Vraag mij wat ik in mijn vrije tijd het liefst doe en ik antwoord onder andere wandelen en wijn drinken. Het lopen van een wijnwandeling is dus de perfecte weekendbesteding! Tijdens een weekendje Overijssel liep ik samen met mijn vriend zo’n wandeling in de omgeving van wijngoed de Reestlandhoeve in Balkbrug.
Het boekje ‘De mooiste wijnwandelingen in Nederland‘ is geschreven door wandelblogger Wanda Catsman en vinologe Mariëlla Beukers en beschrijft tien prachtige wandelingen rondom wijngaarden in Nederland. Van de Apostelhoeve in Maastricht tot aan De Kleine Schorre in Zeeland en van Colonjes in Groesbeek tot de Reestlandhoeve in Balkbrug. Eerder tipte ik het boekje al als een van mijn favorieten en de eerste wandeling die ik eruit maakte is die bij de Reestlandhoeve.
Reestdal
Het wijndomein ligt in het noorden van Overijssel, vlakbij het Reestdal, dat de grens vormt tussen Overijssel en Drenthe. We parkeren onze auto op het grasveld naast de boerderij en trekken onze wandelschoenen aan. Vanwege de hele coronacrisis is het hartstikke rustig, dus we besluiten om eerst de route te lopen en daarna te kijken of de wijnwinkel geopend is.
De Reestlandhoeve bevindt zich in het midden van tientallen akkers. We schieten het eerste zandpad in om te beginnen aan de 11 kilometer lange route die begint en eindigt bij het domein. Het pad leidt ons tussen de weilanden en broedende ooievaars door, over vlonders en watertjes, langs bosranden en boerenlandweggetjes. Op het eind schieten we de wijngaarden in, waar ergens in de verte wat klassieke muziek klinkt.
Portwijn
In totaal heeft de hoeve ruim 3 hectare aan wijnstokken, waaronder johanniter, solaris, regent, cabernet blanc en de tafeldruif Muscat Bleu. Van die laatste wordt onder andere een likeur gemaakt én een rode muskaatwijn met portkarakter (daarover zo meer). De meeste wijnstokken zijn in 2003 aangeplant, toen eigenaren John en Wilma Huisman noodgedwongen van hun veebedrijf iets anders moesten maken.
Omdat de wijngaard zo noordelijk ligt in Nederland hebben ze bewust gekozen voor hybride druivenrassen. Druiven die makkelijk rijp worden, ook als het kouder en natter weer is. In de loop van de jaren hebben John en Wilma het nodige geleerd en ontwikkeld. Zo zijn ze erachter gekomen dat ze bijna jaarlijks nachtvorst hebben. In het begin besloten ze om een extra ‘reservetak’ te laten staan bij de snoei, maar ook die vroor dan kapot. Nu hebben ze een apart besproeiingssysteem waarmee er tijdens vorst water over de takken wordt gespoten. Dit zorgt voor een laagje ijs dat de knoppen juist beschermt.
Muziek
Wat ook opvalt – en uniek is in Nederland – zijn de geluidsboxen die je her en der in de wijngaarden ziet staan. De Reestlandhoeve is namelijk een van de weinige bedrijven die klassieke muziek gebruiken om de druiven gezond te houden. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat deze muziekstijl ervoor zorgt dat de celwanden van druiven steviger worden en ze dus minder vatbaar zijn voor ziektes en schimmels.
Maar er zit ook muziek in de wijn! Althans, in de namen en het logo. Om het verhaal rond te maken is iedere wijn namelijk vernoemd naar een muziekterm. De rosé Allegro (vrolijk), rood-barrique Ballade (verhalend) en de muscat-barrique Finale (het eindstuk).
Geproefd
Tijdens ons bezoek kunnen we vanwege de coronamaatregelen de wijnen helaas niet proeven, dus we besluiten te gaan voor de wijnen die ons het meest nieuwsgierig maken. De Reestlander Sprankling Brut Entrada, de Reestlander Wit Rapsody en de Reestlander Muscat-Barrique Finale.
De mousserende Reestlander is gemaakt van de johanitter druif en geproduceerd volgens de méthode traditionelle. Dat betekent broodachtige geuren en wat citrus en kaneel. De wijn heeft een volle mousse en de smaken sluiten zich helemaal aan bij de geur. De wijn is droog, licht qua body en heeft een frisse afdronk.
De witte wijn is gemaakt van Solaris en heeft veel fruitsmaken in zich. Van ananas en passievrucht tot citrus en grapefruit. Voeg daar wat vlierbloesem en een lichte kruidigheid aan toe en je hebt een lichte, droge witte wijn met veel smaak en een prima balans.
Tot slot: de Reestlander Muscat-Barrique Finale. Een ‘bijzondere rode muskaatwijn met een portkarakter’, aldus de website van de Reestlandhoeve. De wijn is gemaakt van Muscat Bleu die vooral geteeld wordt voor consumptie. Niet mijn favoriet, maar leuk om te proeven.
Bezoeken
Wil je zelf ook een bezoek brengen aan de Reestlandhoeve? De winkel is van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Kijk voor meer informatie over rondleidingen en openingstijden van de wijnbar op de website.
In dit artikel staan enkele affiliatelinks. Meer daarover lees je in mijn disclaimer.