk. Ondanks corona hebben we inmiddels bij vijftig van onze wijnen een filmpje staan”, vertelt Gijs trots.

De wijnboeren waarmee hij werkt wordt daarom gevraagd om een video op te nemen. Maar dat gaat niet altijd even makkelijk als gehoopt. “Soms mail je drie keer dat ze de camera verticaal moeten houden en dan is de video alsnog horizontaal. Of je vraagt of ze niet in de wind willen gaan staan en doen ze dat toch, dan moet het opnieuw.” Daar staat tegenover dat Gijs gelijk resultaat ziet als een wijnboer het ook écht leuk vindt om een video op te nemen. “Dan ontvangen we soms meerdere video’s tegelijk. En het grootste voordeel van video: we verkopen duidelijk meer wijnen van die boeren.”

Urgentie bij kleine wijnboeren

Door de coronacrisis voelen veel van de wijnmakers ook de urgentie om aan de slag te gaan met video’s en extra PR. Dat is inmiddels nog harder nodig om hun wijnen te kunnen verkopen. Want juist de kleine wijnboeren verkopen normaal gesproken een groot deel van hun voorraad aan toeristen en lokale horeca. Omdat die handel stil kwam te liggen, schoot Grapedistrict hen als eerste te hulp. “Dus bij die boeren zijn we begonnen met filmpjes. Natuurlijk geven we ze wel instructies mee, om een rode lijn in de video’s te houden. We vragen bijvoorbeeld of ze naar hun favoriete plekje in de wijngaard willen lopen, wat hun favoriete wijn is en of ze beelden willen maken bij de ingang. Dan kan ons contentteam snijden met de beelden.”

De gemaakte video’s worden vervolgens op de website van Grapedistrict gedeeld en komen op verschillende manieren bij klanten terecht.“Nadat je een fles hebt gekocht, krijg je een mail met de video. Ook staan er op de fles QR-codes zodat je de filmpjes makkelijk kunt vinden op de website. Nu staan ze nog onderaan op een pagina, maar we werken eraan dat een video bovenaan komt te staan en gelijk begint met afspelen.”

Marketingtools

Overigens vertelt Grapedistrict het verhaal van die kleine wijnboer niet alleen in video’s. Ook een van de belangrijkste marketingtools wordt ingezet: de doos. Daarop is het verhaal van de kleine wijnboer visueel in beeld gebracht, zodat de focus van het bedrijf gelijk duidelijk wordt. Aanvullend hangen er in de winkels foto’s van de wijnboeren waar Grapedistrict mee werkt. Natuurlijk vertellen medewerkers ook het verhaal en leggen ze aan klanten uit waarom de werkwijze van de boer tot bepaalde uitgesproken smaken leidt.

Tekst gaat verder onder de video.           

“Er zijn geen merken in de wijnwereld, dus het gaat erom dat mensen leren vertrouwen dat wat er in de fles zit, goed is. Dat vertrouwen kweek je door het verhaal van de wijnboer te vertellen. Bovendien wordt de wijn er ook beter van, omdat mensen thuiskomen met een verhaal”, glimlacht Gijs tot slot. “Ze willen bijvoorbeeld een chardonnay halen, maar horen in de winkel het verhaal van een bijzondere chenin blanc. Zodra ze de wijn openmaken, is die al tien punten in smaak en kwaliteit gestegen. Puur omdat het verhaal tot leven is gekomen.”

Wel of geen budget?

Omdat het – zeker qua video’s – behoorlijk wat tijd kost om het verhaal te vertalen naar de website en andere kanalen, werkt Grapedistrict met twee contentmedewerkers. Een manager die alle concepten bedenkt en een creator die filmt, fotografeert en bewerkt. Maar ook als je geen budget hebt om dit uit te besteden, is er veel mogelijk. In feite heb je niets meer nodig dan een telefoon (als je zelf filmt), een basis bewerkingsprogramma zoals Rush of Quick en een account op YouTube of Vimeo waar je de video’s deelt.

En houd altijd in gedachten: ben origineel. Volg je eigen lijn en stijl en ga vooral niemand anders kopiëren. Je doelgroep voelt dit namelijk aan. Dus wil je een sterk wijnmerk bouwen door middel van video’s? Gooi er je eigen sausje overheen en zorg dat je écht onderscheidend bent.

Wil jij ook video’s delen van wijnboeren, maar weet je niet waar je moet beginnen of wil je het vooral niet zelf doen? Ik denk graag met je mee en help je bij echte Grand Cru Content. Bekijk hier de wijnkaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.