Nederland is weer een wijnboek rijker. De afgelopen jaren is de bekendheid van Nederlandse wijnen alleen maar gegroeid. Na boeken als 12x Wijn Weekendje Weg in NL, Wijn & Spijs uit NL en De mooiste wijnwandelingen in Nederland is er nu ook Wijnroutes Nederland & België.
In dit wijnboek neemt auteur Barbara Haverkamp (De Wijnwijven en Grapefinds) je mee langs verschillende wijngaarden in Nederland en België. Geen totaaloverzicht, maar een selectie van toegankelijke plekken waar wijn wordt gemaakt en meer te beleven valt. “Ook de verschillen in keuze voor nieuwe rassen of juist klassieke rassen komt uitgebreid terug in het boek”, vertelt ze in het interview met Toost aan Tafel.
Waar komt het idee voor Wijnroutes Nederland & België vandaan?
“Kosmos benaderde mij precies op het moment dat ik zelf bezig was met wat onderzoek naar lokale wijngaarden. Mijn interesse ontstond tijdens een staycation in de lockdown toen we een aantal Nederlandse wijndomeinen bezochten. Vlak daarna werd dit ook een nieuw segment binnen het wijnplatform Grapefinds. Dus alles viel heel mooi samen.”
In je voorwoord schrijf je dat je verwachtingen zijn overtroffen. ‘Wijn uit de Lage Landen zit in de lift. Je kunt er niet meer omheen!’ Wat vind je van de kwaliteit en ontwikkelingen van Nederlandse wijn?
“Voordat ik me verdiepte in Nederlandse wijn wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten, maar ik ben echt positief verrast. Nederlandse wijn is een stuk groter dan ik dacht en er is duidelijk een professionaliseringslag gemaakt. Dat proef je ook terug: er worden mooie wijnen gemaakt die niet voor niets goed scoren tijdens nationale en internationale wijnconcoursen. Buiten dat ben ik ook echt positief verrast over alle leuke activiteiten op de wijndomeinen. Van wijnproeverijen tot complete diners of picknicks tussen de druivenranken. Een echte ontdekkingstocht in eigen land.”
Wat is eigenlijk het allereerste Nederlandse wijnhuis dat je ooit bezocht?
“Een aantal jaar geleden bezocht ik Wijnhoeve de Kleine Schorre, tijdens het Zeeuwse Wijnfeest. Ik vond het geweldig: sublieme wijnen, Zeeuwse lekkernijen en een heerlijke festivalvibe.”
Waren dat ook de eerste Nederlandse wijnen die je proefde?
“Nee, lang geleden heb ik al eens Nederlandse wijn geproefd tijdens een proeverij. Maar dat heeft niet veel indruk gemaakt. Bij De Kleine Schorre was ik echt onder de indruk van de kwaliteit. Volgens mij was het de Gris die ik als eerste van hen proefde.”
Hoe heb je geselecteerd wie welke wijngaarden je in het boek wilde opnemen?
“Dat was heel lastig en een kwestie van keuzes maken. Ik heb vooral gekeken naar waar ik zelf de leukste ervaring heb gehad en naar de activiteiten die er op locatie waren. Dus dat je er iets kunt beleven naast het feit dat ze er wijn maken. Met dit boek hoop ik mensen te inspireren om zelf ook op ontdekkingstocht te gaan, want er zijn zo ontzettend veel leuke plekken in Nederland en België.”
© Picture Bar
Welke regio, wijn of druif heeft je het meest verrast?
“Als ik er dan een móét uitlichten, dan is dat de albariño van Wijnkasteel Vandeurzen. Vooral omdat het zo bijzonder en tof is dat zij met Spaanse druiven werken. Naast albariño hebben ze bijvoorbeeld ook tempranillo aangeplant. En dit jaar maakten ze voor het eerst wijn van Italiaanse druivenrassen.”
Ook niet onbelangrijk: neem je dit boek alleen mee onder je arm als je je mooiste kleren aan hebt? Of kun je de wijnhuizen ook bezoeken in je wandelkloffie en vieze schoenen?
“Je kan het boek zeker meenemen als gids en ik zou bij bezoek aan een wijnhuis absoluut ook even de wijngaard (of omgeving) in lopen, in je mooiste kleding óf wandelkloffie. Dit hangt natuurlijk wel af van het weer, maar alle plekken zijn geschikt om op beide manieren te bezoeken.”
Wijnroutes Nederland & België is vanaf nu te koop via onder andere bol.com en kost €22,50.