Je hebt ze vast wel eens gezien, de wijnen van Wild Pig. Oranje schroefdop en een oranje-wit etiket met een herkenbaar varkentje, Greta (maar daar zo meer over). Vanwege de naam heb ik altijd gedacht dat de wijn uit Australië kwam, maar niets is minder waar. In deze blog alles over het wijnhuis achter Wild Pig én een toffe winactie!
Wild Pig is een van de vele grote wijnmerken die geproduceerd worden door Maison Gabriel Meffre. Een Frans wijnhuis dat in het kleine plaatsje Gigondas in de Rhône te vinden is. Allesbehalve Australië dus.
Varkentje Greta
Het domein heeft wijngaarden in de Rhône en Languedoc en werkt samen met tal van wijnboeren uit Zuid-Frankrijk. Voor Wild Pig worden de druiven uit verschillende plekken in de Languedoc gehaald. Een regio die van de Rhône tot de Spaanse grens loopt, helemaal langs de Middellandse Zee en tot aan Carcassonne het binnenland in. Het is de grootste wijnregio van Frankrijk en telt maar liefst 300.000 hectare aan wijngaarden.
Omdat er vrij veel bossen en wilde dieren in de regio zijn, is het voor de wijnmakers niet ongebruikelijk om wild te zien rondsnuffelen in hun wijngaarden. Op zoek naar lekkere, rijpe druiven. En je raadt het al, dat was ook het geval bij de wijngaarden van Wild Pig. Het verhaal gaat dat daar op een dag een wild zwijn liep. De zeug kwam keer op keer terug, waarna ze de bijnaam Greta kreeg. De wijn werd naar haar vernoemd en haar naam vind je nu ook terug op de flessen.
Tekst gaat verder onder de video
Duurzaam en vegan
Terug naar de wijn en het wijnhuis, waar liefst tien oenologen werken. De wijnmaakster van Wild Pig is er daar een van: Véronique Torcolacci. Zij houdt de productie scherp in de gaten en is betrokken bij de vinificatie, rijping, het blenden en verkopen van de Wild Pig-wijnen. Voor haar is het vooral belangrijk dat de wijnen passen bij wat de consument wil, zegt ze op de site van Gabriel Meffre. “Niet veel mensen kunnen wijnen opslaan, dus het is belangrijk om wijn te maken die al aangenaam is om te drinken zodra hij op de markt komt.”
Wat consumenten ook willen is duurzame, vegan producten. En dat is precies wat ze bij Wild Pig en Gabriel Meffre hoog in het vaandel hebben staan. Omdat er in het hele proces geen dierlijke producten worden gebruikt, zijn alle zeven de wijnen vegan. Bovendien besparen ze jaarlijks bijna 2.000 ton (!) glas doordat er lichtere flessen worden gebruikt. Dat betekent minder afval en minder CO2-uitstoot.
Eén druif per wijn
Goed, terug naar de wijn. Die zijn voor ieder moment lekker om te drinken: op een feestje, bij de barbecue of gewoon naast je dagelijkse maaltijd. Elke wijn is gemaakt van één druif, wat ook wel monocépage wordt genoemd. Daardoor proef je de herkenbaarheid en het karakter van de gebruikte druif terug in de wijn. Dat is ook nodig, want een constante kwaliteit en smaak is erg belangrijk voor een wijn die bij elke Albert Heijn in Nederland te vinden is.
De druiven – chardonnay, sauvignon blanc, viognier, syrah, merlot en cabernet sauvignon – worden ingekocht bij wijnboeren die partner van het bedrijf zijn. Zij oogsten ’s ochtends vroeg zodat de smaken zoveel mogelijk worden behouden. Daarna gaan de druiven naar de wijnmakerij, waar ze geperst en ontsteeld worden.
Bij de blauwe druiven blijven de schilletjes ongeveer één tot twee weken in het sap zitten om de wijn zijn kenmerkende rode kleur te geven. Voor de rosé is dat ongeveer tien à achttien uur. De rode wijnen worden ongeveer 5 tot 6 maanden op eikenhouten vaten gerijpt voordat ze worden gebotteld. De witte wijnen worden als ze klaar zijn gekoeld zodat er geen malolactische vergisting ontstaat en ze dus heel fris van smaak blijven.
Wijnproeven volgens de Wild Pig-methode
Dat hele proces wordt dus grotendeels aangestuurd door Véronique Torcolacci. Zij vertelt dat sinds haar wijnopleiding in 1989 haar positie in de wijnwereld flink is veranderd. Jaren geleden wilden conservatieve bedrijven niet met haar werken, omdat ze een vrouw was. “Tegenwoordig voel ik me helemaal thuis in de wijnmakerij, waar ik met iedereen kan praten. We kennen elkaar allemaal en delen een passie voor wijn. Bij wijn draait alles om vriendschap en delen!”
