Wie wint de titel Wijnvrouw van het Jaar 2019?

Genomineerden Wijnvrouw van het JAar-2
Vier vrouwen die hun mannetje staan in het wijnvak maken kans op de titel van Wijnvrouw van het Jaar 2019. Een award die in het leven is geroepen door Barbara Verbeek (register vinoloog) en Clarissa Slingerland (MissPublicity). Vrijdag 31 mei wordt de winnares verkozen, en in aanloop naar die onthulling werd ik door I Love Food & Wine uitgenodigd om bij de perspreview in restaurant Blue Pepper (Amsterdam) te zijn.

Barbara en Clarissa kwamen dik een jaar geleden met het idee op de proppen om vrouwen in de wijnwereld in het zonnetje zetten. Want hoewel die er wel degelijk zijn, zie je ze veel te weinig, aldus de dames. De afgelopen maanden is er ieder kwartaal een genomineerde bekend gemaakt. Kanshebbers zijn wijnmaakster Monique Breuer, wijnjournalist Esmee Langereis, Française  Michèle Lainé (exportadviseur bij Business France) en wijnconsultant Birthe van Meegeren.

‘Een conservatieve, mannelijke wereld’

Wie van de vier uiteindelijk de titel in de wacht sleept wordt bepaald door het publiek én een vierkoppige jury. Onder hen Barbara Verbeek, Heleen Boom (register vinoloog en sommelier), Peter van Houtert (Verbunt Verlinden) en Janny van der Heijden (o.a. Heel Holland Bakt). Samen met interim juryleden Jacques Hermus en Janna Rijpma legt de jury uit waarom de award zo belangrijk is. Jacques: “In conservatieve landen als Spanje en Chili heb ik veel vrouwen in de wijnwereld gezien. Toch zijn het de mannen die de naam van het bedrijf uitdragen.”

Janny vult aan met een sterk argument waarom vrouwen zo belangrijk zijn in het wijnvak: “Vrouwen ruiken én proeven beter dan mannen. Toch zijn ze nog altijd ondervertegenwoordigd.” Ook jurylid Peter Houtert, tevens voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, merkt dat. “Bij een vacature voor accountmanager krijgen we vaak maar één of twee reacties van vrouwen. Het is verbazingwekkend. De wijnwereld is nog zo’n conservatieve mannelijke wereld…”

Des te meer reden voor hem om champagnesponsor te zijn voor Wijnvrouw van het Jaar. En niet met zomaar een champagnehuis, maar met Ayala. Waar ook een vrouw aan het roer staat als Chef de Cave: Caroline Latrive. “Hopelijk leidt de verkiezing tot meer vrouwen op belangrijke posities in het wijnvak en krijgen ze meer waardering”, vult Peter aan. En dat is precies wat ook Barbara hoopt te bereiken. “Ik heb een steen in een meer gegooid en die heeft nu al kringen gevormd”, omschrijft ze poëtisch.

Chef-kok Sonja (77)

De lunch is overigens niet voor niets bij Indonesisch restaurant Blue Pepper. De chef-kok daar is geen alledaagse kok, maar de 77-jarige Sonja Pereira. Ze begon er zeventien jaar geleden (jup, op haar 60e!) en staat nog elke dag te koken. “Ik ben geen chef, maar gewoon huisvrouw”, vertelt de bescheiden overgrootmoeder. “Indonesië is groot, iedere streek heeft zo zijn eigen eten. Ik maak mijn eigen creaties en probeer aparte dingen te maken.” Tijdens de lunch krijgen we drie gangen te proeven, die worden gecombineerd met de champagnes van Ayala.

Chef-kok Sonja Pereira (links)

Sprinkhaan, rendang en champagne

Bij het aperitief (de Brut Majeur) krijgen we drie hapjes: sprinkhaan met hoisin-marinade, gefrituurde aubergine met sambal cobek en makreel met kokosschuim. De eerste gang is een duobordje met aan de ene kant gegrilde coquille met zeekraal en macadamiasaus, en aan de andere kant een open loempia met ganzenvlees en kaneel-kruidnagelsaus. Daarbij drinken we een Blanc de Blancs uit 2012. Een heerlijke hartige champagne, die geen houtrijping heeft gehad.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Bij het hoofdgerecht -rendang, gamba en rijst- verschijnt mijn favoriet van de middag: een Brut Nature. Strak droog en geen dosage (toegevoegde suikerlikeur). Dat combineert goed met het pittige eten. Het nagerecht heeft geen drankje nodig: de ieniemienie Sechuan Button is een kleine eetbare bloem die een tintelend gevoel in je mond geeft en heel je smaakpalet neutraliseert. Het ijs van oranjebloesem smaakt daarna extra verfrissend. Jum!

Stemmen

Maar, ik dwaal af, want ik had het natuurlijk over de verkiezing van Wijnvrouw van het Jaar 2019. Save the date: 31 mei wordt dus de winnares bekend gemaakt. Wil je jouw stem uitbrengen? Doe dat dan vóór die datum op wijnvrouwvanhetjaar.nl. De uiteindelijke winnares mag een dag meelopen met de wijnmaakster van Ayala.

Voor deze blog heb ik namens I Love Food & Wine een uitnodiging ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.