5x wijncadeaus voor Sinterklaas of Kerstmis

Wijncadeaus Sinterklaas en Kerstmis

Cadeaus voor een wijnliefhebber uitzoeken, het kan een flinke klus zijn. Want om voor het zoveelste jaar met Sinterklaas of Kerstmis een goede fles wijn te kopen, dat is toch wat saai. Daarom heb ik in deze blog 5 tips voor de leukste wijncadeaus op een rij gezet. Van een boek en kalender tot Nederlandse bubbels en het ultieme sinterklaasdrankje (ratafia).

1. Dame van Holset

Het is een van mijn favoriete wijnquotes: Life is too short to drink bad wine. Geef dus een goede fles wijn cadeau deze feestdagen! Onlangs proefde ik de nieuwe bubbel van wijndomein Holset uit Limburg, de Dame 2019. Een 100% chardonnay gemaakt volgens de traditionele champagnemethode, maar dan ‘gewoon’ van Hollandse bodem. Om een unieke smaak in deze wijn te brengen heeft wijnmaakster Kirsten Abels gekozen voor specifieke chardonnayklonen. Van die druif zijn namelijk tientallen varianten die elk verschillende aroma’s hebben. De gebruikte klonen van Holset zitten vol muskaatachtige smaken en exotisch fruit.

De Dame 2019 is voor het eerst gemaakt van alleen deze aromatische chardonnayklonen. Kirsten: “We hebben hem vroeger geoogst dan normaal zodat hij genoeg zuren heeft en de bubbel meer pit heeft gekregen.” Omdat na de oogst de volledige trossen zijn geperst, is de smaak heel fruitig en bloemig. De basiswijn van deze Dame heeft drie maanden op Frans barrique gelegen. Daarna heeft de dame nog eens dertig maanden in de fles gerijpt.

De wijn is nu misschien nog wat jong (de flessen zijn pas aan het einde van de zomer gedegorgeerd), maar daarmee kun je hem dus ook cadeau doen aan een wijnliefhebber die een mooie voorraad wil aanleggen met wijnen die nog even mogen rijpen. Wacht ook zeker niet te lang met je bestelling, want er zijn in totaal slechts 4.500 flessen van deze Dame gemaakt. Leuk feitje: de Dame is vernoemd naar Genoveva, de patroonheilige van de wijnboeren die uitkijkt over het perceel met de chardonnaydruiven in Holset.

Domein Holset, Dame 2019
€27,50 per fles

Wijncadeaus - Domein Holset, Dame 2019

2. Het grote Nederlandse wijnwandelboek van de ANWB

Ik blijf even in Nederland hangen, want waarom lange afstanden rijden als je ook in eigen land kunt genieten van fijne wijnen en mooie wijngaarden?! Nederland is ontzettend divers als land en dat proef je terug in de wijnen. Van Friesland tot Limburg en van Zeeland tot de Achterhoek. Zelfs op plekken waar je het niet zou verwachten kom je tegenwoordig wijngaarden tegen. Want wist je dat er zelfs op Texel wijndruiven worden verbouwd?

Onlangs heeft de ANWB een nieuw Nederlands wijnboek uitgebracht: Het grote Nederlandse wijnwandelboek. Vanuit mijn werk als woordvoerder voor de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten heb ik een korte inleiding mogen schrijven. De kop? ‘Jongvolwassen wijnland’. De oudste wijngaarden dateren weliswaar uit de jaren zeventig, maar de meeste wijngaardeniers zijn pas deze eeuw begonnen. Dankzij de groeiende kennis over (nieuwe) druivenrassen, moderne wijnmaaktechnieken en de Nederlandse bodem stijgt de kwaliteit. Daarmee blijft ook het areaal groeien. In het boek vind je tal van korte en langere wandelingen die je langs de mooiste plekken leiden en waarmee je oude én nieuwe Nederlandse wijnpareltjes ontdekt. Misschien wel hét wijncadeau voor de liefhebber dus.