Laat ik me bij daar nou helemaal bij aansluiten! Vriendschap en delen staan voor mij centraal wanneer ik een glas wijn drink. En het past ook bij de unieke wijnproefmethode van Wild Pig. Je kent misschien wel de traditionele techniek waarbij je kijkt naar de kleur, geur en aroma’s van de wijn en op zoek gaat naar de zuren, tannines, balans en complexiteit. Maar het kan ook anders.
Lees onder de video verder voor de winactie
Sluit tijdens het ruiken en proeven van de wijn maar eens je ogen en laat je meenemen met de geuren en smaken die herkent. Waar denk je aan? Met wie drink jij in gedachten dit glas wijn? En waar droom je over? Misschien zijn het wel de bergen en een kabbelend beekje, of is het een bruincafé waar André Hazes door de speakers schalt? Zit je met je partner aan een knus tafeltje of zit je met al je vrienden rond een kampvuur?
Voor deze blog heb ik alle zeven wijnen van Wild Pig geproefd. Zowel op de traditionele manier als op deze ‘alternatieve’ manier. En daar komen hele bijzondere dingen uit (je leest ze hieronder). Elke wijn heeft zo zijn eigen karakter.
Winactie
Ik daag je uit om hetzelfde te doen. Kies één (of meerdere) wijnen uit de hele Wild Pig-reeks en ga eens met je ogen dicht ruiken en proeven. Bedenk wat jouw associatie is, dus waar de wijn je aan doet denken, en deel dit als volgt op Instagram of Facebook:
- Upload een foto van de wijn die je hebt geproefd en eventueel foto’s van de bijpassende herinnering.
- Beschrijf of teken daarbij jouw unieke associatie.
- Gebruik #toostmetwildpig, @toostaantafel en @wildpigwines.
- Maak kans op de hele reeks Wild Pig-wijnen (7 flessen)!
Ik deel alle inzendingen via mijn social media. Degene met de mooiste alternatieve proefnotitie wint de hele reeks Wild Pig-wijnen. Dat betekent dat je van mij maar liefst zeven wijnen toegestuurd krijgt: 3 witte wijnen, 1 rosé en 3 rode wijnen. Ik ben super benieuwd naar jullie dromen en inspiratie! De actie loopt t/m zondag 17 mei. De winnaar maak ik maandag 18 mei bekend!
Mijn proefnotities
Chardonnay
Een lichte, goudgele wijn met geuren van citrus, gras en bloemen. De chardonnay doet mij denken aan een gezellige avond in de kroeg of met vrienden thuis terwijl we spelletjes spelen. Iedereen is ontspannen, maakt grapjes en op de achtergrond klinkt muziek uit de Top 2000.
Sauvignon blanc
Een lichtgele wijn met geuren van grapefruit, appel, peer en citrus. De sauvignon blanc doet me denken aan een zonnige middagje op een terrasje in een Franse stad. Zittend in de zon geniet ik van een lekkere salade. Op de achtergrond hoor ik Franse muziek terwijl voor mij een fontein met kletterend water staat.
Viognier
Een lichtgele wijn met geuren van perzik, nectarine, rijp fruit en een volle smaak. De viognier doet mij denken aan het strand, waar de golven langzaam het zand opkruipen terwijl mijn hoofd verstopt is onder een grote, rieten hoed en ik lig te bakken in de zon. Om mij heen is volop reuring en gezelligheid en ergens in de verte ruik ik de geur van barbecue.
Syrah rosé
Een oranjeroze wijn met geuren van aardbei, framboos en grapefruit. De rosé doet mij denken aan een picknick in het park. In kleermakerszit zit ik op een rood-wit geruit kleed terwijl ik hammetjes en stukken meloen uit een tas haal. Even verderop klinkt het geluid van een tokkelende gitaar.
Merlot
Een robijnrode wijn met geuren van pruimen, bramen en pure chocolade. De merlot doet me denken aan een Valentijnsavond waarbij we samen onder een dekentje op de bank liggen, bakken met chocolade eten en samen een filmpje kijken.
Syrah
Een paarsrode wijn met geuren van zwarte bessen, kersen en jong rood fruit. De shiraz doet mij denken aan een typische herfstdag waarbij het ene moment de zon schijnt en het vijf minuten later regent. Gehuld in een houthakkersblouse en schoenen die onder de modder zitten, wandel ik in de frisse buitenlucht van de bossen, waar ik bij een boscafé neerplof om even lekker op te warmen en op te drogen.
Cabernet sauvignon
Een robijnrode wijn met geuren van rijp rood fruit en peper. De cabernet sauvignon doet mij denken aan een elegant en chic diner in een restaurant, waar naast de tafel een knisperend haardvuur is dat een aangename warmte verspreid.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Wild Pig, hiervoor heeft Wild Pig de wijnen en nodige informatie beschikbaar gesteld. Meer daarover lees je in mijn disclaimer.