Wijn kiezen in de supermarkt? De Grote Hamersma helpt je (WINACTIE)

De Grote Hamersma

Stel, je hebt een barbecue gepland, maar realiseert je ineens dat je geen wijn in huis hebt. Snel sprint je naar de supermarkt. En daar begint het: de keuzestress. Want hoe kies je uit al die verschillende wijnen? Met behulp van De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen 2020!

Toost aan Tafel mag één exemplaar weggeven. Onderaan dit artikel vind je de winactie.

De Grote Hamersma is een oldskool papieren gids waarin Harold Hamersma en Esmee Langereis meer dan duizend wijnen van supermarkten en slijterijketens beoordelen op smaak. Wijnen die de gids niet halen maar wel goed scoren, vind je op de website van de Hamersma. Even een paar feitjes over het boek. De gids…

  • … telt 432 pagina’s.
  • … weegt 753 gram (aldus de weegschaal van culinair schrijver Onno Kleyn).
  • … bevat wijnen uit maar liefst 25 supermarkten en slijterijketens.
  • … telt ruim 1250 wijnen (zo’n 500 witte wijnen, 700 rode wijnen en 75 rosés).
  • … publiceert alleen wijnen die een 7 of hoger scoren.

Praktisch en overzichtelijk

Misschien wel het belangrijkste: De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen is super praktisch en overzichtelijk. Vooraan vind je een duidelijke legenda, zodat je snel ziet of een wijn opvallend goed is voor zijn soort, druif, regio en/of prijs (een ster), biologisch, biodynamisch of fairtrade is of dat het om een natuurwijn of mousserende wijn gaat. Bij elke wijn vind je naast de prijs ook info over de regio, druivenrassen, het alcoholpercentage en het type wijn (licht, medium of vol).

De hoogst scorende wijnen en favorieten van Harold Hamersma en Esmee Langereis vind je voorin bij de toplijsten. Daar staan onder meer vijftig sterwijnen, de beste nieuwkomers en de beste wijnen van bijvoorbeeld merlot, pinot noir, riesling en chardonnay. Er staan trouwens geen wijnen in de gids die lager scoren dan een 7. “Het is niet zinvol een vieze wijn of minder lekkere wijn te beschrijven. We willen juist tips geven wat je wel moet drinken en waarom”, vertelt mede-auteur en wijnjournalist Esmee Langereis. “Alles wat afvalt hebben we wel geproefd, maar publiceren we daarom niet.”

Trend supermarktwijnen

Opvallend is dat er behoorlijk wat biologische, biodynamische en natuurwijnen in de gids staan, maar geen alcoholvrije wijnen. “Die scoorden nooit hoger dan een 7″, legt Esmee uit. “Bovendien hebben we een limiet op hoeveel wijnen er in de gids kunnen. Daarom hebben we besloten: geen sherry, geen port, geen zoete wijnen en ook geen alcoholvrije wijnen.” Maar inmiddels is de markt en vraag naar alcoholvrije wijnen zodanig gegroeid dat Esmee en Harold op het moment toch deze wijnen aan het opvragen zijn. “Zo krijgen we een idee van de status quo: welke zijn goed en welke minder goed.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Unieke tekstjes

Als schrijver ben ik onder de indruk van de gids. Elke wijn heeft een andere tekst. Soms kort, soms lang, maar allemaal uniek. Wat een werk lijkt me dat! Esmee: “Als je systematisch leert proeven, kun je vijftig tot honderd wijnen per dag proeven. Het harde werk is dat je bij elke wijn iets nieuws en leuks moet bedenken. We schrijven niet alleen op dat hij naar rode bessen, aardbeien en hout smaakt. Het wordt echt een verhaaltje.”

Om je een willekeurig voorbeeld te geven: deze van de Jean-Baptiste Adam, gewürztraminer ‘Les Natures’ 2018 (8,5) is super creatief. ‘Adam puur natuur. Nog in adamskostuum. Een naked wine. Onkruid- en insectenverdelgingsmiddelenvrij. Wat milder, rijper en ananasseriger dan de ‘gewone’ Adam.’

Of wat dacht je van deze van de rode E. Guigal, Côtes du Rhône, 2015 (8,5): ‘Lekker veel syrah in de blend. Dik op het fruit, warm, gul en energiek. Een E. Guigal voor een A. Heijn-prijs.’

Lees onder de foto verder voor de winactie

Een van mijn favorieten, te koop bij HEMA en Gall&Gall, is Domäne Wachau. Een wijncoöperatie die met liefst elf wijnen in de gids staat en als een van de beste van de wereld wordt beschouwd. En dat is terug te zien in de cijfers van De Grote Hamersma. De pinot blanc krijgt een 8,5, maar de rest scoort allemaal hoger! Met als sterwijn de grüner veltliner (€7,50) van de HEMA, een van mijn vaste prijs-kwaliteit aanbevelingen voor vrienden en familie.

Website

Mocht jouw favoriete wijn niet in de gids staan of ben je nieuwsgierig naar andere wijnen? Esmee en Harold publiceren alle proefnotities – ook van niet-supermarktwijnen – op degrotehamersma.nl. En als extraatje vind je daar ook nog allerlei blogs en achtergronden die voor iedere wijnliefhebber interessant zijn.

Winactie

Denk je: dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar waar koop ik die gids? Nou, gewoon in de boekenwinkel óf hier bij Bol.com. Maar ik mag ook één exemplaar weggeven! En zo kun je meedoen met deze winactie:

1️⃣ Beantwoord de volgende vraag: Wat is mijn sterwijn en vaste aanbeveling voor familie en vrienden? (Het antwoord kun je hier op Instagram of hier op Facebook delen.)
2️⃣Volg @toostaantafel op Instagram.
3️⃣Volg @degrotehamersma op Instagram.

De winnaar maak ik maandag 25 mei bekend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

In dit artikel staan enkele affiliatelinks. Meer daarover lees je in mijn disclaimer. Het interview met Esmee Langereis lees je eind mei op www.toostaantafel.nl.

2 gedachten over “Wijn kiezen in de supermarkt? De Grote Hamersma helpt je (WINACTIE)”

    1. Wat leuk dat je meedoet Lotje! Zorg je ervoor dat je Toost aan Tafel en De Grote Hamersma ook op Instagram volgt Dan word je meegenomen als we de winnaar gaan trekken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.