Zeven nieuwe zaken met Michelinster in Brabant en Limburg

Michelin 2020

De Michelinsterren zijn weer uitgereikt! In een vol De La Mar-theater in Amsterdam werd maandag bekendgemaakt welke restaurant in 2020 een Michelinster krijgen. Nederland krijgt er liefst acht restaurants met een Michelinster bij, waarvan er zeven in Noord-Brabant en Limburg zitten. Een overzicht van de nieuwe en vervallen sterren.

Noord-Brabant krijgt er dit jaar de meeste nieuwe sterren bij. Zo zijn restaurant Eden in Valkenswaard en Versaen in Ravenstein met een Michelinster beoordeeld. Ook Noble Kitchen in Cromvoirt pakt een ster. Het restaurant wordt gerund door Tom Schoonus en Edwin Kats, die ook al een ster heeft met zijn andere restaurant Noble in Den Bosch.

De vierde Brabantse zaak die een Michelinster krijgt, is Zout & Citroen in Oosterhout. En als je het mij vraagt is dat meer dan terecht! In 2015 at ik daar voor het eerst, en na een restyling van de zaak schoof ik in mei vorig jaar aan bij een perslunch. Wat een verschil was dat! Ik heb zelf kunnen proeven hoe ontzettend de gerechten van Bram Helleman gegroeid waren in kwaliteit en smaak.

De andere nieuwkomers

Naast bovenstaande vier restaurants, zijn er ook drie zaken in Limburg en één in Amsterdam die een Michelinster krijgen. In Maastricht krijgt zowel Rantrée als Beluga Loves You een ster. Die laatste zaak had twee sterren, maar werd vorig jaar overgenomen door chef-kok Servais Tielman. Ook restaurant Marrees van Jan Marrees in Weert krijgt een ster. De chef-kok had al eens een ster met zijn oude zaak Bretelli, maar verloor deze vorig jaar nadat hij met het restaurant verhuisde én de naam veranderde. Laatste sterwinnaar is Graphite by Peter Gast in Amsterdam.

Verloren

Helaas kent de uitreiking van de Michelinsterren net als elk jaar ook een paar verliezers. Een handjevol restaurants raakt zijn ster kwijt. Een daarvan is De Leest *** in Vaassen, dat eind vorig jaar de deuren sloot en logischerwijs geen sterren meer heeft. Ook de twee sterren van Beluga in Maastricht, dat een naam- en chefswisseling onderging, vervallen. De nieuwe eigenaar Servais Tielman krijgt daar dus één ster voor terug.

Blok’s in Amersfoort leverde net als La Trinité in Sluis vrijwillig de Michelinster in, omdat ze het concept omgooien en Kasteel Heemstede in Houten wisselde van eigenaar waarmee de Michelinster ook vervalt. De enige twee verrassende Michelinsterren die vervallen, zijn die van Bridges in Amsterdam en Strandlodge in Winterswijk. Beide zaken laten tegenover Misset Horeca weten teleurgesteld te zijn met het verlies.

Totaal aantal sterren

Nederland telt in 2020 in totaal 111 sterrenrestaurants: 2 drie-sterrenzaken, 17 twee-sterrenzaken en 92 restaurants met één Michelinster. Daarnaast zijn er nog eens 133 zaken met een Bib Gourmand. Alle restaurants zijn te vinden op de website van Michelin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wil je geen blog missen?

 Meld je aan voor de Wijnpost van Toost aan Tafel.

Contentplan voor wijnprofessionals (Manon)

Wijnpost van Toost aan Tafel

Wil jij geen blog missen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe diensten? Meld je dan nú aan voor de wijnpost van Toost aan Tafel.