Het grote Nederlandse wijnwandelboek
€25,99 via Bol.com (leden krijgen korting via de ANWB)

3. Scheurkalender

Nog zo’n typisch Sinterklaas- of kerstcadeau: een scheurkalender. Ideaal voor op de wc, want wie leest daar nou niet? 😉 Deze scheurkalender is niet zomaar een scheurkalender: hij draait helemaal om wijn(kennis). Ontdek de gekste feitjes, fabels en weetjes van wijn en maak kennis met wijnprofessionals van over de hele wereld. Schrijver Sander de Vaan sprak namelijk met tientallen wijnkenners, onder wie Silvia Anthonj van MinZeven, de CEO’s van Château Margaux, natuurwijnexpert Niels van Latum, Antoin Peeters van de podcast Klare Wijn en niemand minder dan… ondergetekende! 

Sander heeft mij namelijk ook gevraagd om een bijdrage te leveren en dus vind je mij terug op donderdag 9 en vrijdag 10 november 2023. Deze wijnkalender is trouwens niet alleen voor wijnliefhebbers leuk. Als niet-kenners steek je er namelijk ook veel van op. Wist je bijvoorbeeld dat er ook op de Krim wijn wordt gemaakt? En dat er zelfs wijnstokken in Finland zijn aangeplant? Kortom: tik hem op de kop die kalender!

Scheurkalender Wijnen & Wijnen 2023
€19,70 via Bol.com

Wijncadeaus - Scheurkalender Wijnen & Wijnen

4. Cadeaupakket ratafia & pepernoten

Deze combinatie had ik niet snel ontdekt als ik Jaqueline van Dis Donc niet zou kennen. Ratafia en pepernoten zijn een gouden combinatie, zoals ze zelf zegt. Voor wie het niet kent: ratafia is een versterkte drank gemaakt met de most van champagnedruiven. Een soort cognac of dessertwijn dus, maar dan véél lekkerder en niet zo zoet. De smaak van ratafia kan heel divers zijn. Toch zijn er een paar aroma’s die vaak terugkomen: sinaasappel(schil), specerijen, rijp fruit… Oh jummie, ik krijg er gelijk zin in. “Sinds ik ratafia heb ontdekt, is Sinterklaas een stuk leuker geworden. Ratafia en kruidnootjes zijn een ge-wel-di-ge match met elkaar”, aldus Jaqueline.

De smaken van de ratafia versterken namelijk de speculaaskruiden van de pepernoten. Drink een slokje ratafia bij een handvol pepernoten of ga er lekker mee combineren in de keuken. Wat dacht je van tiramisu op basis van pepernoten met ratafia in plaats van amaretto? De ratafia uit het cadeaupakket is overigens van champagnehuis Gobillard en is gemaakt van Pinot Noir. Hij heeft maar liefst 1100 nachten in de kelder gelegen en is gerijpt op Franse eiken vaten.

Cadeaupakket ratafia & pepernoten
€27,50 via Dis Donc

Wijncadeaus - Ratafia en pepernoten

5. Wijnproeverij

Ik ben er zelf dol op: ervaringen cadeau geven. Samen met je beste vriend, vriendin, broer, zus, vader of moeder op pad gaan en bijvoorbeeld de hele dag champagne en wijn proeven. Ga bijvoorbeeld samen naar een wijnproeverij en steun jouw lokale wijnwinkel. Een paar toffe adressen en favorieten van mij:

Feitelijk kan ik deze lijst heel lang maken met tal van wijnzaken die ik tof vind, maar kijk vooral bij jou in de buurt rond. Maak bijvoorbeeld een toffe fotolijst met kurken en doe daarin de waardebon voor het wijncadeau dat je geeft. Origineel, creatief én een ervaring om nooit te vergeten.

Heb jij nog te gekke wijncadeaus voor Sinterklaas of Kerstmis? Deel hem vooral in de reacties.

2 gedachten over “5x wijncadeaus voor Sinterklaas of Kerstmis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.